«Encara no hem aixecat totes les alfombres»

L’alcaldessa de Barcelona, analitza l’actualitat amb Enric Hernàndez / RICARD FADRIQUE

3
Es llegeix en minuts
E. H. / BARCELONA

-¿Què s'hi juga Barcelona el 20-D?

-Moltíssim. L'Estat sempre ha recelat de la sobirania municipal, però l'atac de la llei Montoro, votada per PP i CiU, és escandalós. Convergència es diu sobiranista, però ha recolzat el PP en les retallades, la reforma laboral i l'atac a la sobirania municipal. Aquesta llei impedeix que Barcelona, amb més de 100 milions d'euros de superàvit, contracti mestres o reforci els serveis socials. Amb l'excusa de l'austeritat es desmunta l'estat del benestar i es promou la privatització de serveis públics. Tenim també la Sagrera, una ferida oberta a la ciutat per l'arrogància del PP. O el Consorci de la Zona Franca, o Rodalies, o l'acollida dels refugiats... Però és que el PP també és una amenaça per al canvi municipal en tot l'Estat: a Barcelona, Madrid, la Corunya, Cadis...

-El comerç ha acollit amb disgust les seves primeres iniciatives. 

-El comerç de proximitat és un actiu de la ciutat que s'ha de preservar i fer créixer. Amb les llums de Nadal el que hem de fer és distribuir els esforços per tots els barris per aproximar més la gent al comerç. L'ampliació de dies de la il·luminació nadalenca estava fora de tota lògica i implicava despesa energètica i econòmica, a més de generar moltes queixes veïnals. El món del comerç és plural, amb uns eixos centrals i altres de perifèrics. com es veu amb els horaris comercials. S'han de conciliar interessos i aconseguir punts d'equilibri.

-¿La suspensió de llicències hoteleres pot fer mal al sector turístic? 

-Quan vam arribar al govern el model turístic estava fora de control, anàvem directament cap al caos amb un nivell de creixement similar al de la bombolla immobiliària. El turisme és un actiu importantíssim per a la ciutat, però per preservar-lo s'hi ha de posar ordre. Hi ha uns 50 hotels amb llicència que segueixen endavant, i 34 que se suspenen cautelarment. Analitzarem on es pot créixer i on no.

-¿Barcelona tindrà tramvia per la Diagonal en el seu mandat?

 

-Els temps administratius són lents i no depenen de nosaltres. Només d'arribar, com vam prometre, vam publicitar els estudis previs per veure quina és la millor manera de fer passar el tramvia per la Diagonal, i farem els tràmits al més àgilment possible. L'objectiu és frenar la contaminació, que causa 3.500 morts prematures a l'any a l'àrea metropolitana, limitant el vehicle privat en favor del transport públic. Per aconseguir-ho, segons els tècnics, el tramvia és una peça clau perquè té una capacitat de càrrega que no té l'autobús i permet organitzar millor la mobilitat, amb una coordinació més gran amb la xarxa ortogonal d'autobusos. I també en l'àmbit turístic el tramvia pot facilitar molt més la mobilitat i reduir la contaminació. Si tothom està a favor de la mobilitat sostenible i el transport públic, i contra la contaminació, ningú hauria d'oposar-se al tramvia.

-Han començat a aflorar casos de suposades irregularitats de l'equip municipal de CiU...

-Encara no hem aixecat totes les alfombres de l'Ajuntament, però de seguida ens han arribat indicis de mal funcionament. El primer, a Barcelona Regional, va venir de la mateixa fiscalia, a la qual prestarem la màxima col·laboració. Però hem rebut notícies d'altres males praxis, i sempre que tinguem indicis d'un fet il·lícit recorrerem a la fiscalia perquè s'investigui. El que em sorprèn és que ens diguin que tothom sabia el que passava a l'àrea d'Antoni Vives i que l'alcalde no en sabés res. O hi va haver mala fe o hi va haver incompetència.

-¿Es pot governar Barcelona amb només 11 dels 41 regidors?

-Sí, amb gran sobreesforç i gràcies als excel·lents professionals de l'Ajuntament. Però és clar que haurem de construir consensos més amplis, coherents amb el mandat de canvi de les urnes. Per ara hem aconseguit el suport d'ERC i el PSC per invertir el superàvit, però les polítiques de partit dificulten arribar a pactes més estables.

Notícies relacionades

-¿Pactes més estables significa un govern de concentració?

-Evidentment, això passa per ampliar el govern. Però des dels partits de l'esquerra, concretament des d'ERC i el PSC, se'ns ha donat a entendre que fins que no passin les eleccions serà difícil fer-ho… Nosaltres mantindrem la porta oberta.