LES NEGOCIACIONS POSTELECTORALS

El PSOE veu poc marge perquè els seus barons impedeixin un pacte amb Podem

"Sánchez no serà president a qualsevol preu", subratlla Luena per tranquil·litzar els líders territorials

Els socialistes prefereixen governar en solitari, però no descarten un executiu de coalició amb Iglesias

 

  / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Està sent pressionada des de fora i des de dins, i en diverses ocasions ha sigut donada per morta, però la direcció del PSOE es veu ara més forta que mai en els últims mesos. A la seva dreta, el PP impulsa una campanya per frenar un pacte amb Podem que en principi necessitaria la complicitat de l'independentisme català. A la seva esquerra, Pablo Iglesias urgeix per segellar un Govern de coalició. I internament, els principals barons continuen desconfiant del líder, Pedro Sánchez, i recelen d'una aliança amb el partit lila. L'entorn del secretari general, però, acull aquests moviments amb calma. La seva estratègia consisteix a ignorar els missatges del PP, aplacar les presumptes urgències d'Iglesias i tranquil·litzar els seus líders territorials.

La cúpula del partit considera que els barons tindrien poc marge per impedir un hipotètic pacte amb Podem. Encara està lluny (de fet, les negociacions encara no s'han obert), i els socialistes insisteixen a dir que Iglesias no ho posa fàcil, però argumenten que si se subscriu un acord, els líders territorials tindran poc a objectar, perquè serà fidel a les línies que ells mateixos han traçat, i que en qualsevol cas, si tornen a avivar el pols orgànic, el seu recorregut serà escàs. L'única manera de torpedinar l'aliança, expliquen diversos membres de l'executiva del PSOE, seria reclamar la repetició d'eleccions o una abstenció amb Mariano Rajoy. “Les dues coses són molt complicades d'explicar a la militància”, assenyala un dirigent pròxim al secretari general.

"CAP PRESSA"

“Sánchez no serà president a qualsevol preu”, va dir aquest dilluns el número dos del PSOE, César Luena, després de l'executiva del partit. Tota la seva compareixença va estar destinada a aturar els peus a Podem, que divendres va demanar una vicepresidència per a Iglesias i cinc ministeris més, i a traslladar un missatge de serenitat als líders territorials. “No estem per aprofitar oportunitats, sinó perquè les coses es facin bé per als interessos d'Espanya. No tenim cap pressa”, va continuar el secretari d'Organització.

César Luena

SECRETARIO DE ORGANIZACIÓN DEL PSOE

"No estem per aprofitar oportunitats, sinó perquè la coses es facin bé. No tenim cap pressa"

Tot i així, el recel es manté entre sis dels set presidents autonòmics socialistes: el valencià Ximo Puig, l'andalusa Susana Díaz, l'extremeny Guillermo Ferández Vara, l'asturià Javier Fernández, el castellanomanxec Emiliano García-Page i a l'aragonès Javier Lambán. Amb matisos, temen que Sánchez estigui disposat a “qualsevol cosa” per arribar a la Moncloa, perquè aquesta, sostenen, és “la seva única forma de sobreviure”. Assenyalen que el PSOE no pot sotmetre's a les “humiliacions” d'Iglesias i que una coalició com la proposada per Podem ho tindria “gairebé impossible” per acordar les respostes davant, per exemple, la reducció del dèficit que impulsa la UE i l'independentisme català. Afegeixen, per últim, que si Ciutadans no afavoreix un govern d'aquest tipus, i el partit d'Albert Rivera ja ha anunciat que no ho farà, l'alternativa passa per l'abstenció d'ERC i Democràcia i Llibertat, escenari que condicionaria l'Executiu central davant la Generalitat.

“No buscarem el suport dels independentistes. Les decisions que prenguin les prendran ells”, va dir Luena, rebutjant contrapartides. La unitat d'Espanya “no és negociable”, insisteix a dir l'entorn de Sánchez, que s'ha mostrat disposat a parlar amb el president, Carles Puigdemont, i amb el líder dels republicans, Oriol Junqueras. Però no per negociar la investidura. Junqueras va enviar recentment un missatge al líder socialista, que el va emplaçar a conversar “més endavant”, segons els seus col·laboradors.

FER EL PAS

El comitè federal, màxim òrgan del PSOE, del qual formen part els líders territorials, mesurarà dissabte si la tranquil·litat de la direcció està justificada. La cita tindrà lloc l'endemà que el Rei culmini la seva segona ronda de contactes amb els líders polítics. El PSOE insisteix a dir que segueix sent Rajoy, com a candidat més votat, qui ha d'intentar la investidura, però si el president en funcions declina, com va fer divendres passat, i Felip proposa Sánchez, aquest farà un pas endavant.

comitè federalRei va ferun pas endavant

Juan Cornejo

SECRETARI D'ORGANITZACIÓ DEL PSOE ANDALús

"Al nostre partit les coses es fan quan hi ha acord majoritari; ningú pren decisions d'una forma individual"

Notícies relacionades

La “preferència” dels socialistes passa per un Govern “en solitari”, però tampoc descarten una coalició amb Iglesias. “Si arriba el moment, parlarem amb tots de polítiques, i quan això estigui clar parlarem de la resta”, va dir Luena, que també va elevar el to contra el partit lila, a qui va acusar de preocupar-se per “les butaques” en lloc de per les “les pensions”, en una actitud que va qualificar de “teatret”.

El comitè federal de dissabte, si no hi ha retard, també posarà data al congrés del PSOE, que haurà de reelegir Sánchez o nomenar una altra direcció. Els mesos que s'estudien van del març al juny, i el secretari general ja ha iniciat la ronda de contactes amb els barons per fixar el moment. Però si hi ha nous comicis, tot s'haurà de replantejar. Fins i tot la candidatura de Sánchez. I si hi ha acord de govern, la direcció es mostra disposada perquè un altre comitè federal doni el vistiplau.