Suport a Rajoy després de les envestides internes i de Rivera

El Govern i el PP surten en defensa del seu líder després que C's i l'expresident conservador de Múrcia li demanin que faci "un pas enrere"

Garre s'atreveix a dir en públic el que alguns dirigents populars expressen en privat

 

  / J. M. PRATS

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

És un moment molt delicat. Quan Albert Rivera pressiona dia sí, dia tambéAlbert Rivera, perquè el PP jubili Mariano Rajoy, suggerint que amb la seva retirada seria més fàcil conformar una gran coalició amb el PSOE, l'expresident murcià, Alberto Garre, ha obert la caixa dels trons al demanar públicament al líder del PP que "faci un pas enrere" i faciliti la conformació d'un Govern presidit per un altre popular. Dimarts també ho va reclamar el vicepresident tercer de la Diputació d'Alacant, Alejandro Morant.

Els últims dies han sigut els únics conservadors que, tenint en compte les dificultats perquè es consolidi la legislatura, han sol·licitat obertament la marxa de Rajoy. Si bé en privat són diversos els dirigents que consideren que, si es repetissin les eleccions, el seu partit trauria més bon resultats amb un altre cap de cartell. Els dubtes sobre el lideratge del cap de files popular es van incrementar sobretot quan Rajoy va declinar l'oferta del Rei per acudir a la investidura, tal com va informar EL PERIÓDICO.  

En qualsevol cas, el PP és un partit disciplinat i les escomeses de Rivera han provocat que la formació faci pinya amb Rajoy, després de les asseveracions de Garre d'aquest dimecres. La vicepresidenta, Soraya Saénz de Santamaría, ha defensat, per exemple, la continuïtat de Rajoy i que aquest sigui el candidat del PP si se celebren noves eleccions i ha atribuït l'envestida de Garre al fet que el murcià ja està "de sortida" en el partit. La número dos del Govern ha fet una crida als quadros del PP perquè "pensin en el bé del país, no del partit, amb independència de les peripècies personals que algun hagi tingut". 

Santamaría s'ha rebel·lat també, en una entrevista a TVE, contra l'actitud de Rivera i li ha demanat que "respecti els candidats, els votants i els militants" de cada força política i la seva legitimitat per elegir els seus representants.

ENFADAT AL NO ANAR A LES LLISTES

La cúpula conservadora atribueix les reflexions de Garre al fet que està molest perquè no se'l va incloure, com a altres expresidents, a les llistes al Senat. La veritat és que el murcià els últims mesos ha tingut serioses discrepàncies amb Ramón Luis Varcárcel, històric dirigent popular i president de Múrcia del 1995 al 2004. Varcárcel, que va marxar de forma voluntària al Parlament Europeu, volia que el seu successor fos Pedro Antonio Sánchez, però en aquell moment aquest estava imputat i va designar Garre. Però la imputació va caure al cap de poc temps i en les últimes eleccions autonòmiques Varcárcel, d'acord amb la direcció nacional, va aconseguir que Sánchez fos elegit candidat autonòmic (i va sortir elegit), cosa que el va distanciar de Garre. 

Notícies relacionades

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, també ha defensat aquest dimecres el lideratge de Rajoy i ha demanat "lleialtat" a Garre per expressar l'opinió en "els òrgans interns", on ell no ha sentit que ningú demani la retirada al seu cap de files. 

La presidenta del PP valencià, Isabel Boning, també ha recalcat que la seva organització recolza el president en funcions i no creu que hagi de fer un "pas enrere".