PROGRAMA ELECTORAL

¿Què proposen els partits per combatre la corrupció?

Totes les forces coincideixen en més transparència en operacions públiques i més persecució contra els corruptes

2
Es llegeix en minuts
ANA LERÍA / BARCELONA

La corrupció és, segons el CISCIS, el segon problema que més preocupa els espanyols, només darrere de l'atur. Els partits polítics, alguns d'ells clarament assenyalats pels escàndols soferts a les seves pròpies files, s'han afanyat en els seus programes electorals per al 20-D a prometre transparència i tolerància zero amb aquesta plaga. Aquestes són algunes mesures que proposa cadascun al marge de les actuacions de tipus més genèric en què coincideixen tots.

El PP promet que, en cas d'obertura de judici oral per causes de corrupció contra alts càrrecs o militants, aquests dimitiran i seran destituïts del seu càrrec. Entre les propostes dels populars també s'inclou la protecció per als que destapen casos de corrupció o l'obligatorietat d'ensenyar els resultats dels plens municipals a través d'internet.

El partit de Pedro Sánchez també subratlla el seu compromís de retirar de la vida política els que siguin acusats en judici oral per corrupció. El PSOE proposa establir un únic format de declaració de béns per als treballadors del sector públic i tampoc es conforma endurint les lleis i reforçant els òrgans judicials per agilitzar les causes. Els socialistes també prometen introduir en l'educació temaris que formin els alumnes en valors contra la corrupció i invertir en campanyes de sensibilització contra aquesta problemàtica.

Ciutadans 

centra la seva aposta en un canvi de “cultura i valors” per combatre la corrupció, que inclou propostes per protegir i premiar els denunciants. En el seu programa electoral, el partit d'Albert Rivera advoca per enfortir la societat civil, les organitzacions empresarials, els sindicats i els mitjans de comunicació, però no amb subvencions públiques, sinó a través de ‘crowdfunding’ transparent.

Notícies relacionades

No seria corrupció pròpiament dita, però en nom de la transparència i del bon govern, el partit de Pablo Iglesias proposa convocar eleccions en cas d'incompliment “substancial i manifest” del programa. Podem aposta per una comissió no permanent de diputats que avaluï als dos anys de govern en quina mesura s'ha executat el programa. A més, la força morada inclou que en els debats pressupostaris del Congrés hi puguin participar els ciutadans i defensa eliminar "privilegis" dels càrrecs electes i reduir el nombre d'alts càrrecs en les administracions públiques, a les quals no s'accedirà per lliure designació (a dit), sinó que es pretén “professionalitzar” la incorporació per garantir la seva independència del poder polític.

Democràcia i Llibertat i ERC recuperen del programa de Junts pel Sí el punt referent a la lluita contra la corrupció. Així, els dos partits aposten per un “manual de bon govern”, que estableixi pactes d'integritat en la contractació pública per evitar que qualsevol part del contracte pagui, ofereixi, exigeixi o accepti suborns, prohibir que un condemnat per corrupció vagi en una llista electoral, ocupi un càrrec públic o treballar en la administració durant 10 anys i que en respongui amb el seu patrimoni. També proposen una llei de finançament de partits i fundacions més transparent.