Homs presenta a Madrid la independència catalana com a "positiva" per a Espanya

Democràcia i Llibertat divulga davant el Congrés un document amb arguments perquè l'Estat negociï la secessió

El cap de llista dels sobiranistes considera que Sánchez només és un "palmer" de Rajoy

Roda de premsa de Francesc Homs, candidat de Democràcia i Llibertat (DL), amb Carles Campuzano, Lourdes Ciuró i Míriam Nogueras --números dos, tres, quatre i cinc per Barcelona--, aquest dissabte, a Madrid.

Roda de premsa de Francesc Homs, candidat de Democràcia i Llibertat (DL), amb Carles Campuzano, Lourdes Ciuró i Míriam Nogueras --números dos, tres, quatre i cinc per Barcelona--, aquest dissabte, a Madrid. / JAUN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

Democràcia i Llibertat, la marca sota la qual CDC concorre a les eleccions generals del 20 de desembre, ha presentat aquest dissabte un document de gairebé 50 pàgines per instar el Govern central a negociar la independència de Catalunya. “Estem convençuts que pactar la constitució d'un Estat català és una opció positiva tant per a Catalunya com per a l'Estat espanyol. És una aposta ‘win-win’, és a dir, un escenari en què les dues parts hi sortiran guanyant. És un escenari que ofereix estabilitat, seguretat jurídica i confiança”, assenyala el text, que també sosté que la secessió pactada és “una exigència de la comunitat internacional”.

El document, presentat en un hotel davant el Congrés dels Diputats pel cap de llista de la candidatura, Francesc Homs, ofereix “raons d'ordre democràtic, polític, econòmic i europeu” per a una independència pactada. Interpretant el resultat de les recents eleccions catalanes com una victòria clara del separatisme, a l'assenyalar que “només un 39% dels vots s'han mostrat partidaris de continuar a l'Estat espanyol” (davant el 47% de paperetes independentistes i els vots de Cat Sí que es Pot, que els convergents no engloben en cap d'aquestes categories), l'escrit assenyala que la independència no pot ser “moneda de canvi” en cap cas. “El que s'ha de negociar és com es materialitza la creació del nou Estat català”, explica.

EL DESENLLAÇ DE LES GENERALS

Per una banda, Democràcia i Llibertat es mostra “expectant” davant l'actitud del Govern central que surti dels imminents comicis. Per l'altra, l'escrit anuncia que “si el bloqueig a conèixer la voluntat de Catalunya i, correlativament, l'accés a la independència mitjançant procediments democràtics, negociats i acordats (…), llavors la part catalana té dret a actuar més enllà del que prevegin les institucions polítiques espanyoles”.

Homs, en qualsevol cas, ha eludit aclarir si veu més probable una sortida negociada si governa el PP, al qual les enquestes donen com a primera força, o el PSOE, argumentant que, fins ara, l'actitud dels dos partits és molt similar. Segons la seva opinió, el líder i candidat socialista, Pedro Sánchez, s'ha comportat fins ara com un simple “palmer” del president Mariano Rajoy.

EL DIÀLEG O LA FORÇA

“Sabem que estan disposats a instrumentalitzar les institucions, però no sabem si estan disposats a explorar el diàleg. Els partits polítics espanyols estan molt tancats, obsessionats que a això de Catalunya se li ha de parar els peus a través de la força. El que volem saber és si a part d'utilitzar la força estan disposats a utilitzar l'eina democràtica del diàleg”, ha dit el cap de llista de Democràcia i Llibertat al costat de tres aspirants de la candidatura: Carles CampuzanoLourdes Ciuró i Míriam Nogueras.

LA REPRESENTACIÓ A EUROPA

Notícies relacionades

El document, per últim, reflecteix l'argument que a l'“Estat espanyol”, des del punt de vista polític, democràtic i econòmic, “li interessa més un desenllaç pactat”. També sosté que si Catalunya s'independitza la representació de la península Ibèrica a la UE serà més gran que l'actual, amb “més eurodiputats i comissaris”, ja que hi haurà tres actors en lloc de dos, perquè Catalunya s'afegirà a Espanya i Portugal. 

És la primera vegada que CDC, en aquest cas Democràcia i Llibertat, fa un acte a Madrid durant la campanya d'unes generals.