el pols entre sobiranistes

El #pressingMas agafa embranzida

Regidors d'ERC segueixen la 'línia Tardà' i se sumen a la CUP per demanar al líder de CDC que faci un pas enrere

El diputat d’ERC, Joan Tardà, en un acte a Madrid, l’abril passat.

El diputat d’ERC, Joan Tardà, en un acte a Madrid, l’abril passat. / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

El #pressingMas agafa embranzida. La CUP ha demanat a Junts pel Sí que mogués fitxa després de vetar la investidura d'Artur Mas i ha començat a trobar a ERC algunes veus que comencen a posar el focus en el líder de Convergència perquè renunciï. El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha evitat la interpel·lació directa al cap del Govern en funcions, però sí que ha demanat "responsabilitat" per seguir negociant un possible acord abans d'abocar-se a altres eleccions anticipades. Altres dirigents del seu partit han instat sense embuts Mas perquè faci un pas enrere i permeti així la investidura d'un altre candidat.

Va començar la pressió republicana el seu diputat al Congrés Joan Tardà. Ell va ser el primer a reclamar a Mas un "pas al costat" per facilitar la formació d'un nou Govern, però després han aparegut noves veus d'ERC que s'han pronunciat en la mateixa línia i fins i tot Junqueras ha subratllat que "sempre" està "d'acord" amb ell. 

Antoni Garcia, portaveu d'Esquerra a l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat, ha sigut un altre dels dirigents republicans que han reclamat a Mas que s'aparti. També ha acusat la CUP de no haver estat "a l'alçada", però ha incidit que "la independència és el més important".

En la mateixa línia s'han pronunciat dos excompanys de Junqueras a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, localitat de la qual Junqueras va ser alcalde des del 2011 fins al mes de desembre passat, quan va deixar el càrrec. El republicà Arnau Mata, portaveu del govern municipal, també ha publicat un missatge al seu compte de Twitter en què ha demanat al líder de Convergència que cedeixi el lloc, però és que a més l'ha avisat que, si no ho fa, "que no esperi reeditar Junts pel Sí" en unes futures eleccions.

Notícies relacionades

Marta Sugrañes, regidora de Seguretat Ciutadana a la mateixa localitat del Baix Llobregat, s'ha sumat a les peticions advertint a Mas que si no fa un pas al costat la seva actitud serà la mateixa que la de la CUP, mentre que les joventuts d'ERC, les JERC, han optat per la mateixa estratègia que Junqueras i, sense demanar-ho directament, també han enviat un clar toc d'atenció al president en funcions. En un comunicat redactat després d'una reunió extraordinària de la direcció nacional, els joves d'Esquerra han insistit que encara queden dies per poder arribar a un acord i que "repetir eleccions al març significa desaprofitar el mandat democràtic obtingut fa només tres mesos".

Per descomptat, el #pressingMas dels republicans també es pot entendre com una estratègia per situar-se enmig de dos extrems, CDC i la CUP, i encarar així una hipotètica cursa electoral amb la bandera de la centralitat i el discurs que, com no deixen d'insistir, ells han fet tots els actes de "generositat" que se'ls han demanat mentre altres només han pensat en ells mateixos.