EL POLS SOBIRANISTA

Un grup d'entitats inicien el procés de redacció de la Constitució catalana

Una quinzena de col·lectius organitzaran una "convenció constituent" al març

Els objectius són ampliar la base social independentista i evitar el veto del TC

jrico29853831 29 05 2015   15 55 h     neix reinicia catalunya c160131123815

jrico29853831 29 05 2015 15 55 h neix reinicia catalunya c160131123815

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Catorze entitats i plataformes cíviques i sobiranistes, unides al voltant de l'organització Reiniciacatalunya.cat donaran el pròxim mes de març el tret de sortida a la "convenció constituent". Es tracta d'un procés participatiu que pretén ser l'embrió d'una futura Constitució catalana, i amb el qual els promotors d'aquesta iniciativa (entre altres l'ANC, Òmnium, Súmate, Parlament Ciutadà i Juristes per la Independència) intenten atraure els escèptics amb el procés i esquivar un més que probable veto del Tribunal Constitucional (TC)

En realitat, la plataforma s'imposa tres objectius. El primer és prendre el testimoni de països com Finlàndia o Irlanda, que en el passat han portat a terme processos de reforma constitucional amb participació directa dels ciutadans, i no només dels parlaments i els partits. El segon és ampliar la base social sobiranista atraient ciutadans no independentistes a un procés de disseny del país que voldrien cara al futur amb debats sobre educació, salut, economia i ocupació, entre altres matèries. I el tercer, en efecte, seria evitar que el TC pugui ficar-se en aquesta fase prèvia a l'elaboració del text constitucional, ja que no partirà d'una iniciativa institucional, sinó de la mateixa ciutadania.

LES FASES DEL PROCÉS

A principis de març es presentarà la convenció amb una sèrie de fases que consistiran a oferir als actors socials de Catalunya que facin les seves aportacions. Es tracta que col·legis professionals i col·lectius de tot tipus, "no polititzats", defineixin els seus objectius, tant respecte a la gestió governamental d'una futura Catalunya independent com al text de la Constitució.

Notícies relacionades

Seguint el fil d'altres experiències internacionals, el procés seguirà també amb l'aportació dels territoris. I la següent fase serà la de la implicació mixta en els treballs constitucionals: representants institucionals juntament amb ciutadans corrents. A Reinicia conviuen entitats netament independentistes com l'ANC amb altres que reivindiquen prioritàriament la implicació de la ciutadania en les decisions polítiques, més enllà de les posicions dels partits tradicionals.

PRIORITAT METROPOLITANA

El treball de Reinicia està directament vinculat amb una assignatura pendent que tant l'ANC com CDC i altres actors del sobiranisme admeten com a prioritària: la necessitat d'atraure els joves i els barris metropolitans a la qüestió sobiranista mitjançant un reforç del discurs social.