La precampanya catalana

La Guàrdia Civil busca la ruta del 3% de CatDem a Convergència

La Benemèrita escrutarà els comptes de la fundació, però no els de CDC

La fiscalia va accelerar els registres per no interferir amb la campanya del 27-S

3
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS
MADRID

La Guàrdia Civil que dirigeix, a instàncies del jutjat i la fiscalia anticorrupció, l'operació contra el 3%, persegueix les evidències que acreditin un suposat finançament il·legal de CDC, segons fonts de la investigació. De moment, el cos armat té proves que acrediten que la Fundació Catalanista i Demòcrata (CatDem) ha percebut part de les comissions que va pagar Teyco, empresa de la família Sumarroca, per l'adjudicació d'obres públiques. No obstant, per ara, no han pogut constatar si aquests fons han acabat al partit d'Artur Mas.

Les mateixes fonts han revelat que el jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell va autoritzar l'entrada i escorcoll, divendres passat, a les seus de CatDem, CDC, a les cases de l'antic i de l'actual tresorer d'aquestes formacions, Daniel Osàcar i Andreu Viloca, i a diversos ajuntaments pels delictes de finançament il·legal, prevaricació, suborn i blanqueig de capitals.

FOLIS I ANOTACIONS/ Aquesta actuació es va acordar després que la Guàrdia Civil de Tarragona trobés «dos o tres documents importants» incautats en el transcurs de l'escorcoll que es va portar a terme el mes de juliol passat al domicili de Jordi Sumarroca, que va ingressar a la presó en aquelles dates per aquests fets. Aquelles anotacions, recollides en folis i notes, estaven guardades en una caixa forta i en un ordinador.

Amb aquests papers a la mà, els investigadors van identificar els quatre ajuntaments registrats, Sant Cugat, Sant Celoni, Lloret de Mar i Figueres, que van adjudicar obres per un import de vuit milions d'euros a Teyco, cosa que es va traduir en unes comissions de 240.000 euros, és a dir, el 3% de la suma de contractes. Aquestes quantitats se sumen als 1,4 milions d'euros que es van localitzar a l'alcalde de Torredembarra, Daniel Mesagué.

Fonts de la investigació van informar que el més probable és que la constructora Teyco pagués comissions per «paquets o blocs» d'obres, ja que han pogut comprovar que en unes ocasions paga «molt i en altres no ho paga tot». I sostenen que Masagué ha pogut actuar «com un recaptador provisional».

Aquestes mateixes fonts han explicat que ara es prendran un temps per analitzar tota la documentació intervinguda en els últims registres i que començaran també a examinar els comptes dels imputats i els de CatDem, però no els de CDC fins que «no trobin el vincle» entre la fundació i el partit que confirmi que la primera va desviar els diners de les comissions a la formació.

També han negat que aquesta operació s'hagi preparat per fer-la coincidir amb la precampanya de les eleccions del 27-S. Aquestes fonts han revelat que després de la detenció de Sumarroca es va pactar amb el jutge prendre una decisió sobre la continuïtat o no a la presó d'aquesta persona després que el togat es reincorporés al seu despatx el dia 17 d'agost passat un cop acabades les seves vacances.

Notícies relacionades

La Guàrdia Civil es va posar mans a l'obra i la fiscalia anticorrupció va recolzar l'excarceració previ pagament d'una fiança de 600.000 euros al constatar que havia disminuït per part de Sumarroca el risc de destrucció de proves pel material intervingut durant els escorcolls. Així mateix, en una trobada amb el jutge es va acordar l'estratègia per seguir amb aquest cas. I es va optar per accelerar els registres abans que s'acabés el mes d'agost, ja que es va descartar actuar a mitjans de setembre «quan es tindrien més amarrats els documents i els comptes» per no interferir en el 27-S.

L'ORIGEN/ Aquesta investigació es va iniciar fa un any i dos mesos després de la denúncia presentada a la Guàrdia Civil per la regidora d'ERC de Torredembarra, Montserrat Gassull, que va denunciar Masagué per haver cobrat diners de la constructora Teyco, segons fonts de la investigació. Aquestes fonts han avançat que aquest partit segueix col·laborant amb la Benèmerita. Gassull va declarar, a l'inici d'aquest cas, que a l'ajuntament tots els regidors eren «sabedors» de les presumptes irregularitats.