CDC veu "baixes" opcions d'un referèndum però apel·la al dret a decidir

Escassa autocrítica a CDC, que "reflexionarà" sobre la seva caiguda metropolitana

Homs crida a aprofitar el nou escenari estatal, però es mostra "escèptic"

Barcelona ( Barcelones)   21.12.2015. Politica.   Elecciones generales 2015.   Reunion del Comite Ejecutivo Nacional de Convergencia Democratica/ Democracia i Llibertat , un dia despues de las elecciones generales del 20D.       DG. 151221  ex   0048   en la foto:Reunion del Comite executiu de CDC.  Artur Mas y  Francesc Homs   FOTO:    PUIG, JOAN

Barcelona ( Barcelones) 21.12.2015. Politica. Elecciones generales 2015. Reunion del Comite Ejecutivo Nacional de Convergencia Democratica/ Democracia i Llibertat , un dia despues de las elecciones generales del 20D. DG. 151221 ex 0048 en la foto:Reunion del Comite executiu de CDC. Artur Mas y Francesc Homs FOTO: PUIG, JOAN / Joan Puig

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

L'executiva de Convergència, en una llarga reunió aquest matí a Barcelona, ha analitzat el resultat obtingut pel partit, sota la marca Democràcia i Llibertat. Segons la portaveu, Marta Pascal, CDC està "raonablement satisfeta" amb els resultats obtinguts, encara que ha assumit que allà on l'escrutini no es correspon amb les expectives, el partit reflexionarà i prendrà "les decisions oportunes per recuperar l'espai que hàgim pogut perdre". CDC espera poder constituir un grup propi, al marge d'altres partits, al Congrés

El candidat, Francesc Homs, ha considerat que "el resultat avala el procés iniciat el 27-S i reforça especialment el dret a decidir, dues coses que van íntimament vinculades". El dirigent nacionalista s'ha congratulat del resultat que han obtingut PP Ciutadans: "Ens alegrem que la suma del PP i Ciutadans, que vénen a ser el mateix, sigui la que és i estigui lluny de la majoria absoluta a les Corts”. Homs ha arribat a afirmar que el PP "és un adversari del conjunt del poble de Catalunya".

"Estem disposats a aprofitar les finestres que s'obren a nivell estatal sempre que es resolgui el problema estructural del país, no poder disposar d'un Estat propi", ha apuntat Homs respecte al mapa polític espanyol. "Sempre vinculat al mandat que rebem del poble de Catalunya el 27-S", ha afegit. Homs ha afirmat que existeixen poques possibilitats d'un referèndum pactat amb Podem: "¿Que hi ha possibilitats que sigui plantejable el referèndum de forma efectiva? Són possibilitats baixes, però teníem un compromís electoral, que és el de Junts pel Sí, que si durant el període per a la transició cap a la Catalunya independent es planteja un referèndum estarem expectants".

 referèndum pactat amb PodemUNA CATALUNYA "MOLT DIVERSA"

En relació amb els mals resultats de DL a l'àrea metropolitana de Barcelona, on en destacats municipis ha quedat en última posició només per sobre del PACMA i d'Unió, el cap de llista ha afirmat simplement que "hem d'anar revisant la nostra acció política en funció de la capacitat de penetració" i que els resultats mostren una Catalunya "molt diversa".

Notícies relacionades

PACMA UnióHoms, per una altra part, ha afirmat que no hi ha canvi d'estratègia en CDC respecte a la independència amb acord o sense el pas cap al dret a decidir. Preguntat sobre si ha posat el seu càrrec a disposició del partit pel descens electoral, Homs ha contestat: "Si no agafem una perspectiva precisa i es volen presentar les coses de forma parcial, que seria molt interessat, s'arribaria a aquesta conclusió (posar càrrecs a disposició del partit), però la valoració s'ha de fer en el context, seria tant com dir que si ens hem de qüestionar per què es presenten victòries com si fossin absolutes a Catalunya amb percentatges de vot que disten de les victòries absolutes”. Homs no ha posat el seu càrrec a disposició del partit. "Ni ningú m'ho ha demanat", ha apuntat el dirigent nacionalista.

CRÍTIQUES A LA CUP

Per últim, Homs ha qüestionat la posició de la CUP respecte a les eleccions generals i el comunicat després del 20-D demanant de nou que Mas no sigui candidat a la investidura. CDC qüestiona que la força anticapitalista tingui o no present l'escenari estatal en les seves anàlisis. "El que determinarà la formació del Govern és el que es va votar el 27-S". ha afirmat.