Ada a Espanya: "No tinguin por del referèndum"

L'alcaldessa demana des de Madrid superar els prejudicis perquè Catalunya celebri la consulta abans de la reforma constitucional

Reflexiona sobre l'impacte de gènere que una regidora pot tenir sobre els mites infantils i els rols de les dones

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en un acte de Podem a Madrid.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en un acte de Podem a Madrid. / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

"Referèndum" aquest és el terme incòmode amb què molts volen mesurar l'abisme que separa Catalunya d'Espanya. Ada Colau va arribar a Madrid determinada a desplegar la seva capacitat de seducció per desmuntar aquest mite i demanar als espanyols que no tinguin por de fer la consulta. Que no és una talaia, sinó la solució. Que no és un desafiament, sinó una voluntat de diàleg. Que ni Catalunya és Artur Mas, ni Espanya és Mariano Rajoy.

Era la seva primera visita oficial com a alcaldessa de Barcelona i va reivindicar els seus postulats en l'atmosfera encotillada i vetusta d'un dinar al Club Siglo XXI amb la mediocràcia mesetària com si estigués en una trobada entre hípsters. "Vull demanar a tot Espanya i a Madrid que no hi hagi por de parlar del referèndum. S'ha instal·lat una por i, en democràcia, no podem tenir por", va demanar. 

L'alcaldessa va reflexionar sobre els orígens d'aquesta por temor i ha subratllar que el PP és la força més beneficiada perquè s'instal·li el terror a una consulta a Catalunya. "Jo no vull trencar res", els va dir Colau als madrilenys, i va admetre que ni és nacionalista ni independentista. "Per a mi les banderes, la idea de la pàtria, fins i tot la identitat com a categoria política, ha sigut sempre una qüestió secundària. La prioritat han de ser les persones", va advertir.

PRIMER, EL REFERÈNDUM

Colau va tractar de traduir el complex sentment de catalanitat i l'avatar de l'independentisme. Va reconèixer que si hi hagués un referèndum ni ella mateixa sap què votaria. "Som bastants els que no tindríem decidit el vot" i va explicar que, per prendre una decisió, analitzaria propostes concretes. Ada Colau va deixar clar que pot tenir dubtes sobre el seu vot, però no sobre el calendari. No comparteix els temps proposats pel líder de Podem, Pablo Iglesias, que considera que el referèndum a Catalunya i la reforma de la Constitució han de ser processos simultanis. Colau demana que la consulta sigui prèvia a la modificació de la Carta Magna, i entén que la reforma del text a les Corts generals ha de validar el resultat que decideixin els catalans.

Va criticar Artur Mas, el president electe, de qui va dir que "té una obsessió per mantenir-se en el poder" i va demanar als espanyols que el 20-D votin pel canvi per desbloquejar el pols entre Catalunya i Espanya. 

DE PRINCESES I ALCALDESSES

Animal polític, Colau va sortir indemne de les preguntes de doble tall del dinar i va aconseguir posar dret l'auditori complet del Teatro Rialto, a la tarda, on va participar en una reflexió sobre les dones i la política, amb la líder de Compromís, Mònica Oltra, la jutge i candidata de Podem Victoria Rosell, i la portaveu de l'ajuntament de Madrid, Rita Maestre.

Notícies relacionades

La regidora va assegurar que les dones segueixen infrarepresentades en política, però va admetre que detecta canvis en la societat a través d'aquesta fàbrica de teories que és la sociologia de barri. Colau va relatar com la paren les nenes pel carrer que li expliquen que "ja no volen ser princeses, sinó alcaldesses", i com àvies octogenàries l'abracen, emocionades fins al plor --va dir--, per donar-li les gràcies per ser la primera dona al capdavant de l'ajuntament de Barcelona. 

Se'n va anar de Madrid com hi va arribar, amb un somriure i corrent. Feia tres dies que no veia el seu fill, de quatre anys. Va lamentar el preu per la no conciliació. I va deixar el seu missatge per al 20-D al Teatro Rialto: "És el moment. Traieu les forces de sota les pedres". I va advertir: "Intentaran tancar la finestra d'oportunitat del canvi". ¿Qui? "Els vells vells i els vells disfressats de nou".