'CAS 3%'

Sumarroca va utilitzar la societat Bluegreen Village per fer donatius a CatDem entre el 2012 i el 2014

L'empresa, participada al 100% per Teyco, va ingressar 207.720 euros a la fundació de Convergència

Registre a la seu de l’empresa Teyco, el mes de juliol passat.

Registre a la seu de l’empresa Teyco, el mes de juliol passat. / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Laura Puig
Laura Puig

Periodista

ver +

Jordi Sumarroca va utilitzar dues empreses per realitzar els seus donatius a CatDem, la fundació de Convergència Democràtica de Catalunya. Segons un escrit de els fiscals Fermando Bermejo i José Grinda al jutge del Vendrell que instrueix el 'cas 3%', entre el 2007 i el 2009, els ingressos es van vehicular a través de la ja coneguda constructora Teyco, de la quAL Sumarroca, imputat en la causa i fill d'un dels fundadors de CDC, en va ser conseller delegat. Van ser "almenys un total de 150.600 euros". En canvi, entre els anys 2012 i 2014, amb Convergència de tornada al Govern, les donacions es van entregar a través de Bluegreen Village, una empresa participada al 100% per Teyco, i van pujar a 207.720 euros.

En paraules del ministeri públic, aquesta troballa vindria a confirmar la "continuïtat temporal de materialització de donacions a la fundació CatDem".

La Fiscalia Anticorrupció aporta com a prova una anotació manuscrita d'un xec ingressat el 6 de març del 2014, per import de 20.000 euros a la fundació, que se sumen a un altre xec per la mateixa quantitat amb data de 6 de febrer donats per Bluegreen Village.

PLENITUD D'INDICIS

Els investigadors adverteixen d'"una plenitud d'indicis" que donen cada vegada més solidesa a la sospita que els pagaments a CatDem a canvi de "l'adjudicació irregular de contractes d'obra pública" acaben a CDC. "És clara la dependència de la fundació CatDem de CDC (...) en atenció a la coincidència de les persones físiques que porten a terme la tresoreria de les dues entitats, la influència i el control sobre els seus comptes". Es refereix als dos tresorers del partit investigats en aquest cas: Daniel Osàcar i Andreu Viloca. Viloca, detingut el passat 21 d'octubre i posat en llibertat sota fiança --250.000 euros que va abonar CDC-- tres setmanes més tard, és al mateix temps tresorer del partit i apoderat i administrador de la fundació, igual que ho va ser anteriorment Osàcar.

Osàcar, el "tresorer al'ombra"

Els fiscals Bermejo i Grinda creuen que Daniel Osàcar és el "tresorer a l'ombra" de CDC. Al·leguen que va enviar un 'e-mail' a Jordi Sumarroca quan ja no constava que ocupés cap càrrec al partit utilitzant una adreça amb el domini @convergencia.cat. Al citat correu, Osàcar transmetia a l'empresari un requeriment de Tribunal de Comptes a CDC en relació amb donacions a CatDem. La fiscalia també ressenya que l'extresorer va passar "tot el matí" del 27 d'agost passat a la seu de CDC tot i ser "una persona sense aparent responsabilitat en els òrgans de direcció del partit".

Així mateix, es quantifiquen els donatius a CatDem: en quatre anys i mig hauria rebut 3.443.712,73 euros, dels quals més de la meitat (55%), 1.851.570 euros, provindrien d'empreses vinculades a l'obra pública i la construcció, com Teyco i Bluegreen Village.

SUPOSADES ARGÚCIES

Notícies relacionades

Per últim, l'escrit d'Anticorrupció destaca un subterfugi que suposadament va utilitzar el partit per finançar-se al marge de la legalitat. Segons ressenya, "és més que probable" que els pagaments a compte de les comissions, "resultat de les licitacions d'obres i serveis per part de les diferents administracions públiques" es portessin a terme no únicament a través dels donatius a la fundació vinculada a Convergència, sinó també a través de "convenisprestacions de serveis o assumpció de costos propis del partit o de CatDem", i considera que, de ser així, "hauria d'existir un rastre documental en els despatxos". I aporta diversos informes del Tribunal de Comptes amb "ingressos per serveis a tercers" que aquest organisme fiscalitzador considera que no estan justificats prou, ja que només s'aporten "notes de càrrec internes aportades pel partit". Igualment, el Tribunal de Comptes ressenya la sospita sobre la prestació de serveis entre el partit i la seva fundació.

Teyco va emetre aquesta setmana un comunicat en què negava el pagament de comissions a Convergència a canvi d'obra pública.