EL CAMÍ CAP A LES URNES

Sánchez comença a Barcelona la seva volta a Espanya pel canvi

"Som el millor garant d'una Espanya unida i en convivència", assegura el líder del PSOE en el fòrum Primera Plan@ d'EL PERIÓDICO

Àngel Ros, Pedro Sánchez, el director d’EL PERIÓDICO, Enric Hernàndez, i Carme Chacón, a l’arribar al fòrum Primera Plan@ d’EL PERIÓDICO. / RICARD FADRIQUE

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Pedro Sánchez ha començat a Barcelona una volta a Espanya que el portarà a recórrer més de 9.000 quilòmetres en dues setmanes d'intensíssima campanya electoral. El líder del PSOE ha fet el que ni Felipe González, ni Joaquín Almunia, ni José Luis Rodríguez Zapatero ni Alfredo Pérez Rubalcaba van fer al seu dia: és el primer candidat socialista que ha iniciat en territori català la carrera electoral cap a la Moncloa. Conscient que Catalunya i el debat independentista seran clau de cara al gran pols del 20-D, hi ha volgut estar present des del primer dia de campanya. El candidat socialista ha començat dues setmanes de bogeria amb una conferència col·loqui al fòrum Primera Plan@ d'EL PERIÓDICO.

“Estic en plena carrera i em pregunten què faré si no guanyo. Jo no em conformo, perquè guanyaré aquestes eleccions”, ha sentenciat entre aplaudiments durant el col·loqui, que ha començat en català. “En primer lloc vull agrair a Primera Plana i als patrocinats la invitació per participar en aquest esmorzar col·loqui”, ha dit recollint el guant que li havia llançat Enric Hernández al presentar-lo com “el líder polític espanyol amb més presència a Catalunya, si no parla català en la intimitat està a punt de fer-ho”. El director d'EL PERIÓDICO ha aconseguit arrencar-li un compromís explícit amb el corredor mediterrani. “A diferència d'altres, sé el que és el corredor mediterrani i apostarem per ell”, ha sentenciat Sánchez.

QUATRE REPTES

El candidat socialista ha desglossat els quatre reptes que afronta Espanya: la falta oportunitats, desigualtat, falta confiança en les institucions i el desafiament de convivència que es pateix a Catalunya. L'encaix de Catalunya a Espanya ha sigut, òbviament, el tema estrella de l'acte. “La nostra proposta és clara, mai secundarem un procés independentista i de ruptura de la legalitat. Humilment crec que som el millor garant d'una Espanya unida i en convivència”, ha dit, i ha posat com a exemple Euskadi. “Es va resoldre des del diàleg. A Catalunya el culpable és Mas i el responsable Rajoy, dues cares de la mateixa moneda que s'assemblen més a la pesseta que a l'euro i que s'ha de retirar de la circulació”. Tot i això, ha assegurat que si és president del Govern, el primer que farà serà trucar al president de la Generalitat per plantejar-li que la reforma constitucional és l'única opció real de superar el bloqueig. “El suposat dret d'autodeterminació seria el fracàs de la política; volem que els catalans votin un nou acord, no la ruptura”. 

La reforma constitucional no és per a ell una utopia, sinó la "solució més valenta i autèntica", que està convençut que tindria el suport dels barons socialistes i d'un PP a l'oposició. “La reforma constitucional l'aconseguirem amb el suport de tots els barons socialistes”.

Sánchez, que ha recordat que “Rajoy és el president més mal valorat de la història d'Espanya”, ha fet una radiografia dels efectes catastròfics de la política de retallades i austeritat del PP: no només per no haver reduït l'atur com va prometre, sinó per haver deixat 700.000 llars sense cap ingrés, haver disparat el deute públic o haver deixat la guardiola de les pensions a la meitat del que va trobar fa 4 anys. “Les persones grans són el refugi dels seus familiars amb les seves pensions. Nosaltres farem reformes socials dirigides a donar als pensionistes una qualitat de vida digna”.

UN VOT MÉS QUE RAJOY

Notícies relacionades

“Volem governar per a la majoria que no se sent a gust a les trinxeres. El pitjor risc és no fer res. Fer les coses més bé i de manera més justa. El partit socialistes està a punt per a aquest canvi”, ha assenyalat, malgrat que les enquestes segueixen mostrant el PP com a primera força. "Prefereixo no parlar d'enquestes: la majoria vol canvi. Si es divideix, es frena el canvi. El partit socialista pot ser la primera força. És l'única garantia que Rivera no recolzi Rajoy com ha sigut on no tenia alternativa. Si som la primera força política, si traiem un vot més, hi haurà canvi".

El candidat del PSOE, que s'ha compromès a una sessió de control anual al Fòrum Primera Plan@ si guanya, serà el primer dia i l'últim dia a la capital catalana. Després de fer aquest divendres a la tarda un míting al poliesportiu municipal Sergio Manzano de Bellvitge (l'Hospitalet), Sánchez en farà un altre a Catalunya el dia 18. 'Som la solució #FemForaRajoy', és el lema del PSC de la campanya, en què a més de Sánchez i Carme Chacón hi haurà molta presència d'altres noms de pes del PSOE, com Susana Díaz, secretària general del PSOE i presidenta andalusa, o l'expresident Zapatero.