LA INVESTIDURA FRUSTRADA

Junts pel Sí i la CUP es queden sense marge

L'enèsima reunió acaba sense acord i l'Assemblea reconeix que ja només queda un "fil" d'esperança

JxSí ha rebutjat elegir un president per primàries i els cupaires no han acceptat que el votessin els càrrecs electes

 

  / EFE / QUIQUE GARCÍA

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Aquest dissabte es consumarà definitivament el fracàs de les negociacions de l'independentisme per intentar iniciar el camí cap a l'Estat català amb un president investit, encara que fos en una sessió 'in extermis'. El termini venç aquest diumenge i ja només es podria convocar una sessió per a aquell dia, però amb la condició que el candidat obtingués majoria absoluta. Tret d'un miracle, el fracàs de l'enèsima reunió negociadora entre Junts pel Sí i la CUP a la seu de l'ANC aboca a unes noves eleccions el 6 de març. Les dues parts assumeixen que el que s'ha viscut en les últimes hores són simplement els últims instants d'una negociació sense sortida i la voluntat de cadascú de no aparèixer com qui s'ha aixecat de la taula de la negociació, que ha tingut múltiples arestes, propostes i tensions encara per revelar.

Ningú ha donat la cara aquest divendres, després d'una cita de 45 minuts a la seu central de l'Assemblea. Els uns i els altres, convergents, republicans, independents i cupaires han optat pel mutisme. Ha sigut el líder de l'ANC, Jordi Sànchez, el que ha comparegut amb gest greu per admetre que no hi havia acord, que només queda un "fil" d'esperança i que les negociacions ja no existeixen tret d'un contacte permanent entre totes les parts implicades.

FÓRMULES INSÒLITES

Sànchez va explicar que en la reunió prèvia, dijous, es van posar sobre la taula dues opcions. La primera, que una assemblea de tots els càrrecs electes catalans (regidors, diputats del Parlament i de les Corts Generals) decidís el candidat a president. La segona, que se l'escollís mitjançant unes eleccions primàries d'aquí tres mesos, després de designar un president provisional. La primera opció va ser rebutjada per la CUP. La segona, per Junts pel Sí. Malgrat això, Sànchez va dir veure una "bri d'esperança", que se circumscrivia a les hores que restaven del divendres i les primeres del dissabte.

Després de la breu reunió (amb presència, per part de Junts pel Sí, de Josep RullJordi TurullMarta Rovira i Raül Romeva; i per part de la CUP, de Gabriela SerraEulàlia Reguant i Hugo Elvira; a més del mateix Sànchez i dels presidents de Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i el de la Associació de Municipis per la Independència, Carles Puigdemont) i compareixença de Sànchez, mutisme generalitzat, però alguns missatges insistint a dir que de moment no hi ha solució, que el temps corre.

CONFUSIÓ I RETRETS

Tot el dia va servir per escenificar una certa confusió sobre les reunions i possibilitats d'acord. A primera hora del matí, el coordinador general de CDC, Josep Rull, anunciava una nova reunió al vespre. L'última. "Si avui no hi ha acord per investir el candidat de Junts pel Sí, Artur Mas firmarà dilluns decret de convocatòria de les eleccions", va assegurar en una entrevista al diari 'Ara'. Poques hores després, fonts de la CUP desmentien l'existència de la reunió i avisaven que no mantindrien contactes bilaterals només amb CDC.

Notícies relacionades

És més, la formació anticapitalista llançava un comunicat mostrant de nou la seva voluntat d'entesa, però acusant la resta d'actors de "falta de voluntat política" per arribar a un pacte. El partit insistia en la necessitat de buscar un candidat alternatiu a Mas i es mostrava "disposada a escoltar totes les propostes", així com a "explorar compromisos en clau de governabilitat". El text finalitzava insistint a dir que el partit "no es quedarà immòbil" davant el compte enrere i expressant la seva voluntat d'arribar a una entesa "que permeti donar continuïtat al mandat sorgit de les eleccions plebiscitàries i constituents".

MUTISME I AUTOCRÍTICA

Ni ERC, ni CDC ni els independents de Junts pel Sí van parlar en públic. Mutisme abans i després de la breu trobada a la seu de la ANC, envoltada d'un gran focus mediàtic. Només l'exconseller i exdirigent del PSC Ernest Maragall va llançar un missatge coincident amb el d'altres a ERC, com Joan Tardà, a favor que Mas deixi pas a un altre candidat. No és aquesta la intenció de CDC, com van ratificar aquest divendres Rull i també la portaveu del partit, Marta Pascal. La frase final d'un conseller, a última hora del dia, era que "potser la solució és que no hi hagi solució". És a dir, eleccions un altre cop. Però en tot cas, i d'entrada, com va apuntar Sànchez, una dosi molt elevada d'autocrítica, perquè l'independentisme "es mereixia una gestió diferent de com s'ha fet, hi hagi acord final o no".