Junqueras afirma que el 20-D no modifica el suport d'ERC a Mas

El líder republicà descarta que el PSOE ofereixi un referèndum a canvi d'investir Sánchez

roda-de-premsa-erc

roda-de-premsa-erc / FERRAN_SENDRA

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els resultats de les eleccions generals de diumenge no han modificat ni un pèl la posició d'ERC sobre les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP. Malgrat coincidir amb els anticapitalistes que el 20-D ha suposat un gir cap a l'esquerra a Catalunya, això no ha implicat que els republicans "modifiquin" el seu suport a Artur Mas, com va demanar la CUP el mateix diumenge. "No hi ha novetat. El suport sorgeix del 27-S i segueix igual. Estic convençut que s'arribarà a un acord amb la CUP per arribar a un Govern amb estabilitat parlamentària", ha emfatitzat Oriol Junqueras.

En general, tota la compareixença ens els mitjans de Junqueras d'aquest dilluns ha estat presidida per la idea que dels comicis de diumenge se'n poden derivar moltes qüestions, però mai poden posar en qüestió el 27-S. Per exemple quan se li ha preguntat si, dintre de les negociacions per trobar un candidat a ser investit com a president del Govern, ERC acceptaria recolzar Pedro Sánchez a canvi d'un referèndum d'autodeterminació, el líder republicà ha respost: "Som un partit independentista que ha obtingut, el 27-S, un mandat independentista i, per tant, ERC serà lleial a aquest mandat independentista".

Fins a arribar a aquesta forma explícita de rebuig del referèndum, per considerar-lo una pantalla passada, intentada fins a 16 vegades amb anterioritat i, fins i tot avui, impensable, Junqueras ha assajat la reducció a l'absurd: "¿Vostès creuen que el PSOE oferirà un referèndum que permeti la independència de Catalunya? Preguntin-ho al mateix PSOE."

EVENTUAL NEGOCIACIÓ

Amb més, com que queda molt malament afirmar que, arribat al cas, ni seuria a dialogar, Junqueras ha asseverat que la seva força està oberta a "escoltar" totes les propostes que se li puguin fer i  si  coincideixen amb alguns dels punts que "ERC sempre ha defensat", cosa que , evidentment, creu poc probable, llavors "ja es veurà".

Notícies relacionades

Sempre a prop de la impossibilitat de portar endavant una convocatòria de referèndum d'autodeterminació, Junqueras ha insistit a fer una crida a En Comú Podem perquè se sumin a la consulta que sí que es pot fer, la de la Constitució catalana.

I també un avís als seus socis a Junts pel Sí, CDC. La intenció republicana és formar el seu propi grup parlamentari al Congrés i al Senat, sense tenir en compte els convergents.