CANVI DE SIGLES

Irene Lozano, número quatre de la llista del PSOE per Madrid

La incorporació de la ja exdiputada d'UPD provoca incomprensió en dirigents socialistes

"El menys important són les sigles", diu l'antiga dirigent de la força de Rosa Díez

La diputada d’UPD Irene Lozano, en una sessió de control a l’Executiu, al Congrés.

La diputada d’UPD Irene Lozano, en una sessió de control a l’Executiu, al Congrés. / Sergio Barrenechea (EFE)

3
Es llegeix en minuts

El PSOE feia unes quantes setmanes que estava tranquil internament, a diferència del PP, però el flamant fitxatge de l'exdiputada d'UPD Irene Lozano ha tornat a commocionar el partit. L'exdiputada d'UPD serà la número quatre dels socialistes a la llista per Madrid. Són molts els que no entenen l'aposta del líder i candidat dels socialistes, Pedro Sánchez, per una dirigent que fins ara havia criticat amb duresa les sigles a les quals se suma com a independent. Fa pocs mesos, al febrer, va titllar el PSOE de partit corrupte. 

La incorporació de l'excompanya de files de Rosa Díez, a qui s'ha enfrontat en els últims temps, pot convulsionar el comitè federal de dissabte que ve, encara que diverses fonts dubten que la sang arribi al riu quan només falten dos mesos per a les eleccions generals del 20 de desembre. 

Lozano no és una aspirant més. També formarà part del comitè d'experts socialistes que redactaran el programa electoral. Té encarregat l'àrea de regeneració democràtica. El fet que s'hagi destinat una àrea tan sensible com aquesta a algú no vinculat al PSOE també ha generat malestar. "Llança el missatge que nosaltres no en som capaços, que ha de venir algú de fora a donar-nos lliçons", assenyala un dirigent. 

Aquest divendres, Lozano ha renunciat al seu escó per UPD al Congrés i ha justificat el seu fitxatge amb unes declaracions que han creat encara més polèmica entre els socialistes. "El menys important són les sigles i el que acredita la meva posició és la feina que ja he fet. A qui li sembli que el més important en aquest moment és estar sota unes sigles o altres, és una opinió respectable però que jo no comparteixo. Crec que les persones acreditem la nostra feina i jo així ho he fet i ho seguiré fent", ha dit Lozano, per a qui el seu fitxatge demostra que el "projecte de canvi" de Sánchez és "seriós i creïble". 

El PSOE té previst anunciar aquest divendres per quina província concorrerà a les eleccions. Les federacions territorials del PSOE ja han traslladat a Ferraz les seves propostes per a les llistes, de manera que la inclusió de la diputada d'UPD provocarà moviments en alguna candidatura.

La Comissió Federal de Llistes emetrà aquest divendres el seu dictamen i seran aprovades dissabte en un Comitè Federal, màxim òrgan del partit entre congressos. I diumenge, Pedro Sánchez presentarà els seus candidats en el primer gran míting de la campanya, per al qual ha elegit el poliesportiu Antonio Magariños, a Madrid.

EL SEU ENCAIX A LA CANDIDATURA SOCIALISTA

L'encaix de Lozano a les llistes es preveu complicat. Si la intenció de la direcció socialista és incloure-la a la llista per Madrid, el moviment pot aixecar polseguera.

En aquesta candidatura, que encapçala l'aspirant a la presidència del Govern, hi va com a número dos la coordinadora del programa electoral, la catalana Meritxell Batet, que milita al PSC; la quatre és la secretària d'Ocupació, Luz Rodríguez, afiliada a Castella-la Manxa, i la sis és una independent, la comandanta Zaida Cantero.

D'aquesta manera, la primera candidata del PSM en aquesta llista és la número vuit, Ángeles Álvarez. No va ser fins al lloc 10, ja amb més dificultats per obtenir escó, que es va deixar ple poder de decisió al PSOE de Madrid, que lidera Sara Hernández. L'ocupa Gema López.

També va generar alguna tensió l'encaix del diputat basc Eduardo Madina, que va disputar la Secretaria General del PSOE a Pedro Sánchez i que finalment és número set per Madrid, encara que Ferraz preferia que hi hagués concorregut per Euskadi.

DISTANCIAMENT DE LA FORMACIÓ MAGENTA

Notícies relacionades

En l'actualitat, Lozano és diputada d'UPD per Madrid. El seu distanciament amb aquesta formació es va fer públic després de les eleccions andaluses del mes de març, quan va demanar responsabilitats pel mal resultat obtingut per la formació. Llavors, va passar a abanderar les peticions internes a favor d'un acostament a Ciutadans.

Posteriorment, al mes de juliol, va disputar a Andrés Herzog el lideratge de la formació en un congrés extraordinari celebrat després de la marxa de Rosa Díez.