LA INCERTA INVESTIDURA

La reunió entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias s'esvaeix

Els socialistes transmeten escàs interès que la cita es produeixi abans de Setmana Santa

Podem admet que probablement la trobada es posposi i ho atribueix a problemes d'agenda

undefined33275444 madrid  22 03 2016   pablo iglesias  podemos  desp160322172007

undefined33275444 madrid 22 03 2016 pablo iglesias podemos desp160322172007 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias havien acordat reunir-se abans de les vacances de Setmana Santa, però les possibilitats reals que la trobada s'arribi a produir es dissipen a mesura que passen les hores. La direcció del partit morat està una mica desconcertada, a l'espera. A Podem donaven per fet que la cita es produiria aquest dimarts a la tarda, quan el secretari general del PSOE tornés del seu viatge a les illes Canàries. No obstant, perceben certes reticències des de la banda socialista a concertar una data. La reunió no està cancel·lada, però el que crida més l'atenció és que, des de dimecres passat, quan els dos líders van quedar que fixarien un dia, no hagin assenyalat cap buit a l'agenda. Els dos partits admeten que el més probable és que no es vegin fins la setmana que ve. 

Fonts de Podem addueixen que hi ha problemes d'agenda. No obstant, representants del PSOE van més enllà i reconeixen que hi ha un cert desinterès per la seva part. Consideren que han tingut poc temps per preparar una trobada d'elevat valor simbòlic i no volen traslladar la sensació d'un nou fracàs negociador, ni en clau interna ni a una opinió pública que intueixen que ja n'està bastant tipa. 

Entenen que es tracta d'una reunió que requereix un acurat treball previ dels seus equips perquè quan els dos dirigents es reuneixin disposin d'una base sòlida en què les posicions ja s'hagin acostat i puguin arribar a algun acord significatiu. Aquestes circumstàncies, opinen, no s'han donat, i accelerar l'entrevista podria resultar perjudicial. Fonts podemistes confirmen que l'entorn de Sánchez no els ha traslladat cap documentació preliminar i diuen que desconeixen els motius del bloqueig.

Al PSOE consideren  que han tingut poc temps per preparar una trobada d'elevat valor simbòlic i no volen traslladar la sensació d'un nou fracàs negociador

DESPRÉS DE VACANCES

Veus socialistes opinen que, a aquestes altures, el més recomanable és que la reunió es traslladi fins després de Setmana Santa. A Podem la sorpresa no és menor. Segueixen a l'espera. El secretari general ha reduït considerablement la càrrega de treball, després del còlic nefrític que va tenir el cap de setmana passat. Es troba millor però el seu equip no vol forçar el ritme, així que de moment només té a l'agenda assistir al minut de silenci que s'ha decretat al Congrés dels Diputats aquest dimecres al migdia com a repulsa als atemptats de Brussel·les. Tampoc ha d'atendre reunions de calat al seu partit, perquè no hi ha executiva prevista. Els seus portaveus més pròxims han insistit en els seus comentaris públics que el dirigent té total disponibilitat per veure Sánchez abans que comencin les vacances, aquest dijous. "L'agenda de Pablo està neta esperant aquesta reunió", va confirmar el candidat a secretari d'organització, Pablo Echenique. 

Tant Iglesias com Sánchez tenen previst prendre's uns dies de descans. 

ACOSTAMENT A LA DESCONFIANÇA

Fins al moment, ha sigut el cap podemista qui més interès ha mostrat en la reunió. La setmana passada va escriure a Sánchez per proposar-li que es trobessin i, malgrat que el número u del PSOE es va comprometre a reunir-se amb Iglesias aquesta setmana, el cert és que afronta l'entrevista amb certa desconfiança. Considera que no té sentit generar expectatives que es poden esfumar fàcilment si cap de les dues parts està disposada a cedir. 

Notícies relacionades

Des del partit morat li arriba la confirmació que Iglesias seguirà reclamant un govern de coalició en el qual reclama la vicepresidència i que els socialistes abjurin del pacte segellat amb CiutadansCiutadans. Sánchez estaria disposat a considerar la primera condició, però sosté que l'acord amb Albert Rivera és ferm i es mantindrà.

Els podemistes  temen que els socialistes només intentin arrossegar-los a una abstenció que asseguren que és impossible

A Podem desitgen que el secretari general del PSOE sigui explícit i els confirmi si està disposat o no a formar govern amb ells, però intueixen que el màxim que aconseguiran és reobrir les negociacions entre els seus equips tècnics i que, en el fons, l'únic que busquen els socialistes és arrossegar-los fins a una abstenció que, asseguren, és impossible.