EL CAMÍ CAP A LES URNES

L'odissea del vot per correu

La Junta Electoral Central amplia fins a aquest divendres el termini per sol·licitar-lo

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Votar per correu sempre és una odissea. Ho saben bé els que van intentar fer-ho en les últimes eleccions catalanes, marcades pel caos i en què un terç dels vots es van quedar pel camí. De cara al 20-D, en què poden participar 1.875.272 espanyols que viuen a l'estranger, el vot per correu pot ser clau. Tenint en compte l'interès suscitat per aquests comicis i que aquesta setmana ha tingut diversos dies festius, la Junta Electoral Central (JEC) ha acordat aquest dijous ampliar el termini per a la sol·licitud de vot per correu fins a aquest divendres.

Notícies relacionades

La decisió de concedir 24 hores més ha donat una mica d'aire tant als que volen votar com als treballadors de Correus, desbordats en les últimes hores per l'allau de visites d'última hora, tot i que el termini es va obrir el 27 d'octubre. La JEC també ha ampliat fins al dilluns 14 de desembre el termini de què disposa l'Oficina del Cens Electoral per remetre la documentació electoral als electors que ho hagin sol·licitat. 

El drama dels expatriats

El vot de l'expatriat és un caos des que el 2010 es va aprovar una llei electoral que obliga a inscriure's els que viuen fora d'Espanya al cens de residents absents (CERA) o en el de residents temporals (ERTA) i demanar les paperetes per correu o fax. Abans del 2011, rebia els documents electorals per correu i a casa seva, sense haver de fer cap altre tràmit, i només els havia d'enviar en el període establert. Ara, molts expatriats reben les paperetes amb el termini per votar per correu gairebé finalitzat o fins i tot ja expirat, i això els deixa com a única opció un llarg viatge fins al consolat més pròxim per poder votar en una urna. En altres casos, els sufragis arriben fora de termini a Espanya o s'extravien en el trajecte fins al lloc d'escrutini. Aquesta seria una de les explicacions que, per exemple, si a les generals del 2008 va votar el 31,88%, en les del 2011 la xifra es va desplomar fins al 4,95%. En el carrusel de cites electorals d'aquest 2015 la xifra s'ha mantingut en el 4%, i això demostra la ineficàcia del sistema.