EL CAMÍ CAP A LES URNES

En Comú Podem demana donar el 20-D un KO al bipartidisme

Ada Colau, que tancarà la llista, recolza el candidat Xavier Domènech en la seva posada de llarg

El cap de cartell preveu un final "frustrant" del procés sobiranista per culpa de Mas

3
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fins avui poca gent sabia qui és Xavier Domènech. «A casa meva i en aquest cine sí que hi ha cares que em coneixen, però més enllà d’aquí, poques», va reconèixer. En l’acte d’ahir a la nit als Cinemes Girona de Barcelona va començar el repte d’En Comú Podem d’aconseguir que, abans del 20-D, no només coneguin aquest historiador i les seves idees sinó que, a més, li donin el seu vot. En la posada de llarg de la coalició, que suma Barcelona en Comú, Podem, ICV, EUiA i Equo, va arrencar rialles i aplaudiments d’Ada Colau i de la resta d’assistents i va llançar la idea que el 20-D noquejaran el bipartisme. La candidatura anunciarà aquest dimarts que l’alcaldessa tancarà simbòlicament la llista.

Domènech va lluir el seu ampli coneixement de la història, conjugant cites il·lustres de Grams-ci (el polític fetitxe de Podem) i Machado amb referències a la cultura popular com els zombis. Com un zombi, precisament, ha representat el bipartidisme. «El bipartidisme pot ser que estigui mort, però demostra que els zombis poden seguir caminant. És un zombi fent voltes i s’ha d’acabar amb ell. El 20-D li podem donar  el KO que li fa falta».

El candidat va demostrar que és ocurrent i original. Cosa lògica en algú que li posa de nom Drac al seu fill. Original també va ser la manera com En Comú Podem va decidir donar-lo a conèixer a ell i a Marta Sibina, la número dos de la llista, amb un vídeo en què, com si fossin dos amants, parlaven de la cita que tenen el 20-D. «El futur no està escrit perquè el fem nosaltres», assegurava Xavier Domènech com a conclusió.

Sobre el futur de Catalunya, va lamentar que estigui bloquejat per la figura d’Artur Mas. «El futur polític d’un país –va afirmar– no pot dependre només d’un sol home. Quan tenim un 20% d’atur i un 30% d’infància en risc de malnutrició, una societat que pateix molt i en què s’està vivint un moment esperançador en l’àmbit de la sobirania, no pot ser que tot quedi atrapat per la sort d’un home que porti al final frustrant del procés».

Tot i lluir fusta d’actor i monologuista, Domènech va deixar clar que prefereix els duels dialèctics als balls. «No ballaré com Iceta, no tinc aquesta virtut», va comentar entre rialles. El cap de llista d’En Comú Podem va destacar que la seva candidatura dóna una oportunitat històrica: «És la primera vegada en unes generals en què les catalanes i els catalans, gràcies a aquesta candidatura, podran decidir si estan a favor de la convocatòria d’un referèndum».

ESTIL PROPI

Notícies relacionades

«Ens hem unit tots per a l’objectiu final, que no és construir coalicions ni partits, sinó fer un món nou i més just», va explicar. No és Lluís Rabell, no és Ada Colau, és Xavier Domènech. Amb el seu estil propi. I, a més, comptarà aquesta vegada amb el suport de l’alcaldessa, que s’ha volgut implicar des del minut zero en la campanya. Després de la presentació de candidats, Colau va pujar a l’escenari i va demostrar que, agradi més o menys, té una personalitat magnètica. «Són gent normal fent coses excepcionals», va dir dels candidats.

Després de reconèixer que el camí cap a la confluència va ser complex («Hi ha hagut moments de pensar que no podríem, jo mateixa he viscut una muntanya russa»), l’alcaldessa, de qui avui s’anunciarà que tancarà simbòlicament la llista, va desplegar el seu optimisme. «Som molta gent aquí i guanyarem. No ens rendim, no abaixem els braços, està en joc el nostre present i futur. Hi ha gent disposada a jugar-se-la per la sobirania des del diàleg, les aliances i la fraternitat real. Aquesta és una candidatura de futur i guanyadora», va sentenciar abans que Domènech tanqués l’acte. «Farem fora Rajoy i les seves polítiques neoliberals perquè tenim propostes, esperances i energia. Tots els d’aquesta sala sabem que junts i juntes ho podem tot».