CAMÍ CAP A LES URNES

Iglesias i Colau busquen segellar una coalició permanent a Catalunya després del 20-D

Volen amalgamar l'electorat obrer de Podem amb el perfil identitari i progressista de Barcelona en Comú

La fórmula també inclouria ICV i resoldria el buit creat per la marxa de Gemma Ubasart

Iglesias i Colau busquen segellar una coalició permanent a Catalunya després del 20-D

JUAN MANUEL PRATS

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Són aliats electorals, fins al 20-D. Però la història d'amor entre Podem, Barcelona en Comú (BC) i ICV té l'aire de formalitzar-se. Fonts coneixedores de les converses han confirmat a aquest diari que les tres formacions comparteixen la voluntat de formar una coalició permanent a Catalunya que doni continuïtat a la fórmula electoral amb què concorren a les eleccions, En Comú Podem.

Submergits en la campanya, els dirigents no han concretat dates ni procediments, però tenen clara la intenció de consolidar l'aliança, especialment si obtenen un bon resultat el 20-D a Catalunya, on alimenten l'esperança de ser primera o segona força. La fórmula d'entesa amb Madrid seria similar a la del PSC amb el PSOE.

En el plantejament inicial, ningú discuteix que l'hegemonia de la coalició ha de correspondre a Barcelona en Comú, per la seva implantació en el territori i el poder de lideratge de l'alcaldessa, Ada Colau, que ja tindrà un protagonisme especial en aquesta campanya a l'unir-se al nucli irradiador podemista, el tàndem Pablo Iglesias i Íñigo Errejón. 

Una carta, dues ànimes

La carta fa menció expressa al "referèndum vinculant", i recorda que la clau perquè els catalans puguin decidir el seu futur depèn del fet que el canvi arribi a la Moncloa el 20-D. Iglesias apel·la a "un país nou en què qualsevol sigui lliure d'anar-se'n, però on tothom es vulgui quedar".

L'alcaldessa de Barcelona trepitjarà escenari amb ells a la caravana de Podem estatal, reflex de les atencions que li dispensen. Colau, Iglesias i Errejón compartiran mítings a l’Hospitalet del Llobregat, dissabte, 5 --segon dia de campanya--, el 12 a Badalona i el 16 a Barcelona --aquest sense Iglesias--. Colau, que aquest dilluns va ser a Madrid per demanar als espanyols que no tinguin por del referèndum, anirà el 13 de desembre a Leganés (Madrid) i tancarà la campanya a València, el 18 de desembre, amb Iglesias, Errejón i Mónica Oltra, la líder de Compromís.

El director de campanya de Podem, Íñigo Errejón, que va ser dimarts passat a Barcelona amb l'equip d'En Comú Podem, posa l'accent en el pes que tindrà, al seu parer, “la perifèria” en els resultats electorals de Podem el 20-D, especialment Catalunya i el País Valencià.

PODEM, ESCAPÇAT

La decisió d'unir forces arriba en un moment d'impàs de la força morada al territori català, que ha de resoldre la seva formulació després de les eleccions. La dimissió, a l'octubre, de la secretària general de Podem, Gemma Ubasart, i part de la seva cúpula, va deixar el partit escapçat a Catalunya en el pitjor moment, pocs dies després de la patacada electoral el 27-S. Per als comicis autonòmics, Colau havia desestimat a última hora aterrar en la candidatura Sí que es Pot, una plataforma ciutadana que semblava dissenyada per a la seva comoditat.

Després dels comicis legislatius, la direcció estatal de Podem vol reconstruir la direcció a Catalunya amb vista a l'ancoratge de la coalició amb BC i ICV. Els noms catalans amb què compten a la seu de Princesa, a Madrid, són Raimundo Viejo, número quatre d'En Comú Podem; Jessica Albiach, secretària de comunicació de Podem, i Marc Bertomeu, secretari general a Barcelona.

COALICIÓ AMB DOS PERFILS

Més enllà de la marca de la coalició, és rellevant l'anàlisi sociològica que impel·leix Podem, BC i ICV a pensar un futur en aliança de cara a amalgamar un electorat dispers. Amb escassos estudis demoscòpics i una bona dosi d'observació, la direcció de la força d'Iglesias ha arribat a la conclusió que els seus simpatitzants a Catalunya tenen un perfil diferent que a la resta del territori. 

Notícies relacionades

La majoria dels podemistes catalans són obrers dels cinturons industrials de Barcelona i Tarragona, molts d'ells amb un nivell d'estudis mitjà o baix i poc identificats identitàriament. A Madrid, aquest model existeix, però Podem també sedueix un segment rellevant d'electors amb formació elevada, urbanites i professionals liberals.

La direcció del partit creu que aquest espai a Catalunya, amb l'afegit de la identificació nacional, l'ocupen Ada Colau i ICV. Si cristal·litza la coalició post-20-D, la fórmula electoral permetria sumar bases electorals, però per fer-ho són conscients que s'han d'afinar els missatges.