Rivera considera inútil la cita entre Sánchez i Iglesias i reclama a Rajoy que negociï

"Per demanar la vicepresidència i que trenqui amb C's no fan falta reunions", assenyala el president del partit taronja sobre la imminent reunió

Apel·la als votants del PP perquè no permetin que la "passivitat" del seu líder porti un Govern amb "Podem i els independentistes"

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Albert Rivera ha considerat aquest dilluns que la imminent reunió entre Pedro Sánchez i Pablo IglesiasPedro SánchezPablo Iglesias serà inútil, perquè nomes servirà per “escenificar un desacord ja conegut”, i com a alternativa a l'intent del PSOE d'atraure Podem ha insistit que el PP ha d'abandonar la seva “passivitat” i sumar-se a l'acord entre els socialistes i Ciutadans.

“Hi ha mesures urgents per prendre. Veiem amb preocupació la passivitat de Mariano Rajoy, que no es vol reunir, paradoxalment, amb els dos partits amb qui diu que vol pactar. Ens han tornat a dir que no a la taula a tres. Aquesta passivitat fa que la sortida sigui repetir eleccions o que Podem i els independentistes arribin al poder. Li demanem a Rajoy responsabilitat perquè permeti als seus equips sumar-se a la taula de negociacions”, ha assenyalat Rivera després de l'executiva del partit taronja, i ha recordat la recent negativa del PP a citar-se amb els equips negociadors del PSOE i Ciutadans per debatre sobre la hipotètica suma dels populars a l'acord, que es va mostrar insuficient perquè Sánchez fos investit president del Govern a principis de març.

ACORD VIGENT

Al mateix temps, Rivera ha tret transcendència a la cita entre el secretari general dels socialistes i el líder de Podem, que encara no té data fixada, però tot indica que es produirà dimecres. El president de Ciutadans no considera que aquesta reunió suposi trair l'acord firmat amb el PSOE, tot i que el seu partit i els socialistes es van comprometre a anar de la mà en aquesta segona fase de les negociacions, després del fallit debat d'investidura. “No hem pactat amb qui parla un amb telèfon, amb qui s'escriu o amb qui es veu”, ha explicat.

Tot i així, creu que la cita només servirà per tornar a posar de manifest la distància que separa Sánchez d'Iglesias. “Perquè Iglesias li digui a Sánchez que trenqui amb Ciutadans i que vol la vicepresidència, no fan falta reunions”, ha dit.

I en aquest sentit, ha continuat, el líder de Podem i el del PP tenen una cosa en comú. Tots dos estan presumptament més preocupats per “les cadires” que per arribar a un acord que impedeixi la repetició d'eleccions, ja que si Iglesias exigeix la vicepresidència a un Govern de coalició amb el PSOE, Rajoy reclama mantenir-se com a cap de l'Executiu en una aliança entre el seu partit, els socialistes i Ciutadans.

DIFERENTS VISIONS

Notícies relacionades

Rivera ha evitat les crítiques a Sánchez, insistint que no hi ha res que li faci pensar que el PSOE renegui del seu pacte, com li reclama Podem i altres grups d'esquerra. Però l'enfocament del líder de Ciutadans és diferent al dels socialistes, que han acceptat reunir-se amb els negociadors del PP, però només per explorar una eventual reforma constitucional i altres qüestions d'Estat, com la política antiterrorista. El partit taronja, en canvi, vol que els populars formin part de l'aliança en tots els seus extrems.

L'encreuament de retrets entre Ciutadans i el PP s'ha aguditzat les últimes setmanes. Els populars apel·len a aquest sector dels seus antics votants que el 20 de desembre es van passar al partit taronja, sostenint que no van recolzar Rivera perquè aquest pactés amb el PSOE. Rivera, que ha argumentat que uns nous comicis serien un “fracàs” tot i que al seu partit li aniria bé, segons les enquestes, ha contraatacat capgirant l'argument i dirigint-se a l'electorat del PP. “Estic convençut que prefereixen un acord amb el PSOE i C’s que un Govern amb Podem i els independentistes”, ha afegit.