ESTRATÈGIA DAVANT LES URNES

Colau farà campanya amb Iglesias a tot Espanya per defensar un "país de països"

Podem creu que Catalunya i València seran clau el 20-D, i els donarà protagonisme

La força morada exhibirà els seus acords en tres autonomies per reclamar un nou marc territorial

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

El “país de països” que defensa Podem pot resultar un concepte eteri, però l'aterratge d'aquesta idea en la campanya serà nítid. La semiòtica electoral traduirà aquesta nova arquitectura territorial en una imatge de gran força simbòlica, la d'Ada Colau i Pablo Iglesias junts en els principals mítings de Podem a tot Espanya. Amb els dos lideratges units als escenaris, la força morada confia a apuntalar l'efecte "remuntada" "remuntada", que els dirigents asseguren percebre en les seves bases i que resulta imprescindible si volen capgirar els pronòstics per al 20-D.

Així està compromès en l'acord subscrit entre Barcelona en Comú i la força morada, que a Catalunya ha possibilitat la candidatura En Comú Podem, encapçalada per l'historiador Xavier Domènech, a qui  l'alcaldessa de Barcelona també acompanyarà en els seus mítings per tractar-se d'un perfil de gran potencial aglutinador, però poc conegut. Tot i que els actes de campanya encara estan per definir sobre l'agenda –en gran mesura depenen de les aportacions a través de 'crowdfunding'--, aquest diari ha pogut confirmar que Colau i Iglesias compartiran cartell als mítings de més calat, on el mapa de forces electoral els permet esgarrapar més escons. La direcció de Podem considera que bona part dels seus vots els obtindran de “la perifèria”, i assenyala com a territoris clau Catalunya i el País Valencià, on esperen “obrir bretxa” davant "els partits del búnquer”. Al tauler català, els d'Iglesias confien a invertir el pèssim resultat del 27-S perquè creuen que, a les eleccions generals, seran capaços de capitalitzar el vot útil i seduir bona part de l'electorat català que llavors va elegir el PSC, la CUP i ERC.

ADA, PARLA MÉS FORT

Malgrat el naufragi a les eleccions catalanes, Podem creu que en aquella campanya Iglesias va sembrar llavors i que pot fer bona collita el 20-D amb ajuda d'Ada Colau, que al setembre va renunciar a recolzar explícitament Catalunya Sí que es Pot, coalició que integrava Podem, ICV, EUiA i Equo. Va ser una candidatura ciutadana tan en sintonia amb els valors de Barcelona en Comú que semblava gairebé dissenyada a mida perquè l'alcaldessa s'hi pogués implicar, possibilitat que finalment va desdenyar.  

Ara, Colau fa un pas endavant i torna el gest a Pablo Iglesias, que es va bolcar personalment per ajudar-la en la campanya de les municipals del mes de maig. A la retina, molts podemistes recorden aquell primer míting televisat de l'alcaldessa, en què els nervis la van trair. Li tremolava la veu i semblava perduda, fins que Pablo Iglesias li va donar un cop de mà i li va dir, protector, des de l'escenari: “Ada, parla més fort”.

DOBLE REFERÈNDUM

Més enllà de la imatge de Colau i Iglesias trepitjant escenaris, la idea força de Podem és que l'abisme obert entre Catalunya i Espanya només es pot tancar amb un nou model territorial que sorgeixi d'un doble referèndum. Un, perquè els catalans elegeixin si prefereixen ser independents o continuar en l'estructura de l'Estat. L'altre, de tots els espanyols, per reformar la Constitució i fer que la nova Carta Magna doni validesa a la consulta a Catalunya. Els dos processos serien simultanis i immediats.

Notícies relacionades

El partit de Pablo Iglesias es reivindica com l'única “força nacional, popular, democràtica espanyola amb aliances plurinacionals a les perifèries” que faria viable aquest referèndum català i que permetria trobar un nou encaix territorial, el projecte que ha batejat com a “país de països”.  És a dir, els acords que Podem ha aconseguit a Catalunya amb BC, ICV, EUiA i Equo --En Comú Podem--; a Galícia amb Anova i EU --En Marea--, i amb Compromís al País Valencià --Compromís-Podem-És el moment--, són el símbol per a la reconstrucció d'un nou acord territorial.

Podem vol que aquesta aposta per la plurinacionalitat no es quedi només en un eslògan de campanya, i per dotar de coherència la seva proposta, es dividirà en quatre grups parlamentaris diferents al Congrés dels Diputats. Catalunya, el País Valencià, Galícia i el nucli estatal parlaran a la Cambra baixa amb diferents portaveus i seran grups completament autònoms, sempre que aconsegueixin els escons suficients que marca el reglament del Parlament i si aconsegueixen, també, certa benevolència de la Mesa, que pot aprovar-ho o mostrar-se rigorosa i bloquejar la iniciativa.