ESTRATÈGIES PER A LA INDEPENDÈNCIA

Entitats cíviques i experts demanen unir sobirania i participació

Presenten la xarxa Reinicia Catalunya per aconseguir un procés constituent plural

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

La intenció de les 11 entitats cíviques i acadèmiques que s'han unit en la plataforma Reinicia Catalunya és que el camí cap a la independència es faci de forma innovadora. Es tracta, en resum, no només d'aconseguir un Estat, sinó que aquest sigui millor que l'actual. La xarxa, presentada ahir, és fruit de nombrosos treballs que ja estan elaborats acadèmicament per aconseguir que, per exemple, la redacció d'una futura Constitució catalana es faci de forma diferent de com es va pactar políticament l'espanyola, «amb 11 tios tancats en un despatx», tal com va resumir el catedràtic de ciència política de la UPF i integrant del Consell Assessor per a la Transició Nacional Ferran Requejo.

Entre les associacions que impulsen aquesta iniciativa no només hi ha l'ANC, Òmnium Cultural i Suma't, sinó també plataformes de pensament i proposta com el Grup Promotor per a la Convenció Constitucional o el Parlament Ciutadà. El primer ha estudiat els processos constitucionals de països com Islàndia, on es va donar veu als ciutadans i no només a diputats per elaborar una nova Carta Magna. És cert que el canvi de Govern ho va fer anar en orris, però per a la Convenció catalana aquest és un dels exemples a seguir, no només per aconseguir més democratització del procés sobiranista, sinó també per aconseguir amb això generar més adhesions al procés.

Notícies relacionades

Altres entitats, com Parlament Ciutadà, es dediquen precisament a fomentar la implicació política de la ciutadania més enllà de les institucions. També està a Reinicia el Procés Constituent, liderat per Teresa Forcades i Arcadi Oliveres, que vinculen en tot moment la sobirania catalana amb la reivindicació social i miren d'impulsar una candidatura de l'esquerra sobiranista per al 27-S.

CONSTITUCIÓ OBERTA / Tampoc és anecdòtic el nom donat a la plataforma, que es pot llegir indistintament en català i castellà. Reinicia és un nou intent, doncs, de donar pes a la ciutadania en el procés. I ja té fixades quatre fases per elaborar la Constitució: iniciativa ciutadana (ja ha començat, amb propostes com la del jutge Santiago Vidal), inici dels tràmits a les institucions a partir d'aquestes propostes inicials, treball conjunt amb ciutadans escollits per sorteig i, finalment, la votació, en què preveuen la possibilitat de votar el text per blocs per evitar «un tot o res». Com el que va passar amb la Constitució, quan votar a favor de «l'Estat social i democràtic de dret» proclamat a l'article 1 era també assumir la monarquia. Un dels cervells d'aquesta proposta, el professor de ciència política de la UPF Jaume López, va destacar l'esperit regeneracionista de la proposta: «Dissenyar un país sense les cotilles d'un sistema polític que no dóna resposta a les demandes de la ciutadania ja és una ruptura».