EL POLS SOBIRANISTA

Mariano Rajoy: "He donat instruccions perquè es respecti l'Estat de dret"

El president del Govern no concreta mesures, però insisteix en la seva "fermesa" per "defensar la legalitat"

"No permetré que ningú s'arrogui poders il·limitats", destaca el líder del PP després de parlar amb Sánchez i Rivera

dcaminal32363963 madrid 10 01 2016 politica comparecencia del presi160110205750

dcaminal32363963 madrid 10 01 2016 politica comparecencia del presi160110205750
Mariano Rajoy ha comparegut per respondre al discurs d’investidura de Puigdemont i ha dit que ordenarà respondre a qualsevol vulneració de la llei. 

/

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Abans fins i tot que Carles Puigdemont fos investit, el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, ha assegurat que no permetrà que ningú s'arrogui "poders il·limitats fora de la democràcia", en referència al discurs del nou president de la Generalitat. Sense mencionar en absolut l'article 155 de la Constitució (que preveu la suspensió de l'autonomia), ni cap altra mesura en concret, Rajoy ha explicat que ha donat ja instruccions "perquè es respecti l'Estat de dret i per defensar la llei". No li faltarà fermesa, ha afegit en un missatge llegit a la Moncloa, on ha arribat acompanyat de la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría.

"El Govern no deixarà passar ni una sola actuació que vagi en contra de la llei. Espanya és una nació lliure i europea i els seus ciutadans són també lliures i iguals", ha destacat Rajoy, que al llarg de la tarda ha parlat tant amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, com amb el de Ciutadans, Albert Rivera. També ha intentat, sense èxit, trucar a Pablo Iglesias, el secretari general de Podem, amb qui tornarà a intentar contactar aquest dilluns. Tant Sánchez com Rivera han mostrat el seu suport al cap de l'Executiu central en el seu suport a la decisió del Tribunal Constitucional, per unanimitat, d'anul·lar la resolució independentista. Rajoy no ha concretat si amb els dos dirigents ha parlat sobre la possibilitat de formar un Govern "fort i estable", liderat pel PP, per fer front, precisament, als secessionistes catalans.

INCERTESA I DIVISIÓ

Notícies relacionades

"La societat espanyola està unida. En la catalana hi ha incertesa i divisió", ha matisat, en to molt seriós, el president, que ha repetit diverses vegades que l'Estat funciona "sempre" i que té ara mateix "més instruments que mai" per lluitar contra el procés independentista. "La democràcia també funciona sempre". El Govern ha demanat informes jurídics sobre algunes intervencions d'aquest diumenge al Parlament, però aquí no hi ha res a fer perquè es tracta de discursos oficialment inviolables.

A judici de Rajoy, les paraules del nou president estan basades en una il·legalitat. El discurs sobiranista de Puigdemont és una "repetició" del pronunciat per Artur Mas el 9 de novembre. "El discurs sobiranista no ha canviat. Està mancat de legitimitat democràtica perquè el Constitucional va deixar clar que la declaració sobiranista no existeix. Suposa una violació dels drets dels ciutadans espanyols i dels que viuen a Catalunya", ha conclòs el president, després d'insistir que, per a ell, la política està basada en el diàleg, però també en la fermesa per defensar la legalitat.