Ada Colau: "Hem de recuperar una majoria favorable al referèndum"

«El vot del 27-S no permet declarar la independència», sosté la regidora

Sobre el 20-D, afirma: "Em plantejaré anar en un lloc simbòlic de la llista si m'ho demana En comú Podem. Sóc un soldat"

L’alcaldessa de Barcelona, analitza l’actualitat amb Enric Hernàndez / RICARD FADRIQUE

4
Es llegeix en minuts
ENRIC HERNÀNDEZ / BARCELONA

L'alcaldessa treballarà a fons en les generals i fins i tot es planteja ocupar un lloc simbòlic a la llista d'En Comú Podem. Ada Colau s'ofereix a reconstruir la majoria favorable al referèndum a Catalunya, amb Podem com a aliat a Madrid.

 

-¿Per què Barcelona en Comú s'implica en les generals i no ho va fer amb Catalunya Sí que es Pot el 27-S?

 

-Barcelona en Comú va ser una fórmula d'èxit perquè va articular una candidatura molt àmplia i transversal. Al guanyar les eleccions ens vam haver de bolcar en l'ajuntament; no vam tenir temps de plantejar-nos l'escenari de les catalanes. Ara hem tingut més temps per afrontar les eleccions estatals, bastant importants en el context actual i també per defensar el projecte municipalista iniciat a Barcelona i en altres ciutats.

-El mal resultat de Sí que es Pot s'ha atribuït en part al fet que no va tenir el seu suport. ¿Se'n penedeix?

-No me'n penedeixo. Jo aquí sóc un soldat, formo part de Barcelona en Comú, però no dels seus òrgans de direcció. Les eleccions van ser excepcionals, amb un marcat caràcter plebiscitari a causa de l'anomalia democràtica del PP. La polarització va dificultar la tasca d'ICV i Podem d'articular una veu pròpia, amb matisos. No sé si Barcelona en Comú hauria canviat això.

-Si l'hi demanen, ¿la soldat Colau tancarà la llista d'En Comú Podem?

-Sóc alcaldessa de Barcelona, no em plantejaria mai anar en una posició de sortida. Però si la candidatura em demana que ocupi un lloc simbòlic i hi ha un ampli consens, sí que m'ho puc plantejar.

-¿La llista que encapçala Xavier Domènech és independentista?

-En Comú Podem és una llista democràtica, que està a favor del referèndum. Recull la sensibilitat majoritària a Catalunya sobre la necessitat d'un referèndum, i aquí hi caben defensors del sí a la independència, federalistes i partidaris del no. Som una candidatura plural amb aquest eix democràtic que el PP, Ciutadans i desafortunadament el PSOE neguen d'arrel. Podem és l'única força amb vocació estatal que amb valentia defensa el referèndum i reconeix les diferents nacions i sobiranies que existeixen a Espanya.

-Per a En Comú Podem i la resta de grups associats a Podem, ¿el referèndum vinculant a Catalunya serà una condició sine qua non en la votació d'investidura del pròxim president del Govern?     

-Ho haurem de valorar en el seu moment, però sí, aquest és el pacte de mínims amb Podem.

-¿La república catalana que defensa seria un Estat independent?

 

-No necessàriament. Parlo dels valors republicans, del republicanisme laic, de la memòria de Companys i de Ferrer i Guàrdia. Una república catalana pot estar federada amb la república espanyola, hi pot haver diferents fórmules de federació o de confederació, en qualsevol cas fraternes. Han passat moltes dècades des de la Constitució del 78 i s'ha d'actualitzar el model d'Estat.

-El 20-D també dirimirà l'hegemonia de l'esquerra a Catalunya.

 

SEnDTots els votants d'esquerres tenim un objectiu comú: treure el PP, que és un obstacle per a la democràcia i un problema per a Catalunya, l'economia, els drets socials i la lluita contra la corrupció. S'ha d'evitar que el PP tingui majoria, sol o amb Ciutadans. Però també és necessari  millorar la democràcia i la participació política, i crec que aquest

anhel de canvi el recull millor En Comú Podem, amb Xavi Domènech, que algú com Carme Chacón, que fa dècades que està en política, va aprovar com a ministra el desnonament exprés i s'oposa al dret a decidir. En l'espectre independentista, ERC està clarament posicionada, però no té aliats a l'Estat. Per contra, En Comú Podem pot atraure els que volen avançar en el procés sobiranista, siguin independentistes o federalistes, perquè sí que té un aliat estatal en Podem, favorable al referèndum. Quan a Catalunya hi hagi un procés constituent i un referèndum, pactats o no, interessarà molt tenir aliats forts a l'Estat.

 

-Segons la seva opinió, ¿el 27-S va legitimar una declaració unilateral d'independència?

-No, això no està sobre la taula perquè no ha sortit de la votació. Hi ha una majoria de diputats independentistes però no una majoria suficient de vots, i per tant no permet fer aquest pas. El Parlament pot fer les declaracions que consideri oportunes, però ens hem de preguntar què és més útil ara per avançar en la sobirania de Catalunya. Més enllà dels que es declaren independentistes, hi ha una gran majoria favorable al referèndum; aquesta és la majoria que hem de recuperar. Els independentistes més convençuts ara haurien de treballar molt més per acostar posicions amb els que podem dubtar sobre la independència però tenim un clar compromís amb Catalunya com a subjecte sobirà i amb la necessitat del referèndum. En un context electoral com el present existeix la temptació de polaritzar, però és millor acostar posicions com també buscar acords amplis.

Notícies relacionades

-I en aquest clima preelectoral hi ha en joc la investidura de Mas...

-Aquí expresso la meva perplexitat. Junts pel Sí té un problema que es diu Convergència, la qual han disfressat i amagat perquè perd molt suport pels casos de corrupció que se li acumulen. És contradictori posar Mas de número 4 a la llista i després de les eleccions dir que tothom sabia que ell seria el president. Si Junts pel Sí de veritat es creu el seu relat, que l'important és la sobirania de Catalunya, no hauria de ser absolutament inqüestionable que Mas sigui president. És Junts pel Sí la que ha de resoldre aquesta contradicció.