El PP se la juga amb Rita Barberá

L'exalcaldessa de València presumeix del suport de Rajoy a l'al·legar innocència

La senadora divideix el PP, que obre un expedient contra ella i 50 implicats més

 

  / MIGUEL LORENZO

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El 'cas Barberá' ha acabat provocant una implosió al PP. L’actuació autoexculpatòria i altiva de Rita Barberá ha provocat tants perjudicis al seu partit com l’escàndol de corrupció que l’afecta a ella i altres càrrecs valencians. L’exalcaldessa va tornar a sortir ahir a la palestra per confirmar que declararà davant el jutge, però insistint en la seva innocència, dient que no dimitirà de cap manera i que té el suport del seu cap, Mariano Rajoy.

Ell mateix es va encarregar, unes hores després, de confirmar en part aquesta tesi al fer gala de «tranquil·litat» per la decisió de la política valenciana en el mateix acte en què dos dels seus vicesecretaris, Javier Maroto i Pablo Casado, no van amagar la seva vergonya i el seu malestar davant les evasives de la regidora. La diferència de criteri entre el president dels populars –el lideratge dels quals no viu el seu millor moment– i alguns dels joves de la seva organització va quedar patent.

Altres dirigents conservadors es van anar sumant als crítics amb Barberá, mentre que la secretària general, Dolores de Cospedal, es posava de part de Rajoy. Després de la imatge de divisió, a mitja tarda, la direcció del PP va moure fitxa a l’entendre que se l’estava jugant. Va intentar salvaguardar la imatge i dissimular les discrepàncies. Va esmenar en part el reconeixement del seu cap a l’exalcadessa i va obrir un expedient informatiu massiu, una mena de causa general, contra ella i tots els implicats en el presumpte blanqueig de diners al grup municipal valencià, estiguin imputats o no. Es tracta d’uns cinquanta càrrecs, alguns dels quals ja van ser expulsats quan es va destapar el 'cas Taula'. 

IMATGE DE CONTUNDÈNCIA

La decisió, en qualsevol cas, és inèdita i amb aquesta el partit conservador intenta exhibir contundència contra la corrupció just quan Albert Rivera pressiona el PP perquè aparti el seu líder perquè no sap «netejar» casa seva. Actitud que ha provocat que Rajoy busqui un tancament de files, mentre cavil·la com aconseguir que el PSOE i C’s se sumin a la gran coalició i es prepara, per si de cas, per a unes possibles eleccions en les quals pretén repetir com a candidat.

En aquest escenari, declaracions com les de l’ahir de Barberá revelant que havia tingut converses «amables» amb Rajoy, que «absolutament ningú» en la seva organització li havia demanat un pas enrere, perjudica les intencions del president conservador, segons alguns dels seus col·laboradors. Aquestes i altres expressions de l’exalcaldessa van provocar que Maroto i Casado esclatessin contra la política valenciana i les seves formes. Preguntats per aquest diari, tots dos van admetre que els «va sortir de l’ànima» i que no van comunicar prèviament les seves intencions als seus caps. 

 

EL ‘POLI BO’, ELS ‘POLIS DOLENTS’

Però al partit molts opinen que en realitat es tracta d’un mesurat repartiment de papers, i que mentre Rajoy va intentar fer de poli bo recolzant el «pas endavant» fet per Barberá a l’acceptar declarar, els joves vicesecretaris van fer de polis dolents , traslladant a l’opinió pública el que pensa la major part dels càrrecs i la militància del partit.

Notícies relacionades

Sigui intencionat o no, el cas és que es va donar imatge de divisió malgrat que, segons la versió que va difondre el vicesecretari d’organització, Fernando Martínez-Maillo, la decisió d’obrir un expedient es va prendre al matí, abans que Rajoy, Maroto i Casado fessin declaracions públiques. 

CONVERSES VERGONYOSES

Martínez-Maillo va explicar que dilluns a la tarda va llegir els més de 1.000 folis del sumari, després de l’aixecament del secret, i al veure les «converses vergonyoses» entre alguns implicats sobre quin era el procediment per blanquejar diner negre, el PP va decidir prendre mesures. El comitè de drets i garanties es reunirà aviat, nomenarà un instructor i citarà a declarar els implicats.