Sánchez contesta a la vella guàrdia socialista: "No recolzarem el partit de la corrupció"

El líder del PSOE acusa Rajoy de "desesperació" i rebutja les seves ofertes de pacte

"La pudor al PP comença a ser insuportable", assenyala després de l'operació a València

Pedro Sánchez ha respost a l’oferta de Mariano Rajoy per aconseguir la investidura. / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha elevat el to aquest dimecres davant Mariano Rajoy i bona part de la vella guàrdia socialista, amb Felipe González al capdavant, que li reclamen no pactar amb Podem i facilitar un Govern del PP a través de l'abstenció dels seus 90 diputats. Els plantejaments a favor d'una gran coalició amb els populars han estat presents al PSOE des de les generals del 20 de desembre, però mai com aques dimarts passat, quan va transcendir que aquesta era la posició de l'excap de l'Executiu i de diversos exministres, que van demanar fer aquest pas el mateix dia en què el PP regia un nou cop judicial contra la corrupció: 24 detinguts a València, entre ells l'expresident de la Diputació d'aquesta ciutat, Alfonso Rus.  

“No diré mai que el PP és corrupte, però la pudor comença a ser insuportable. Amb el PP no serà mai possible regenerar la vida política. És el partit de la Gürtel, de la corrupció a València, de les retallades, de Bárcenas, de la reforma laboral… No crec que hi hagi cap argument per donar-hi suport”, ha dit Sánchez al Senat, on ha participat en la commemoració del Dia Internacional de les Víctimes de l'Holocaust.

Aquestes contundents paraules tornen a desterrar qualsevol entesa amb el PP. Un dia abans, diversos exministres del PSOE, el PP i UCD van difondre un escrit, a través de la Fundació Espanya Constitucional (creada per José Bono i a la qual pertanyen, entre altres, Elena SalgadoCarlos Solchaga i Cristina Garmendia), en què defensen un “Govern d'ampli suport”, format per “dos o més partits constitucionalistes”. Al mateix temps, es va saber que González aposta per un Executiu dels populars i Ciutadans que compti amb l'abstenció del PSOE, segons va expressar en una trobada amb ambaixadors europeus.

SEGUIR LA LÍNIA MARCADA

Notícies relacionades

A diferència del seu enfrontament amb els barons, que recelen del possible pacte amb Podem, aquí la posició de Sánchez és còmoda: es basa a defensar la resolució que el comitè federal va aprovar a finals d'any, en què es comprometia a “votar en contra de la investidura de Rajoy i d'un nou Govern del PP”. És per això que Sánchez, amb diversos presidents autonòmics socialistes, també van rebutjar l'oferta de l'encara president en funcions que els populars recolzessin el PSOE, a canvi de facilitar-li la investidura, a les autonomies i municipis on governa gràcies als acords amb Podem.

“Rajoy s'equivoca. Torna a parlar de butaques, no de solucions. Li dono un 'no' rotund. La seva desesperació no el pot portar a la instrumentalització dels governs autonòmics i municipals”, ha sentenciat el líder socialista. 

"Si em truca, demà mateix sóc a la Moncloa"

Les versions sobre una trobada entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez no són coincidents. Segons el president en funcions, va intentar fa poc reunir-se amb el secretari general socialista, però aquest últim “no va voler”. Sánchez, en canvi, s'ha mostrat disposat aquest dimecres a veure's amb el líder del PP. “L'insto a trucar-me i demà mateix sóc a la Moncloa dialogant amb ell. Però dialogar també és escoltar. I jo li diré que hauria d'haver dimitit i que ara s'ha de presentar a la investidura”, ha explicat.