ELECCIONS GENERALS

Rajoy recorre a la situació a Veneçuela i recupera els atacs al "populisme" de Podem

El candidat conservador adverteix que votar Rivera pot implicar "que acabi elegit un altre" governant

El president no aconsegueix omplir la plaça de toros de Las Rozas en el míting més important de la campanya

El president del Govern i candidat a la reelecció, Mariano Rajoy, aquest diumenge en un míting a Las Rozas (Madrid).

El president del Govern i candidat a la reelecció, Mariano Rajoy, aquest diumenge en un míting a Las Rozas (Madrid). / AFP PHOTO / GERARD JULIEN

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Un dia abans del cara a cara televisiu amb Pedro Sánchez, el candidat a la reelecció, Mariano Rajoy, ha preferit aquest diumenge centrar les seves crítiques especialment en Podem, però també en Ciutadans, els partits amb els quals va rebutjar confrontar-se en el debat a quatre a què va enviar la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. En el míting més potent fins ara de la campanya, a la plaça de toros de Las Rozas (Madrid), que no ha aconseguit omplir al complet, el president del Govern ha recuperat el terme “populisme” per desqualificar Podem i, com a cop d'efecte, s'ha fet acompanyar del pare de l'opositor veneçolà empresonat Leopoldo López, per subratllar que el PP defensa “la llibertat, els drets humans, la premsa lliure” i que tots els presos polítics empresonats pel règim de Nicolás Maduro siguin alliberats.

Rajoy ha qualificat en moltes ocasions Pablo Iglesias i els seus de “populistes”, especialment en la campanya de les eleccions autonòmiques i municipals i en els mesos posteriors, quan van comprovar que la força morada s'aliava amb el PSOE i altres per prendre'ls bona part del poder municipal. Però en les últimes setmanes i durant la campanya a les eleccions generals havia abandonat aquesta estratègia. El cap de l'Executiu carrega a tots els mítings i aparicions estel·lars en televisió contra el PSOE, per voler aplicar a Espanya les seves “receptes fracassades del passat”, o contra els “experiments”, en referència a Podem i Ciutadans, però sense agullonar especialment el primer. Aquesta opció i gestos com el de la celebració del dia de la Constitució, quan Rajoy va felicitar Iglesias per anar “molt bé” en la campanya, han provocat que Sánchez es regiri i acusi el PP i la força morada de fer una pinça contra ell.

OVACIONAT PER AGUIRRE I CIFUENTES

No obstant, el candidat conservador ha recuperat aquest diumenge els dards enverinats contra els podemites (sense esmentar-los explícitament). “Ara no deixem que els cants dels populismes, la radicalitat i la inexperiència ens apartin del camí”, ha sostingut, potser perquè demà ja tindrà temps d'atacar Sánchez en el debat, potser animat perquè prèviament la cap dels populars de Madrid, Esperanza Aguirre, i la presidenta de la comunitat, Cristina Cifuentes, s'han esplaiat contra els que “proposen governs sinistres com el chavisme” i la “demagògia” i les polítiques segons la seva opinió errònies de l'alcaldessa Manuela Carmena (d'Ahora Madrid, partit integrat per Podem).  

Així mateix, en una al·lusió dirigida implícitament a Ciutadans, ha alertat que “s'ha de vigilar molt” si s'elegeix la papereta d'Albert Rivera perquè es pot acabar optant “per un altre amb qui no es té res a veure per governar”. Per últim, en referència a tots els seus oponents, ha asseverat que el vot a altres opcions és “paper mullat” perquè suposa elegir els que “no es presenten per governar, sinó per veure si sumen amb altres” per desallotjar-lo del poder.

L'ATEMPTAT A KABUL

Notícies relacionades

Més enllà d'aquestes crítiques, Rajoy ha començat el míting tenint un record especial per als dos policies morts en l'atemptat de Kabul i les forces de seguretat en el seu conjunt. El cap de l'Executiu ha recordat a la resta de partits que “units” el país és més “fort” contra el terrorisme.

Prèviament, Aguirre no s'ha estalviat crítiques contra les formacions independentistes, a les quals ha acusat de ser una “font inesgotable de populisme i corrupció”.