CAMÍ CAP A LES URNES

«¡Que no sumem!»

El PP surt a buscar el vot útil al detectar una «perillosa» baixada de C's

tecnicomadrid32184210 spanish prime minister mariano rajoy gestures duri

tecnicomadrid32184210 spanish prime minister mariano rajoy gestures duri

3
Es llegeix en minuts
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Només queden dos dies perquè finalitzi una de les campanyes més apassionants i ajustades de les últimes dècades. Els trackings diaris dels partits (mesuren l’evolució del vot jornada a jornada) han provocat que s’encenguin les alarmes en algunes seus polítiques. Els indecisos han començat a col·locar-se a la recta final. Compte: i a moure el tauler.

    Segons admeten fonts consultades a diferents candidatures, els seus estudis demoscòpics apunten que el PP es manté al capddavant; el PSOE és segon en escons tot i que en vots, atenció, podria ser superat per Podem, i, contra pronòstic de partida, Ciutadans quedaria relegat a una quarta posició. Les enquestes, seguint una legislació sens dubte obsoleta, no es poden publicar la vigília de la cita amb les urnes, però se segueixen encarregant i fins i tot memoritzant en els principals equips de campanya.

    Hi ha nervis. Amb raó. A més d’un li crema la calculadora entre les mans sumant escons sobre els càlculs que aporten aquests trackings ja esmentats que, per cert, disten poc, en essència, del que evidencien alguns sondejos publicats en les últimes hores fora d’Espanya. ¿Que quin és el panorama en la recta final al 20-D? Doncs ho resumia en una conversa amb aquest diari un dirigent popular en una frase contundent: «Falten tres dies per tancar i estem en sos, ¡que no donen els números! ¡que no sumem!».

NO AL GOVERN RADICAL / Aquest dirigent es referia a un possible pacte PP-Ciutadans per arribar als 176 escons que al Congrés marquen la majoria. Dimarts el mateix Rajoy, en una conversa informal amb periodistes, va apuntar per primera vegada que si guanya diumenge buscarà un pacte estable i de legislatura. No va fer falta que ho especifiqués perquè els que l’escoltaven entenguessin que feia una invitació a Albert Rivera.

    Unes hores després, a la SER, Rajoy va optar per l’ambigüitat sobre els possibles acords. No vol deixar gravats els seus gestos amb Ciutadans, entre altres coses perquè els assessors l’alerten que Rivera, segons les seves dades, perd suports sobre el que preveien fa setmanes les enquestes. «Ciutadans va començar fort i ara es va desfent entre les mans. Si segueixen així no sumem amb ells. Ens hem d’abocar a intentar que el vot conservador que tenien, torni», apuntava un altre càrrec popular.

    Això explica que a primera hora d’ahir, des de la seu del madrileny carrer de Génova, es repartís entre els seus dirigents un document intern amb una nova estratègia per a la recta final de la campanya: la recerca urgent de vot útil i l’advertència que creix el bloc de l’esquerra i Ciutadans es converteix en una «perillosa» incògnita. «Liderem les enquestes i ningú dubta que el PP guanyarà. No obstant els sondejos subratllen una caiguda de Ciutadans i una tendència a l’alça de Podem, que podria arribar a segona força. Aquest escenari fa versemblant un Govern radical de Podem+PSOE tal com hem vist al maig», s’assenyala en aquest document.

Notícies relacionades

NO DISPERSAR EL VOT / Els conservadors afegeixen que en aquest context, «més que mai», el vot als de Rivera seria «un vot perdut» i es recomana als candidats del partit que insisteixin que aquests suports prestats han de tornar. «Ens hi juguem molt», adverteixen, suposant que una victòria no sigui finalment sinònim de govern. Fins i tot encara que PSOE, Podem i alguna altra força política tampoc arribessin als escons necessaris per amarrar una investidura. Rivera, a qui evidentment molesten aquestes càbales, ja ha advertit que no apareix en els seus plans recolzar populars o socialistes. Encara que això comporti una repetició d’eleccions.

    Sánchez, pel seu costat, segueix presentant-se com a única alternativa realista a Rajoy, i per això demana no dispersar el vot, mentre que Podem es frega les mans amb la seva «remuntada» i, fins i tot, fa plans de futur: l’entorn de Pablo Iglesias vol intentar una investidura si té més vots que Sánchez  i el PP no aconsegueix socis, sense atenir-se al costum de tenir en compte els escons.