EL VEREDICTE DE LES URNES

PP i PSOE mouen les seves primeres fitxes per enfrontar-se a l'embolic del 20-D

Els populars suggereixen que intentaran una investidura de Rajoy amb suport de Ciutadans, l'abstenció del PSOE i la complicitat del PNB

Luena (PSOE) avisa que es rebutjarà l'intent del guanyador de repetir i Page defensa que Pedro Sánchez lideri l'oposició i no busqui "pastitxos"

El Partit Popular proclama la seva victòria electoral / ATLAS

El Partit Popular proclama la seva victòria electoral
El Partit Socialista ha aconseguit 91 diputats al Congrés.

/

2
Es llegeix en minuts
GEMMA ROBLES / MADRID

Només han passat unes quantes hores des que s'ha sabut el resultat definitiu de les eleccions generals (a falta del vot sol·licitat i per correu) i els partits ja comencen a moure fitxa i donar algunes pistes de quina serà l'estratègia a seguir. Els populars, per la seva banda, confirmen que el seu candidat, Mariano Rajoy, intentarà ser investit president per haver guanyat els comicis del 20-D, i per això buscarà que Ciutadans no només s'abstingui sinó que li doni suport, que el PSOE sigui "responsable" --és a dir, que com a mínim ofereixi la seva abstenció-- i que el PNB també sigui còmplice d'aquesta operació.

"Tothom s'ha de retratar, també el PSOE, que no pot quedar com a actor secundari en els pròxims dies", ha avisat aquest matí el vicesecretari d'organització dels populars, Fernando Martínez-Maillo. Així, ha incidit que toca donar prioritat a "l'estabilitat d'Espanya" i a la recuperació econòmica, sense forçar aliances basades "en el dret a decidir o el referèndum", ha afegit a la Ser al·ludint a un hipotètic pacte dels socialistes amb Podem.

Fonts del partit conservador confirmen que, després de la reunió de l'Executiva del partit, que se celebrarà aquesta mateixa tarda, Rajoy es disposa a obrir una ronda de negociacions. Aquí serà on intentarà convèncer Ciutadans i PSOE i, de passada, buscarà l'ajuda dels penabistes per poder repetir a La Moncloa.

"Les dues paraules màgiques seran estabilitat i diàleg. En aquest període es veurà un gran Rajoy, que és un home de diàleg, de pacte i d'acord [...]. No descartin veure un Rajoy dialogant. És un home molt adequat per a les circumstàncies actuals", ha emfatitzat Maillo en les seves declaracions públiques.

¿GRAN COALICIÓ?

Des del PSOE ha sortit a la palestra César Luena, el responsable d'Organització en aquesta formació política. Segons ha avançat, dels socialistes el que s'ha d'esperar és el rebuig a la investidura de Rajoy, a l'entendre que els ciutadans han votat "canvi" el 20 de desembre.

Preguntat per la possibilitat d'una 'gran coalición' a l'estil alemany, Luena també ha rebutjat aquesta possibilitat recordant que el PP, tot i haver guanyat les eleccions i tenir el dret a intentar la investidura en primer lloc, ha perdut més de quatre milions de vots respecte al 2011, així que els espanyols, al seu entendre, "estan demanant un canvi de polítiques, no al contrari" i un Parlament amb "minories fortes" que hauran de negociar.

DRET A DECIDIR I ELS "PACTES COMPLEXOS"

Notícies relacionades

Pel que fa a un possible acord amb Podem perquè qui sigui investit president sigui el socialista Pedro Sánchez, Luena ha apel·lat a la "prudència" per no respondre amb claredat a aquest assumpte. Això sí, quan se li ha preguntat per les condicions que va avançar, ahir a la nit, Pablo Iglesias per asseure's a parlar de futur, el dirigent del PSOE ha recordat que ja porten en el seu programa una reforma constitucional per, entre altres coses, blindar drets. Pel que fa al referèndum a Catalunya, s'ha limitat a defensar l'article 2 de la Constitució, que recalca que la sobirania nacional resideix en el poble espanyol.

Però Luena no ha sigut l'únic socialista que ja s'ha pronunciat davant l'opinió pública. Aquest matí el president i secretari general del  partit a Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha incidit que, al seu entendre, Sánchez ha d'optar a liderar l'oposició tenint en compte el resultat obtingut a les urnes. "No buscarem pactes complexos ni pastitxos de cap tipus", ha dit, deixant en evidència quina serà la seva postura en l'Executiva federal que es reuneix avui a la seu de Ferraz, a Madrid.