LA NOVA LEGISLATURA CATALANA

Pressionant per l'esquerra ERC i la CUP

Les propostes del PSC i Sí que es Pot posaran a prova el caràcter social de republicans i anticapitalistes

"Intentarem que facin la transició, abandonin el neoliberalisme de CDC i s'obrin a les esquerres", assegura Joan Josep Nuet

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les forces d'esquerra a l'oposició tenen clara la tàctica a seguir després de l'acord d'investidura de Carles Puigdemont: carregaran més que mai el joc per l'esquerra. El PSC i Catalunya Sí que es Pot, que ja van proposar un ple social que va ser bloquejat pels anticapitalistes i ERC, posaran a prova els cupaires i republicans.

"Que una formació com la CUP, que per activa i per passiva ha lluitat contra els casos de corrupció, pacti amb el partit que sembla que té problemes de aquesta mena... Veurem com ho blinden, per dir-ho suaument", assenyala Eva Granados. "¿S'ha de blindar el procés o tot? ¿L'ATLL va contra el procés? Veurem que hi diu la CUP a la pràctica", recorda la portaveu parlamentària del PSC. Els socialistes van presentar una proposició de llei al Parlament perquè la gestió d'Aigües Ter Llobregat (ATLL) torni a ser declarada 100% pública i serà de les primeres que la Cambra catalana haurà d'afrontar.

Eva Granados

PORTAVEU DEL PSC AL PARLAMENT

"¿S'ha de blindar el procés o tot?¿L'ATLL va contra el procés? Veurem que vota la CUP a la pràctica"

El tema d'ATLL pot ser una bona pedra de toc dels difícils equilibris a Junts pel Sí. Aquest tema va ser un cavall de batalla en les negociacions de l'acord d'investidura entre els anticapitalistes, ERC i CDC. Els republicans es van alinear amb els cupaires en la necessitat de revertir la privatització però, finalment, l'acord d'investidura només va reflectir una proposta genèrica. S'haurà de veure també què passa amb el ple d'emergència social que el PSC i Catalunya Sí que es Pot van proposar i es va posposar pel bloqueig de la CUP i Junts pel Sí. "Convergència ha constatat ara una emergència social que negaven fins que han pactat amb la CUP. No farem oposició destructiva, sinó que tenim moltes propostes en positiu i veurem com actuen", apunta Granados.

Com assegura Joan Coscubiela, portaveu de Catalunya Sí que es Pot, a ells no els cauran els anells per donar el seu suport a alguna de les mesures del Govern. Els dubtes, segons ell, segurament seran al si de l'esquerra independentista. "No farem bloc d'oposició contra el Govern amb ningú. Sempre votarem en funció no de qui planteja les propostes, sinó de si creiem que és bo per a les persones. Crec que les coses seran al revés i que les nostres iniciatives plantejaran interrogants a ERC i la CUP".

Joan Coscubiela

PORTAVEU DE CATALUNYA SÍ QUE ES POT

"No farem bloc d'oposició contra el Govern amb ningú, però les nostres iniciatives plantejaran interrogants a ERC i la CUP"

PLANTEJAR INTERROGANTS

Notícies relacionades

"Intentarem que la CUP i ERC facin la transició i abandonin el neoliberalisme de CDC i s'obrin a les esquerres, i que en aquests 10-18 mesos el que és vell, el pujolisme, acabi de morir i el que és nou acabi de néixer", afirma Joan Josep Nuet. El diputat de Catalunya Sí que es Pot assenyala que les "mesures constituents" no són contradictòries amb el discurs social. "Temes com les beques menjador, renda garantida de ciutadania o frenar la privatització de la sanitat és el que dóna al país la dimensió social. Tenim una proposta per a Catalunya que posarem cada dia sobre la taula, i ERC i la CUP hauran de votar a favor o en contra d'aquesta dimensió social de país".

Més que intentar posar-los en evidència, l'objectiu és sumar-los a un futur bloc d'esquerres. En aquest sentit, el líder d'EUiA considera que aquest termini de 10 o 18 mesos fins a les noves eleccions els servirà per anar polint la seva alternativa de Govern per "guanyar o determinar". "Ells han guanyat temps per al final d'etapa del pujolisme i nosaltres per preparar l'alternativa en condicions".