LES PORTADES DE LA PREMSA

Rivera es resisteix a cogovernar amb Sánchez i no obstant s'allunya de Rajoy

'El País' i 'El Mundo' posen l'accent en les dues cares d'actitud del líder de C's, mentre 'La Razón' no veu avui tan negre el futur de l'inquilí en funcions de la Moncloa

portada-vanguardia-18-02-2016

portada-vanguardia-18-02-2016

5
Es llegeix en minuts
Xavier Campreciós
Xavier Campreciós

Periodista

ver +

A 48 hores de complir-se els dos mesos de les eleccions legislatives espanyoles del 20-D, encara no s'ha aclarit qui haurà de governar aquest regne d'Espanya. Però a falta de noves sobre el procés d'investidura que té encomanat Pedro Sánchez (PSOE) i el delirant teatret que l'acompanya, les primeres edicions de la premsa de Barcelona i Madrid perfilen més nítidament en quina fase del teatret de les negociacions estem. Tot seguit, tres enfocaments de la jornada: "Rivera es resisteix a entrar en un Govern del PSOE" ('El País'), "C's pacta amb el PSOE contra la corrupció i s'allunya de Rajoy" ('El Mundo') i "Si Rajoy vol seguir, ho farà" ('La Razón'). 

Això sembla el més rellevant d'un quiosc que deixa constància a les pàgines interiors de la mala sort i de les males vibracions de Sánchez amb Iglesias i del PSOE amb Podem. Un quiosc que es completa amb la reacció del president Puigdemont a la decisió política del nacionalisme espanyol d'impugnar l'acció exterior de la Generalitat i que el 70% del deute institucional de Catalunya està en mans de l'Estat espanyol.

El fil conductor de les portades està en la decisió de Bankia, acorralada per la justícia, de rescabalar els petits accionistes per esquivar les seves demandes i també en la batuda a la seu espanyola del banc xinès ICBC --el més gran del món--, utilitzat com a caixa forta pel crim organitzat asiàtic per blanquejar diners.

¿EQUIDISTÀNCIA DE C's? 

Per 'El País', el més ressenyable és que Ciutadans afirmi que encara que arribi a un pacte amb el PSOE no es coalitzarà amb els socialistes per governar. Per 'El Mundo', que acordin endurir el combat contra la corrupció i que els de Rivera donin per fet que el PP seguirà en la més gran de les solituds encara que Sánchez no aconsegueixi la investidura. Per 'Abc', tot això això és aigua beneita: 'Ciutadans frena el PSOE i insisteix a abstenir-se', és el titular que obre les pàgines d'informació interiors. I aquest el de dues pàgines després: "El PP, tranquil: 'Amb 130 escons no es va enlloc", com va declarar Hernando en referència al PSOE + C's.

SI RAJOY VOL...

O sigui, que 'La Razón' està la mar de contenta. Titular de portada: 'Si Rajoy vol seguir, ho farà". Subtítols: "Al PP coincideixen que si abandona la Moncloa serà el president qui decidirà sobre el seu futur perquè no hi haurà una revolta amb prou força per desbancar-lo. Si el PSOE pacta amb Podem, el líder popular creu que podria encapçalar l'oposició en una legislatura curta amb un govern feble i pilotar la transició del PP". I un subtítol interior completa el quadro: "Un pacte [del PSOE] amb Ciutadans i l'abstenció de Podem limitaria el seu marge de maniobra".

CORRUPTES DELMATS

De propina, 'La Razón' acredita la seva condició de diari més marianista de l'orbe recreant-se en quants dirigents del PSOE haurien de ser expulsats del partit si el pacte anticorrupció amb C's, que preveu destituir els imputats, acaba anant a missa: "Sánchez haurà d'expulsar el seu candidat a la Xunta i l'expresident de la FEMP si pacta amb C's". El diari també llista els escàndols que han esquitxat els socialistes en aquest 40 anys de democràcia amb una quarantena d'implicats. L'editorialet a joc es titula: "L'acord anticorrupció delmaria el PSOE".

¿I del PP?, us preguntareu. Això a 'La Razón' no es toca. Ni avui ni mai. I per cert, Rajoy firma avui un article a 'El País'. Però no us feu il·lusions, que no va de la seva pàtria, ni la gran ni la petita. Va de Veneçuela. És un article contra Nicolás Maduro i el chavisme en nom dels 80 presos polítics. ¿Títol? "Sempre amb la llibertat". 

TITULARS DE PORTADA

El País

"Rivera es resisteix a entrar en un Govern del PSOE"; "Interrogatori a un adjudicatari. "¿Vostè va finançar irregularment el PP de Madrid?" El jutge sospita que el canal d'Isabel II va servir per alimentar la caixa b del partit"; "Apple contra l'FBI. El gegant tecnològic es nega a desbloquejar l'iPhone de l'assassí de San Bernardino"; "Bankia tornarà tots els diners als petits accionistes".

El Mundo

"C's pacta amb el PSOE contra la corrupció i s'allunya de Rajoy. Preacord del PSOE i Compromís a canvi del 'deute històric"; "La 'caixa forta' de la màfia xinesa. El crim organitzat del gegant asiàtic utilitzava la seu espanyola de l'ICBC per blanquejar diners"; "Romeva es presenta davant el Parlament Europeu com a 'ministre d'Exteriors"; "Un cotxe bomba provoca una matança al centre d'Ankara".

Abc

"El banc xinès era 'una eina per treure sumes milionàries d'Espanya'".

La Razón

"Si Rajoy vol seguir, ho farà"; "Sánchez haurà d'expulsar el seu candidat a la Xunta i el president de la FEMP si pacta amb C's"; "Bankia tornarà sense judici els diners als petits accionistes"; "El banc xinès ICBC va poder blanquejar a Espanya més de 300 milions"; "El propietari de Vitaldent va ocultar a Hisenda més de 17 milions a l'any"; "L'exdirector de Cacsa declara que va contractar Nóos sense concurs per ser un patrocini"; "Un Papa emigrant a la frontera de Ciudad Juárez".

Ara

"El 70% del deute de la Generalitat, en mans de l'Estat"; "'Gràcies, TC, amb tu va començar tot'"; "Bankia, acorralada per la justícia, pagarà als petits inversors"; "El Barça s'escapa al capdavant de la Lliga".

El Punt Avui

"Gràcies, TC, amb tu va començar tot"; "El Barça posa distància"; "Deu denúncies en el cas dels Maristes"; "Circula una rosa, de mà en mà"; "Bankia tornarà els diners als petits inversors"; "El Govern reclama que s'auditi la xarxa de Rodalies".

La Vanguardia

"El PSOE exhibeix sintonia amb C’s per pressionar Podem"; "Bankia torna els diners als inversors sense anar a judici"; "El conseller Romeva farà 'acció exterior' en el marc de l'Estatut"; "Collboni condiciona el suport a Colau a un pla d'ocupació"; "Cinc detinguts a la sucursal de Madrid del xinès ICBC"; "La Xina construeix el radiotelescopi més gran del món"; "El Barça es posa al dia i és més líder (1-3)".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"El Govern mantindrà l''acció exterior"; "M'hi he deixat l'ànima'. Silvia Pérez Cruz presenta 'Domus', el seu disc dedicat als desnonaments"; "El PSOE i C's avancen però segueixen lluny d'un pacte global"; "La por de denunciar turmenta les víctimes d'abusos"; "El Barça encarrila la Lliga amb un triomf a Gijón"; "BCN designarà els gestors dels centres culturals per concurs".