ENTREVISTA A LA CANDIDATA DEL PSC A LES ELECCIONS DEL 20-D

Chacón: "La dispersió del vot de l'esquerra pot fer que Rajoy segueixi de president"

5
Es llegeix en minuts
NEUS TOMÀS / ROGER PASCUAL

¿Ser candidata a Catalunya és un premi de consolació després de no haver pogut encapçalar el PSOE? Vaig fer una aposta perquè creia que Rubalcaba, sent un polític brillant, no era la persona que en aquell moment havia de dirigir la societat amb una mirada diferent. Desgraciadament no em vaig equivocar. Després de les europees vam fer un canvi en la direcció del partit que és el que ha fet que el PSC torni a aixecar-se; hem sigut el segon partit en les municipals i en les autonòmiques vam ser el primer de l'esquerra.

Una visió molt optimista veient el descens en vots i escons. Alguns dels que ens enterraven ja han hagut de canviar de nom. Ni CiU existeix ni CDC existeix i nosaltres estem aquí. I en aquest moment som l'única força que pot fer fora Mariano Rajoy.

¿Quan veu que les enquestes del CIS i d'EL PERIÓDICO donen En Comú Podem guanyador a Catalunya pot ser perquè els catalans creuen que el canvi ve de la mà d'Iglesias i no de Sánchez? Hi ha quatre o cinc enquestes aquesta setmana que el que donen és dues opcions de Govern: o Mariano Rajoy o Pedro Sánchez. La dispersió del vot de l'esquerra pot fer que Rajoy segueixi sent president. L'opció del canvi som nosaltres. Ciutadans et ven canvi i et fa un fals canvi. A Madrid ha sigut el millor exemple, tenien opció de donar el Govern a una persona irreprotxable com Ángel Gabilondo i pacten amb el partit de la 'Gürtel'. Allà on ha pogut elegir (a Andalusia no van poder, era això o eleccions), han elegit PP. Vostès van treure que el candidat per Barcelona de Ciutadans no és tan nou perquè resulta que és la quarta vegada que es presenta a les eleccions i les tres anteriors ho va fer pel PP. Ja no fa falta publicar cap on tiraria.             

Alguns dels que ens enterraven ja han hagut de canviar de nom. Ni CiU ni CDC existeixen i nosaltres estem aquí

Doncs sembla que malgrat les retallades i la corrupció, Rajoy guanyarà. D'enquestes n'hem vist de tot tipus. Fa temps veiem que moltes fallen. Percebo unes ganes de canvi a Espanya que a Catalunya són massives. I entenc el perquè. No es poden aguantar quatre anys més de PP. El Rajoy que va dir que amb ell s'acabaria l'atur té 500.000 persones menys a l'atur però el pitjor és la qualitat d'aquesta feina. S'ha trossejat el treball que hi havia i ara és més barat i precari i és més barat l'acomiadament que abans. Sumi-hi el deteriorament dels serveis públics i la incapacitat d'eradicar la corrupció, en especial dins del seu propi partit. Quan un president li escriu a un delinqüent, quan ja se sabia que era un delinqüent, dient-li ‘Luis sigues fort, aguanta, fem el que podem’ en qualsevol país dels que ens envolten és motiu de dimissió immediata. I el tema territorial, recordem que el PP va boicotejar per terra mar i aire l'última solució que vam proposar: l'Estatut.

Hi ha un 80% de catalans que volen una consulta, fins i tot els que diuen que la volen per poder votar no. ¿Què els diria? Que jo també vull votar però vull votar acord no ruptura. Els vots dels partits independentistes són vots de bloqueig del país i a la dreta signifiquen immobilisme. La gent no vol ni bloqueig ni immobilisme, vol una sortida. Creiem que la crisi territorial té una sortida federal. Som immensa majoria els que no vam poder votar la constitució per edat i s'ha de posar una altra vegada a punt perquè ens duri dues o tres generacions més. Això passa per un blindatge de l'estat del benestar i un nou pacte territorial de convivència. I que no es vegi és part del problema que tenim.

¿El PSC se sent més còmode havent abandonat la via del dret a decidir? El temps ens ha donat la raó perquè ha quedat clar que tot va ser una estratègia per a la ruptura. Mas va abandonar rapidíssimament la via del dret a decidir per convertir les autonòmiques en un plebiscit que ha perdut. Diu tenir una majoria per declarar la independència i no la té ni per ser investit president, ni per reformar l'Estatut. Ha decidit trencar amb la llei una part de la societat catalana. La nostra proposta és ni bloqueig ni immobilisme. Proposem una via federal que ens porti a la negociació, a l'acord i una ratificació popular.                                                                                                                                             

El temps ens ha donat la raó perquè ha quedat clar que la via del dret a decidir era una estratègia per a la ruptura

¿Considera que hi ha fractura social a Catalunya? Jorge Fernández Díaz va dir que hi havia famílies dividides que no es reuneixen per Nadal. Les famílies es reuniran per Nadal i arribarà un punt que diran s'ha acabat no parlem més de política, però bé això segurament ja passava. Tenim un president de la Generalitat que va dir després del 27-S que Catalunya ha guanyat les eleccions. ¿M'està dient que només és català el que ha votat la seva opció? La gent diu 'n'hi ha que em volen fer sentir menys català que un altre perquè jo no sóc independentista'. Hem treballat molt perquè no hi hagués catalans de primera i de segona. Això és una greu irresponsabilitat.

Notícies relacionades

¿Mentre era diputada cobrava el plus dels parlamentaris que són de fora i no tenen domicili a la capital? Sí, jo a Madrid visc de lloguer.

¿Considera que vivint a Madrid com viu té dret a aquset plus? El plus és per a això, perquè pugui viure qui vulgui d'hotel i qui vulgui de lloguer. Té a veure amb la manutenció dels diputats que han de viure a Madrid i no són d'allà. Hi ha qui només hi passa dues nits i altres més. Visc a Esplugues i quan estic a Madrid estic de lloguer.