CAMÍ CAP A LES URNES

Nervis al PP i al PSOE davant la possibilitat que Podem sigui segon

Els populars alerten sobre la hipòtesi d'un "govern de radicals" després de detectar en els seus 'trackings' que Iglesias puja

Els equips de campanya no descarten que els podemites puguin quedar per darrere de Rajoy en vots i dels socialistes, en escons

tecnicomadrid32195490 spanish prime minister mariano rajoy arrives for a

tecnicomadrid32195490 spanish prime minister mariano rajoy arrives for a

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

El president i candidat, Mariano Rajoy, afrontarà l'última jornada de campanya exercint a primera hora com a cap de l'Executiu, a Brussel·les, i protagonitzant després un parell de mítings de tancament a València i Madrid. Assegura que l'agressió que va patir dimecres a Pontevedra -on un jove de 17 anys li va clavar un cop de puny- no li ha minat la salut, i per això manté l'agenda prevista. El seu objectiu és aprofitar fins a l'últim moment per demanar "vot útil" per al PP, un partit on s'estenen els nervis després de detectar als seus trackings que Podem segueix pujant, sense descartar-se que sigui segona força el 20-D.

Els estudis d'opinió que s'estan publicant fora d'Espanya coincideixen a recalcar aquesta "remuntada" dels podemites, encara que hi hagi dubtes sobre si aconseguiran la 'medalla de plata' o si, encara que no superin en escons els socialistes (que tampoc porten bé aquests auguris), sí que ho fan en vots.Tot està obert. L'escenari d'un bloc d'esquerra forta davant un Rajoy amb victòria però lluny de la majoria absoluta preocupa els populars. Especialment si Pablo Iglesias és segon.

EL PRECEDENT DE LES MUNICIPALS

Això explica que tots els candidats conservadors estiguin fent anar el fantasma d'un possible "govern radical" després de les generals. I que, fins i tot, hagin elaborat 'argumentaris' per repartir entre els seus dirigents per explicar amb urgència per què es canvia el discurs al final de la campanya. "Els sondejos subratllen una caiguda de Ciutadans i una tendència a l'alça de Podem, que podria ser segona força. Aquest escenari fa versemblant un govern radical de Podem+PSOE tal com ja hem vist en les eleccions de maig",  apunten en un dels seus documents interns.

Notícies relacionades

No dubten els populars de les seves possibilitats. Hi ha fins i tot qui, com el veterà Javier Arenas, pronostica que el seu partit superarà les expectatives electorals i serà primera força, per exemple, a Andalusia. "Els últims escons de moltes províncies es discutiran fins a altes hores i la nit del dia 20 serà llarga", ha afegit aquesta tarda des de Còrdova. Del que no parla Arenas és de la 'baixada' de Ciutadans que també es reflecteix en els sondejos del PP i que els preocupa, perquè resta possibilitats a una possible aliança Rajoy- RiveraRajoy- Rivera.

Amb aquest horitzó (de moment demoscòpic) afronta el líder dels populars l'últim esglaó de la campanya que, i així ho ha dit públicament, no desitja que estigui marcada pel cop que va rebre i que va provocar la condemna immediata de tots els seus adversaris polítics. "No trec conclusions polítiques d'això i demano que ningú ho faci", ha emfatitzat el president.