LA LEGISLATURA FRUSTRADA

Mas: "Tinc ganes de plantar cara als que posen les coses difícils"

El president en funcions diu que té forces per "seguir lluitant" després del veto de la CUP

CDC recolza el seu líder i ja advoca per reeditar la coalició de Junts pel Sí

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha assegurat que està tranquil i amb ganes de fer front als que li posen les coses excessivament difícils, en referència a la CUP. / periodico

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

En la seva primera reacció desprçes del veto definitiu de la CUP a la seva investidura, el president en funcions, Artur Mas, no ha donat cap mostra d'estar disposat a renunciar a la seva candidatura. "Estic tranquil·líssim. Amb ganes de lluitar, de tirar endavant i de plantar cara als poders de Madrid i també a les forces d'aquí que posen les coses excessivament difícils", ha afirmat a l'arribar aquest dilluns a la seu de CDC, on la direcció del partit ha analitzat la hipòtesi d'unes noves eleccions anticipades.

Tres hores més tard, després del comitè executiu, el coordinador general de Convergència, Josep Rull, ha explicat en roda de premsa que, "per unanimitat", sense necessitat d'arribar a votar, els dirigents de la força nacionalista han fet pinya per defensar Mas com a únic candidat a la investidura. Ni en proposaran un d'alternatiu ni votaran a favor d'un altre. Res de moure fitxa com reclamava la CUP ni de passos al costat com han deixat anar veus d'ERCERC.

Rull no ha volgut anunciar noves eleccions. Tret de sorpreses, aquest paper està reservat per al mateix Mas, que té una primera opció per fer-ho en la roda de premsa que farà aquest dimarts després de la reunió del Govern. No obstant, el número dos de CDC ha demostrat en la compareixença que a l'horitzó del partit ja es veuen els tercers comicis anticipats consecutius, que haurien de servir en la seva opinió de "segona volta" del "plebiscit" en què es reordenin els diputats sobiranistes. Dit d'una altra manera, un nou intent per buscar una victòria que no els faci dependre de la CUP, amb què Rull ha volgut ser "molt crític i contundent".

MAS COM A PRESIDENCIABLE

El coordinador general dels nacionalistes ha acusat els anticapitalistes de caure en "la paradoxa" de convertir-se "en aliats de l'Estat espanyol" al posar per sobre de la independència "la ideologia, el socialisme i la revolució". I els ha retret que es comportessin com a "espectadors" durant els tres mesos de negociació en què ha quedat clara la seva "falta de maduresa". El seu argument per no proposar un altre candidat és que això significaria claudicar davant una posició "extremista" i "donar les regnes del procés" a un partit que no és el de l'expressió "majoritària".

Notícies relacionades

Rull tampoc ho ha confirmat, però tot indica que Mas vol repetir com a presidenciable en uns futurs comicis que previsiblement seran el 6 de març. Convergència intentarà recuperar en aquesta cita amb les urnes la coalició de Junts pel Sí perquè és "una eina guanyadora", ha afirmat el número dos. En realitat, aquesta reedició evitaria als nacionalistes haver d'enfrontar-se en solitari a unes votacions que se'ls presumeixen poc favorables. ERC ja els va vèncer en les eleccions generals del 20-D i res fa pensar que les coses canviïn.

L'obstacle per a CDC és que els republicans se saben més forts que mai i no semblen disposats a tornar a sumar sigles. En la reunió d'aquest dilluns, alguns dirigents nacionalistes ja pensaven en una campanya sense ERC i han proposat que Convergència marqui perfil i es presenti com un partit sobiranista de centre, d'ordre, defensor de l'economia productiva, de l'euro i la UE... En definitiva, allunyat de la CUP.