EL CIBERESPAI EN CAMPANYA

Les promeses electorals per impulsar les noves tecnologies

Els partits es comprometen a promoure un preu assequible d'accés a internet i alguns incideixen a combatre la pirateria

2
Es llegeix en minuts
ANA LERÍA / BARCELONA

Connexió a internet per a tots, fibra i velocitat ultraràpida, informatització de les administracions per agilitzar la burocràcia... Són les promeses de campanya en què coincideixen els programes electorals elaborats per PPPSOECiutadansPodemDemocràcia i Llibertat i ERC pel que fa a les noves tecnologies.

Però, no obstant, difereixen en altres aspectes.

El PP no es conforma fent arribar internet a tot arreu. Vol que aquesta connexió sigui d'"ultra alta capacitat", fibra i connexió a 4G, la més ràpida d'Europa. També proposa dotar col·legis, biblioteques i centres de salut de connectivitat ultraràpida.

Entre els plans dels populars per reactivar l'economia s'inclou impulsar un pla de formació per als treballadors en economia digital i la implantació d'un programa integral de suport als emprenedors del món digital.

El PSOE centra part de la seva oferta en aquest àmbit en el foment de l'ús de les noves tecnologies entre les persones grans. Principalment, els socialistes volen desenvolupar un pla d'educació digital per a jubilats i més grans de 65 anys, amb l'objectiu d'estrènyer la bretxa digital.

El partit de Pedro Sánchez també vol promoure l'eliminació de l'obsolescència programada, que provoca que els aparells tecnològics s'espatllin en un temps determinat pels fabricants (Retallades Zero també inclou aquesta idea). Així mateix, els socialistes volen promoure un preu assequible d'accés a internet --encara sense determinar-- per tenir servei de la mateixa qualitat i velocitat sense que el cost mitjà d'aquest sigui superior que a la resta dels països europeus.

El programa d'Albert Rivera enfoca les eines de l'era digital als més joves. Ciutadans busca millorar l'ús de les TIC a les escoles i conscienciar els nois contra la pirateria informàtica.

A més de fomentar l'entrada a Espanya d'empreses d'alta tecnologia, el partit taronja aposta per implantar plataformes de formació 'on line' per als treballadors. I per als aturats de llarga durada (almenys un any) vol facilitar xecs de formació que es puguin utilitzar per pagar cursos 'on line'.

Entre els plans de Podem de fer arribar la cultura a tots els ciutadans, apunten a la digitalització dels museus públics: es podria veure des de casa 'Las Meninas' de Velázquez, per exemple. En la mateixa línia, busquen obrir un debat en què es discuteixin les mesures actuals que hi ha contra la pirateria davant l'obertura digital de la cultura facilitant el lliure accés a contingut i sostenint amb alternatives de remuneració els seus autors. 

Promet impulsar l'ús de les TIC per universalitzar les incipients receptes electròniques: proposa crear una plataforma que reconegui les receptes electròniques de totes les autonomies en què estan implantades, a més d'incentivar-les en aquelles on encara no estan establertes.

Així mateix, el partit de Pablo Iglesias vol crear una base de dades de les històries clíniques dels pacients amb accés a nivell estatal a qualsevol usuari autoritzat del sistema sanitari. A més, advoca per la instauració d'un 'software' lliure per a l'Administració.

Notícies relacionades

Democràcia i Llibertat resol en el seu programa el blindatge d'internet i les xarxes socials per lluitar contra el terrorisme, el robatori d'informació privada, la usurpació de la identitat o l'addicció. En la mateixa  línia, inclou una proposta d'enduriment del codi penal pels delictes comesos a través de la xarxa. També vol institucionalitzar el reconeixement de la xarxes socials com a canal de participació ciutadana.

ERC, en el seu projecte de l'Estat català del programa electoral, deixa un petit apunt en relació amb les noves tecnologies: fer-se càrrec del risc que no pot assumir l'empresa privada pel que fa al desenvolupament de noves tecnologies bàsiques i crear un ‘open data’ electrònic entre les institucions públiques perquè estiguin menys burocratitzades.