Rajoy disputa a Rivera el llegat de Suárez

El cap de l'Executiu reivindica a Àvila la Constitució, que només canviarà amb "consens"

Emplaça la resta de partits a respondre "units" als "grans reptes nacionals"

El president del Govern amb el fill d’Adolfo Suárez i l’estàtua de l’expresident del Govern, avui a Àvila.

El president del Govern amb el fill d’Adolfo Suárez i l’estàtua de l’expresident del Govern, avui a Àvila. / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / JUAN RUIZ SIERRA / ÀVILA / MADRID

El president del Govern, Mariano Rajoy, s'ha desplaçat aquest divendres a Àvila, ciutat on va créixer i està enterrat l'expresident Adolfo Suárez. El candidat conservador ha donat un míting a la plaça que porta el nom de qui va ser líder de la UCD, al costat d'una estàtua que el representa, acompanyat del seu fill, Adolfo Suárez Illana, amb qui ha visitat la seva tomba, a la catedral avilesa. En aquest marc, ha reivindicat l'esperit de la transició i la Constitució, que en la seva opinió es pot “canviar” però amb el mateix “consens” que va aconseguir el primer president de la democràcia.

Rajoy ha elegit Àvila com a arrencada de la caravana electoral per consolidar suports en una ciutat tradicionalment fidel al PP i evitar la fuga de vots cap a Ciutadans partit que, segons l'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), està començant a robar escons al PP (i al PSOE) no sols a les grans urbs, també a les ciutats més petites.

Mariano Rajoy

PRESIDENTE DEL GOBIERNE

"Reivindico la forma de fer política d'Adolfo Suárez. Les seves conviccions però també la seva tolerància i diàleg"

Fa poc més d'un mes, Albert Rivera va reunir també a Àvila la seu executivaAlbert Rivera, en una carrera de gestos encaminada a erigir-se en el líder d'una segona transició: en el nou Suárez de la política espanyola. No obstant, Rajoy invoca per a si mateix l'esperit de diàleg i el centre polític que representava el polític avilès. “Reivindico la seva forma de fer política”, els seus "conviccions” però també la seva "tolerància” i mà estesa, ha assenyalat. I, a manera de ganxo electoral, s'ha compromès a governar tenint en compte els principis de Suárez, si torna a reeditar el seu càrrec.

UNITAT EN ELS TEMES D'ESTAT

Rajoy ha recordat que Suárez era un “patriota” i un “home d'Estat” i, en base a això, ha reclamat a la resta de forces polítiques que, davant Dels “grans reptes nacionals, hi hagi unitat”, posant com a exemple el terrorisme i el desafiament català. En aquest sentit, ha reiterat que mentre ell sigui president “la unitat d'Espanya ni es toca ni es negocia”, i ha recordat, citant explícitament al 'president', que s'han de complir les "lleis". 

LA REFORMA DE LA CONSTITUCIÓ

Mariano Rajoy

candidat conservador

"La Constitució es pot canviar, però amb un consens com el que va aconseguir Suárez en el seu moment"

Notícies relacionades

Poc abans del 37 aniversari de la Constitució, ha posat en valor la Carta Magna i, no s'ha tancat a la seva reforma, però ha reclamat que qualsevol canvi alcance “el consens que va aconseguir Suárez” en la transició. Poc després, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha sigut molt més explícita a l'acabar el Consell de Ministres. Al seu parer, l'escenari actual no és l'adequat per canviar la Constitució, que sols s'ha tocat en dues ocasions, de forma molt concreta i sempre per exigències europees. “Es necessiten consens i objectius. Jo en aquests moments no veig coincidència per assolir un consens. Tampoc en els objectius”, ha dit.

Rajoy ha rebut a Àvila el caliu de Suárez Illana, cosa que no suposa una novetat perquè el fill de l'expresident va ser candidat del PP el 2003. Suárez Illana ha sigut diplomàtic i ha assenyalat que es porta bé tant amb Pedro Sánchez com amb Rivera, però ha demanat el vot per al popular perquè els “reptes” que afronta Espanya necessiten les seves "mans expertes”. Després del míting, el candidat conservador s'ha donat un bany de multituds i premeditadament, en un mercat, ha evitat una parada de C's però també un de xoriços. 

El  Govern descarta regular per llei els debats 

“Si els debats fossin obligatoris, el del pròxim dilluns tindria dificultats per celebrar-se”, ha dit Santamaría passat el Consell de Ministres, argumentant que la presència de determinats dirigents no pot estar regulada d'acord a “les enquestes”. És a dir, que Rivera i Iglesias no podrien participar, per molta representació que els atorguin els diferents sondejos publicats, al no tenir de moment cap escó al Congrés dels Diputats. En qualsevol cas, la vicepresidenta ha explicat que la seva preparació per a aquesta cita es basa en “repassar la quantitat de coses” que ha fet el Govern. Entre altres, ha citat l'evitar el rescat d'Espanya a començaments de la legislatura.