L'ESCENARI POSTELECTORAL

Artur Mas demana a la CUP que se centri en el full de ruta

"No admeto que som el Govern de les retallades" afirma el president en funcions, que recorda a la CUP els 1,6 milions de vots de Junts pel Sí

El líder convergent afirma que "legalment" no va desobeir i es declara "democràticament rebel davant l'Estat per haver posat les urnes", afirma el líder convergent

Artur Mas a Rajoy: Deixi de fer el prepotent i deixi de fer el ridícul. / periodico

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El president de la Generalitat en funcions, Artur MasArtur Mas, ha defensat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que el 'sí' ha vençut el 'no' en les eleccions del 27-Seleccions27-S pel que fa a la qüestió independentista. "Hauria sigut millor tenir un mandat amb més força", ha assumit. "Als que defensem el 'sí' ens hauria agradat anar més enllà. No podem fallar, una altra cosa és que hem de comptar bé les nostres forces; no som tants com hauríem volgut, ara encara no, per tant, hem de continuar", ha descrit el líder de CDC. Sobre el seu paper personal a partir d'ara, ha afirmat: "No he ajudat a portar el país fins aquí per dir '¿sabeu què?, 'ara us ho fareu'".

De cara a les negociacions amb la CUP, el president en funcions ha reconegut que no podrà aplicar el full de ruta de Junts pel Sí al 100% i ha afegit que la llista d'Antonio Baños "pot influir, sabent que hi ha 1,6 milions en una candidatura [Junts pel Sí] i 300 mil en una altra [CUP]". Mas ha mostrat la seva confiança en un acord amb el partit anticapitalista i ha reiterat la necessitat de "no debilitar" les forces pròpies, la majoria de diputats al Parlament.

Respecte a la investidura que ha calculat que es produirà a finals d'octubre, ha mostrat la seva visió positiva sobre l'acord, encara que la CUP ha insistit que no recolzarà Mas com a cap del Govern. "Estem disposats a parlar de tot, sabent que l'essencial és tirar endavant el full de ruta", ha assenyalat el líder convergent.

"Jo vull ser president. Si m'he presentat a les eleccions i em proposa Junts pel Sí és perquè he acceptat aquest repte", ha afirmat sobre la seva candidatura a la reelecció.

L'IMPOST DE SUCCESSIONS

"No admeto que som el Govern de les retallades", ha afegit en relació amb les crítiques de la CUP a les retallades del Govern de Mas. "He administrat les retallades que ens ha imposat Madrid", ha al·legat. Sobre l'impost de successions, suprimit pel Govern de CiU el 2010, ha al·legat: "El vam treure el 2011 quan l'economia repuntava i el vam tornar a posar el 2012, quan vèiem que venia una altra crisi. No és veritat que ens vam quedar en la supressió, el vam treure perquè estava en el programa del 2010".

Respecte a les tesis de la CUP a favor de la desobediència, Mas ha respost: "¿Quina desobediència hi pot haver més gran que el 9-N? ¿Es podria haver fet d'una altra manera? Es va fer d'aquesta manera i aquesta va sortir bé, va ser el pols més gran a l'Estat des de la mort de Franco, el més gran".

IMPUTACIÓ PEL 9-N

"No sóc màrtir ni heroi", ha afirmat respecte a la seva imputació per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)Tribunal Superior de Justícia de Catalunya  pel procés participatiu del 9-N. "Legalment no vaig desobeir, però políticament vaig plantar cara; em declaro democràticament rebel davant l'Estat per haver posat les urnes", ha afegit.

EL "PODER" D'IGLESIAS

Notícies relacionades

Respecte a la resposta dels partits estatals a la demanda d'un referèndum, Mas ha afirmat: "No veig a ningú a Espanya que estigui en la línia de fer un referèndum vinculant, amb l'excepció, en algunes ocasions, de Pablo Iglesias, que ja veurem el poder que té". 

"No hem parlat d'això", ha respost Mas a la pregunta de si Junts pel Sí es presentarà a les pròximes eleccions generals.