la legislatura espanyola

Sánchez i Iglesias intenten insuflar esperances a la 'via esquerra' per evitar eleccions

Els líders de PSOE i Podem s'emplacen per negociar dimecres que ve

Conversen per telèfon mitja hora i conclouen que s'ha d'obrir "un nou temps"

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Quan Pedro Sánchez i Pablo Iglesias es reuneixin dimecres que ve quedaran cinc setmanes escasses per salvar la legislatura o preparar-se per a unes noves eleccions. Resulta complex calcular quin serà el grau de pressió que exerceixi el calendari, però en aquesta trobada resideixen les poques esperances que els queden als dos partits per salvar la situació i esquivar uns comicis que a cap dels líders els afavoreixen. A Iglesias, per la pugna interna que dessagna Podem. A Sánchez, per l'amenaça que Susana Díaz Susana Díaz intenti prendre-li la secretaria general si fracassa.

Amb aquest horitzó els dos dirigents han conversat aquest dimecres mitja hora, per telèfon, en una trucada que va iniciar el socialista i que ha de ser l'antesala de la reunió després de les vacances que es prendran per Setmana Santa. Tant Sánchez com Iglesias tenien clar que, més enllà de les desconfiances que segueixen mantenint, volien traslladar un missatge positiu a la població, convençuts com estan que el cansament per la incapacitat d'arribar a acords podria fer mal en els seus electorats. 

ATMOSFERA DISTESA

I així ha estat. Més enllà de les discrepàncies, han alimentat les esperances d'un pacte de govern i han subratllar estar disposats a "obrir un nou temps polític”, etapa que hauria de començar a acalarir-se en la trobada bilateral que mantindran el pròxim dia 30.  A jutjar pel comunicat conjunt que els seus equips van facilitar després de la conversa, l'atmosfera entre ells és molt més distesa, “molt cordial”, i sembla haver superat l'elevada tensió que es va instal·lar entre tots dos després de l'agitat discurs d'Iglesias durant el ple d'investidura del socialista, quan va retreure a Felipe González Felipe González la guerra bruta contra ETA. 

Símptoma que la tibantor s'ha anat esvaint és que els dirigents s'han entossudit a remarcar que els desacords que segueixen existint “en cap cas impedeixen el diàleg, la ferma voluntat d'evitar noves eleccions i aconseguir un govern de canvi”. 

CIUTADANS, L'ESCULL

El principal escull, que ara ja no els impedeix asseure's a negociar però que ha mantingut bloquejada la relació dues setmanes, és el paper que ha de jugar Ciutadans. Sánchez va transmetre a Iglesias que reivindica el pacte amb la força taronja, un acord que vol obrir a l'altres partits perquè s'hi sumin. Considera que en aquest document s'inclouen reformes necessàries com la de la Constitució, la laboral i la fiscal.

Iglesias, en canvi, segueix sense acceptar que Albert Rivera participi en el govern de canvi que promou i que, sosté, ha d'estar inspirat en la fórmula valenciana, que va permetre al socialista Ximo Puig governar amb el suport de Mònica Oltra, la vicepresidenta de Compromís, en un pacte que es va tancar amb el vertigen de l'última hora. 

Notícies relacionades

Tant Sánchez com Iglesias coincideixen en la urgència de resoldre la situació, però la presència de C’s exigida pel PSOE segueix sent el principal escull per formalitzar un acord. 

La trobada arribarà en una setmana de gran complexitat per a Iglesias, just tres dies abans de la reunió de la direcció del partit morat en què els càrrecs del partit hauran de decidir si recolzen Pablo Echenique com a nou secretari d'organització i en què es definirà la transformació de Podem cap a una nova etapa de la qual a aquestes altures a penes ningú coneix detalls.