LES NEGOCIACIONS POSTELECTORALS

Rajoy i Rivera acosten posicions per facilitar "la governabilitat"

Els líders del PP i Ciutadans mantenen una breu conversa telefònica

El president accepta "explorar fórmules" que permetin que la legislatura es posi en marxa

jrico32397001 madrid 13 01 2016  pol tica   sesion constitutiva 160125213807

jrico32397001 madrid 13 01 2016 pol tica sesion constitutiva 160125213807

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Mariano Rajoy i Albert Rivera van mantenir ahir una «breu conversa» telefònica, a iniciativa del primer, en què tots dos van acostar posicions de cara a facilitar la governabilitat a Espanya. El PP, amb 123 diputats, i Ciutadans, amb 40, no sumen majoria absoluta, però una possible aliança entre tots dos pressionaria encara més el PSOE, en plenes turbulències per la intenció de Pedro Sánchez d’explorar un pacte de Govern amb Podem, que no convenç tots els líders del seu partit. 

Rivera, no obstant, abans de conversar amb Rajoy va mantenir, en roda de premsa, que la seva aposta perquè la seva força política es mantingui a l’oposició –amb una abstenció en la investidura dels seus 40 diputats– segueix invariable. La seva postura és que hi hagi un Executiu en minoria, amb un ampli suport parlamentari, per realitzar les reformes que, segons la seva opinió, necessita Espanya.

Segons va informar Ciutadans, Rajoy va enviar un missatge a Rivera destinat a mantenir una conversa i aquest li va trucar per telèfon. En la conversa, el líder del PP va acceptar algunes de les condicions que el partit taronja va posar després de les eleccions per asseure’s a negociar: que s’obri una taula de negociació entre els partits implicats (Ciutadans hi vol sumar el PP i el PSOE) en què es fixin les polítiques que posaria en marxa el futur Executiu.

Així, els dos dirigents van acordar que membres de la direcció del PP i de la força emergent «iniciïn converses per tal d’analitzar la situació política i explorar fórmules que permetin que la legislatura pugui tirar endavant i sigui possible la governabilitat a Espanya».

Això sí, el diàleg començarà així que el Rei acabi la nova ronda de consultes amb els partits, que s’iniciarà demà, com a conseqüència del rebuig de Rajoy a presentar-se a la investidura. La intenció de Rivera és mantenir amb Sánchez, amb qui va parlar dissabte, una conversa les pròximes hores per transmetre-li les mateixes idees que a Rajoy.

El líder de Ciutadans va defensar davant del president que PP i Ciutadans explorin els seus punts de «coincidència i discrepància», així com la necessitat que en aquesta legislatura es portin a terme les «profundes reformes» que necessita el país.

La Moncloa va declinar informar sobre la conversa –el mateix dia en què el PP va posar en marxa part de la campanya de pressió al PSOE, consistent en crides públiques i privades, per part de dirigents i personalitats de dins i de fora d’Espanya, en contra d’un pacte entre el PSOE i Podem– de la qual ahir va informar EL PERIÓDICO.

Notícies relacionades

Així, amb la vista posada a debilitar Sánchez i la seva intenció d’aliar-se amb els podemistes, diversos populars van posar el focus en les divisions internes del PSOE i van instar els socialistes descontents a expressar «en públic» les seves objeccions. El vicesecretari d’organització conservador, Fernando Martínez-Maíllo, va invitar per exemple l’andalusa Susana Díaz a «posar ordre al seu partit», mentre que el responsable de comunicació conservador, Pablo Casado, va aprofundir en el «descontentament» de Felipe González, José Luis Rodríguez Zapatero o Alfredo Pérez Rubalcaba amb la «deriva» de Sánchez.

El popular va admetre que el seu partit està a l’espera que en el comitè federal que el PSOE celebrarà dissabte es posi de manifest el malestar i s’impedeixi a Sánchez rubricar una aliança amb Iglesias.