LA RESSACA ELECTORAL

El pactòmetre: ¿qui podria governar amb qui?

Rajoy té més opcions que Sánchez per ser investit però menys socis plausibles

Si dos mesos després de la primera votació no hi ha president, es convocarien noves eleccions

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

176 és el nombre més preat per tots els partits l'endemà de les eleccions generals. Són els escons necessaris per obtenir la majoria absoluta i cap de les aliances naturals entre forces polítiques dóna aquesta xifra amb els resultats del 20-D. El Congrés es constituirà el 13 de gener i és previsible que a finals de mes tingui lloc el debat d'investidura del candidat a president del Govern. Si no obté la majoria absoluta en la primera votació, una cosa molt improbable en aquests moments, hi hauria una segona votació 48 hores després, en què es requereix només majoria simple, més vots a favor que en contra. És llavors quan entra en joc el trencaclosques dels possibles pactes i abstencions.

¿COM PODRIA SER MARIANO RAJOY PRESIDENT?

-Si pretén governar en minoria només amb el suport dels seus 123 diputats, el candidat del PP hauria de treballar-se l'abstenció del PSOE i de Ciutadans. Els socialistes han promès aquest dilluns que no pensen facilitar la investidura de Mariano Rajoy mitjançant una abstenció. Albert Rivera, en canvi, sí que es va avenir en campanya a aquesta possibilitat. I es dóna per fet que Podem mai donaria oxigen al PP.

-Si Rajoy busca un acord estable amb Ciutadans, les dues forces sumarien 163 parlamentaris, és a dir, els en faltarien 13 per a la majoria absoluta. 13 són els escons que sumen Democràcia i Llibertat (8) i PNB (5). En el passat, un pacte del PP amb aquestes dues forces nacionalistes era del tot plausible, però l'enfrontament obert entre Rajoy i Artur Mas i la presència obligada de Ciutadans en aquesta aliança ho farien a priori incompatible.

-Una altra possibilitat és que el PSOE recolzi la investidura de Rajoy, formant una 'gran coalició' a l'alemanya que sumaria 213 escons. Seria el pacte més estable de tots els possibles, però podria ser molt contraproduent per als socialistes després d'un final de campanya en què Pedro Sánchez va acusar Rajoy de "no ser una persona decent" per la corrupció del PP.

¿COM PODRIA SER PEDRO SÁNCHEZ PRESIDENT?

-L'opció de pacte més natural per al candidat del PSOE seria buscar un acord d'esquerres amb Podem i, fins i tot, un tripartit que inclogui també Izquierda Unida. Les tres forces sumen 161 diputats. Els en falten, doncs, 15. Ciutadans va deixar clar que mai facilitaria un Govern "de perdedors" en què participés la marca de Pablo Iglesias, pel seu suport explícit a un referèndum a Catalunya. Aquest mateix compromís, en canvi, sí que podria afavorir les negociacions amb dues forces catalanes, ERC (9) i Democràcia i Llibertat (8), amb el concurs de la qual sí que arribarien a la majoria absoluta. Però llavors els socialistes haurien d'abraçar el dret a decidir, hipòtesi molt complicada.

-L'altre tripartit que podria liderar Sánchez el formarien el PSOEPodem i Ciutadans, però aquesta combinació xoca de nou amb la promesa de Rivera de no ajudar a governar Iglesias pel seu aval a la consulta catalana.

-Finalment, el líder socialista podria explorar una aliança amb Ciutadans, que ja sosté Susana Díaz a la presidència de la Junta d'Andalusia. No obstant, la suma de tots dos és molt exigua: 130 escons. Per aconseguir els 46 que li faltarien per a la majoria absoluta, Sánchez no en té prou amb l'abstenció de Podem, sinó que hauria de convèncer, o bé el PP, o bé la resta de forces de la Cambra que també s'abstinguessin. Encaix difícil.

¿QUÈ PASSA SI NO HI HA MAJORIA SUFICIENT PER GOVERNAR?

Notícies relacionades

-Dins del termini dels 15 dies següents a la sessió constitutiva del 13 de gener, tindrà lloc la solemne sessió d'obertura de la legislatura. En aquests dies, encara que sense uns terminis definits, el Rei cridarà a consultes els representants dels grups parlamentaris perquè, en funció dels suports dels uns i dels altres, elevi una proposta de candidat a president del Govern, que se sotmetrà al debat d'investidura.

-Si el candidat no obté la majoria absoluta en la primera votació, ni la majoria simple en la segona (48 hores després de la primera), el Rei tornaria a obrir un nou període de consultes als partits per designar un altre candidat. Si passats dos mesos des de la primera votació no s'ha aconseguit investir un president, el president del Congrés ha de comunicar al Rei la convocatòria automàtica d'eleccions.