Rajoy: "Mas no compta amb el suport de la llei ni dels ciutadans"

El president diu que resoldrà el conflicte a Catalunya "amb diàleg, finor i sense ansietat"

Sánchez l'acusa "d'inacció" i promet "reconstruir la unitat" quan arribi a la Moncloa

El president del Govern, Mariano Rajoy, valora aquest dilluns els resultats de les eleccions catalanes.

El president del Govern, Mariano Rajoy, valora aquest dilluns els resultats de les eleccions catalanes. / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

Amb aire de precampanya, en un dels últims plens del Congrés abans de les eleccions generals del desembre, Mariano Rajoy ha donat aquest dimecres la seva versió sobre el que va passar diumenge en els comicis catalans, en què les llistes independentistes van aconseguir la majoria d'escons però no de vots. “Qui ha convocat no compta amb el suport de la llei ni dels ciutadans”, ha dit el cap de l'Executiu en referència al president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, que ha sigut imputat pel TSJC pel succedani de referèndum del 9 de novembre de l'any passat.

Rajoy no ha donat mostres de considerar algun tipus d'iniciativa després del 27 de setembre. El conflicte territorial, ha dit a una pregunta de Josep Sánchez Llibre, d'Unió, “l'haurem de resoldre en el futur amb diàleg, amb finor i sense ansietat”. No ha concretat quins serien els eixos d'aquesta possible solució.

REFORMA CONSTITUCIONAL

El to ha pujat en el seu intercanvi amb el líder i candidat del PSOE a la Moncloa, Pedro Sánchez, que ha insistit que la sortida passa per la reforma constitucional en un sentit federal, que ell, ha continuat, impulsarà com a pròxim president del Govern.

Notícies relacionades

“La seva lectura és clara: considera que no ha canviat res i farà el que ha fet fins ara. És a dir, res. Vostè té incapacitat per veure els problemes. Espanya està en una cruïlla pel desafiament sobiranista. Es necessita capacitat de diàleg i de negociació. La reforma constitucional és imprescindible. Però això xoca amb la seva inacció. A mesura que augmenta l'envergadura dels problemes, més veuen els espanyols la seva incapacitat d'enfrontar-s'hi. Jo em comprometo a reconstruir la unitat de Catalunya des de la Moncloa i d'articular millor Espanya amb la reforma constitucional, que s'obrirà pas quan vostè deixi de ser president del Govern”, ha assenyalat Sánchez, que aquests dies afila la seva imatge de presidenciable. El mateix diumenge, per exemple, després de l'escrutini de les urnes, va comparèixer a la seu del seu partit flanquejat per tres banderes: l'europea, l'espanyola i la catalana.

PRESUMPTA EQUIDISTÀNCIA

En un argument en què el PP es detindrà en aquests dos mesos i mig que queden per a les generals, Rajoy ha acusat el líder socialista de timidesa davant el separatisme i de no saber per què vol canviar la Constitució, per la presumpta inconcreció de la proposta del PSOE. “Vostè ha jugat a l'equidistància entre qui defensa la unitat d'Espanya i qui desafia l'Estat. Vostè ha donat l'alcaldia a grups independentistes a Catalunya. Si vostè vol reformar la Constitució, necessita dir què vol reformar, perquè si no pensarem que estem en un mer eslògan”, ha contestat el cap de l'Executiu.