LA XI LEGISLATURA

Carles Puigdemont és investit president i es compromet a culminar "amb èxit" el procés

El successor d'Artur Mas és elegit amb els 62 vots de Junts pel Sí i la CUP crida a aplicar ja la declaració de ruptura

L'oposició acusa el nou cap del Govern de caure en els errors del seu predecessor i ignorar els no independentistes

En el discurs del ple de la seva investidura, Carles Puigdemont ha assegurat que el full de ruta segueix inalterable i que el programa que ell presenta és el mateix que al seu dia va presentar el president Mas. / RICARD CUGAT / VÍDEO: ACN

4
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

Carles Puigdemont Casamajor, 130è president de la Generalitat. El Parlament l'ha ungit amb els 62 vots a favor de Junts pel Sí i 8 de la CUP, que ha marcat una tímida diferència guardant-se l'abstenció de dos diputats, Gabriela Serra i Josep Manel Busqueta. Nota per als amants de l'èpica: l'elecció ha sigut en diumenge, el mateix dia de la setmana en què la Cambra catalana va designar per al càrrec Lluís Companys, el 31 de desembre de 1933.

En un inèdit debat d'investidura, per celebrar-se a poques hores que expirés el termini legal i perquè el candidat no era tal a penes un dia abans, el substitut d'Artur Mas s'ha postulat amb el programa de govern que va proposar el seu antecessor el 9 de novembre i en què situa la independència com a única sortida per aconseguir una Catalunya rica, plena i justa, tant nacionalment com socialment. El centenar de sobiranistes congregats a les portes d'un Parlament que ha tornat a penjar el cartell de complet pel que fa a atenció mediàtica l'hi han agraït amb ovacions.

"NO SÓN ÈPOQUES PER A COVARDS"

Ni un pas enrere. Tot al contrari. La intenció de Puigdemont és començar a aplicar la declaració de ruptura del 9-N i intentar pactar des de ja la desconnexió de Espanya tant amb el Govern central com amb la UE. "Aquest camí ja no podem deixar de recórrer-lo", ha proclamat. "No són èpoques per a covards", ha advertit. El seu compromís és el mateix que el Barça va usar com a lema per remuntar en el partit de tornada les semifinals de la Champions del 2010: "Ens hi deixarem la pell". Aquella eliminatòria la va acabar perdent l'equip blaugrana al Camp Nou contra un Inter de Milà entrenat per José Mourinho, però això és política i no futbol, i el flamant president ha promès que culminarà el viatge a Ítaca "amb èxit" ara que inicia "l'últim tram, el més complex". 

CARLES PUIGDEMONT

president electe

“Sabíem que entràvem en una etapa inèdita sense manual d'instruccions. És normal que no siguem del tot previsibles”

El mantra que sense un estat propi no hi ha progrés l' ha utilitzat Puigdemont una vegada i una altra en una intervenció en què ha intentat marcar un perfil escorat a l'esquerra per ampliar la base sobiranista i que ha iniciat amb lloes al seu antecessor i algun toc d'atenció a la CUP per posar en risc el procés sobiranista. "Tots sabíem que entràvem en una etapa inèdita sense manual d'instruccions", ha avisat.

RÈCORD DE VELOCITAT

Tenien pressa. La investidura corria el risc de convertir-se en carbassa si no es votava abans de mitjanit. A les tres de la tarda, la presidenta de la Cambra, Carme Forcadellha firmat la resolució en què proposava Puigdemont com a presidenciable. A les quatre s'ha reunit la junta de portaveus per convocar el ple i a les 17.05 hores ha començat la sessió després d'un minut d'aplaudiments que la bancada de Junts pel Sí ha dedicat a Mas a manera d'homenatge pel seu pas enrere. El discurs de Puigdemont ha durat 48 minuts, la meitat dels que va trigar Mas en el seu intent fallit.

ANNA GABRIEL

portaveu de la cup

"La CUP hi serà si hi ha partida, i la partida és independència, procés constituent i benestar social"

La votació, en què l'aspirant necessitava la majoria absoluta, ha finalitzat a les 21.46 hores, després d'un debat amb l'oposició comprimit en el temps i amb intervencions gairebé calcades de les de fa dos mesos. Com a novetat, els jocs de paraules de la líder de CiutadansInés Arrimadas, per acusar Puigdemont de ser "Mas, 'más de lo mismo'"; els retrets del socialista Miquel Iceta als que demanaven al president que posés les urnes i ara li han reclamat "el que faci falta" (retirar-se) per no tornar a votar per por d'una debacle sobiranista; els atacs de Lluís Rabell (Catalunya Sí que es Pot) a la CUP per pactar amb una "dreta neoliberal" que només ven "fum"... i, d'aquest últim, el seu èmfasi que el procés sobiranista per la via unilateral "és una fanfarronada". Però ni Puigdemont, sobiranista entre els sobiranistes de CDC, ni Junts pel Sí ni la CUP s'han immutat. És més, el convergent Jordi Turull ha insistit que estan determinats a avançar cap a la secessió "fins a les últimes conseqüències".

LA "CORRECCIÓ" DE LES URNES

Notícies relacionades

Tota l'oposició -la CUP queda al marge encara que la seva portaveu, Anna Gabrielhagi avisat amb un somriure que només serà "a la partida" de Puigdemont si camina cap a la independència, el procés constituent i el benestar social- ha retret al flamant cap del Govern que ignori els catalans no independentistes. Molt èmfasi ha posat en això el popular Xavier García Albiol, que ha recorregut a la polèmica frase de Mas que la negociació amb la CUP ha "corregit" les urnes per tornar als símils futbolístics S'ha volgut guanyar als despatxos el que no es va guanyar en el camp electoral, ha vingut a denunciar el líder parlamentari del PPC. Per això, ha amenaçat que el seu partit "pararà els peus" a qualsevol intent de vulnerar la llei per part dels sobiranistes.

MARIANO RAJOY

PRESIDENT DEL GOVERN CENTRAL

"Ni s'obrirà un procés constituent al marge de la llei ni es faran estructures al marge de l'Estat"

En la rèplica, que ha aportat com una altra novetat que el primer president tuiter matisés alguns missatges 'antiespanyols' que se li han retret, Puigdemont s'ha mostrat més tranquil i ha optat per un to conciliador, encara que ha insistit que el Govern complirà la llei, però la llei que emani del Parlament. A 600 quilòmetres de distància, el president ha rebut una rèplica sobrevinguda. El cap de l'Executiu central, Mariano Rajoy, ha advertit que no deixarà passar ni "una actuació il·legal" i que ha donat instruccions per evitar qualsevol iniciativa que desplegament la declaració de ruptura.