La CUP reforça el seu veto a Mas després del 20-D

La força anticapitalista crida En Comú Podem a sumar-se al procés sobiranista i recorda que l'assemblea decidirà el dia 27 si s'accepta la proposta de Junts pel Sí

 Anna Gabriel, a la reunió de la CUP a Manresa.

 Anna Gabriel, a la reunió de la CUP a Manresa.

1
Es llegeix en minuts

La victòria de les forces d'esquerra i de partits "independentistes i autodeterministes" a Catalunya en els comicis del 20-D ha servit perquè la CUP redobli la seva reclamació a Junts pel Sí perquè presenti un candidat a president alternatiu a Artur Maspresident alternatiuArtur Mas.

Segons ha manifestat la força anticapitalista en un comunicat difós aquesta matinada, després de conèixer-se els resultats d'En Comú Podem i ERC, "si l'oferta de Junts pel Sí varia en el sentit de proposar un president de consens, aquesta tindrà més possibilitats de ser àmpliament acceptada per la militància i simpatitzants" en l'assemblea que celebrarà la CUP diumenge que ve, 27 de desembre.  

"Davant els bons resultats de les forces d'esquerres i progressistes independentistes i autodeterministes, la CUP emplaça Junts pel Sí a tancar el procés de converses que està mantenint amb la CUP-CC amb una oferta que inclogui una presidència alternativa que pugui generar un ampli consens i també millorar la proposta en relació amb el pla de xoc", afegeix el comunicat.

CRIDA A EN COMÚ PODEM

En la seva anàlisi dels resultats electorals a Catalunya (amb ERC com a primera força independentista i la caiguda de suports a la candidatura amb què concorria CDCDemocràcia i Llibertat), la CUP conclou que el 20-D ha posat de manifest el "viratge dels votants independentistes cap a l'esquerra".

Així mateix, posa de rellevància l'"ampli suport" obtingut per En Comú Podem i la seva defensa d'un referèndum d'autodeterminació. No obstant, considera que "les forces del règim constituent segueixen tenint un pes molt important dins del Congrés" i per això assegura que la "unilateralitat" és l'"únic camí" per tirar endavant la "construcció de la República Catalana". Així, insta En Comú Podem "i també els seus companys de Catalunya Sí que es Pot" perquè se sumin al procés independentista.

Notícies relacionades

La CUP celebrarà diumenge que ve la seva assemblea i sotmetrà a votació quatre propostes: dues d'elles aposten per investir Mas i les altres dues rebutgen reelegir el líder de CDC, amb la qual cosa assumeixen l'escenari de noves eleccions.

¿PACTE IMMINENT?

Aquest dimarts pot ser una jornada determinant per desencallar les negociacions. Expira el termini que Junts pel Sí i la CUP es van donar per arribar a un pacte sobre el programa i, en principi, haurien de rematar la proposta d'acord polític que els cupaires votaran diumenge. Diputats dels dos grups s'han reunit aquest dilluns al Parlament i, al final de la trobada, s'han limitat a emplaçar-se per a aquest dimarts.