Rajoy tempta el PSOE i C's amb noves ofertes perquè acceptin la gran coalició

Proposa a Sánchez el recolzament del PP a les autonomies i als ajuntaments si Podem li retira el seu suport

Revela que va intentar dialogar amb el líder socialista una segona vegada però que aquest no va voler

undefined32565126 gra080  madrid  27 01 2016   fotograf a facilitada160127192608

undefined32565126 gra080 madrid 27 01 2016 fotograf a facilitada160127192608 / Carlos Serrano

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Després de rebutjar la investidura, criticar l'oferiment de Pablo Iglesias a Pedro Sánchez per formar un govern d'esquerres i trucar a Albert RiveraAlbert Rivera per intentar que se sumi al seu front comú de partits constitucionalistes, Mariano Rajoy ha desplegat aquest dimecres un conjunt de noves ofertes per temptar el PSOE i C's perquè s'impliquin en una gran coalició o almenys facilitin la seva reelecció.

El president en funcions ha reconegut que els ponts de diàleg amb el PSOE estan pràcticament trencats. Ha revelat que després de la breu reunió amb Sánchez a la Moncloa, en què aquest li va negar el seu suport, va intentar dialogar una vegada més amb el secretari general i aquest “no es va voler reunir” amb ell. Per això, ha aprofitat una entrevista a la televisió, concretament al programa d'Ana Rosa, per desvelar noves propostes que està disposat a posar a sobre de la taula per conformar un Executiu amb un ampli suport parlamentari.

Així, Rajoy s'ha mostrat disposat a iniciar una negociació amb els socialistes i la força taronja sense cap tipus de línies vermelles, més enllà de la defensa de la unitat d'Espanya i el manteniment a la UE. I si fins ara s'havia mostrat reticent a fer marxa enrere en algunes de les reformes del PP més criticades de l'última legislatura, aquest dimecres ha donat a entendre que si el PSOE li exigeix retocar lleis com la reforma laboral o la llei d'educació, hi estaria disposat, tot i que considera que són modificacions legals necessàries i bones per a Espanya. “Un pacte és cedir, és clar”, ha argumentat.

Així mateix, ha ofert als socialistes una “fórmula d'entesa” a les comunitats autònomes i als ajuntaments, si com a conseqüència del seu suport al PP perden el recolzament de Podem a nivell territorial. “Hi ha hagut una oferta del PP a València que es podria traslladar a tot Espanya”, ha assegurat.

DÓNA PER BO QUE GONZÁLEZ DEMANA UN GOVERN DEL PP I C'S

Rajoy ha donat per bones les informacions que apunten que Felipe González, en una reunió amb ambaixadors, va apostar per un Executiu del PP i C’s “impulsat gràcies a l'abstenció del PSOE”. El president ha afirmat que ni ell ni ningú del seu partit s'ha posat en contacte amb l'expresident i els barons socialistes perquè se sumin a la seva causa i, més enllà de l'abstenció del partit que va quedar segon a les eleccions, s'ha mostrat partidari que les tres forces conformin una “unió estreta”, que podria passar per un govern de coalició, sense descartar que la vicepresidència fos per a Sánchez.

Notícies relacionades

Així mateix, per superar els esculls en la negociació que ha provocat la batuda contra la corrupció al PP valencià, ha ofert als seus possibles interlocutors que les mesures contra aquesta plaga formin part de les negociacions. “Estem disposats a acordar qualsevol modificació que sigui útil”, ha assenyalat, després de reconèixer que en la legislatura passada potser el seu partit no va actuar sempre amb la celeritat deguda per treure les pomes podrides i assegurar que en el futur qualsevol implicat en un escàndol serà “apartat immediatament” del PP. “Qualsevol, sigui qui sigui”, ha ofert.

REBUTJA FER UN PAS ENRERE I PROPOSAR UN ALTRE CANDIDAT DEL PP

L'únic que ha rebutjat és fer un pas enrere i proposar un altre candidat del PP a la investidura. “Les operacions d'enginyeria no condueixen enlloc”, ha ironitzat. Així mateix, ha aclarit que no està disposat a facilitar un govern de Sánchez amb Ciutadans gràcies a l'abstenció del PP.