Duran assumeix la derrota i posa el seu càrrec a disposició d'Unió

El líder d'UDC assegura que es presentaran a les eleccions generals

Espadaler atribueix els mals resultats a la bipolarització de la campanya

2
Es llegeix en minuts
SONIA GUTIÉRREZ / BARCELONA

Unió, que per primera vegada en 37 anys es presentava a unes eleccions sense Convergència, es va quedar sense representació parlamentària, una derrota sense pal·liatius que va tenir ahir mateix la seva primera conseqüència: el líder del partit democristià, Josep Antoni Duran Lleida, va posar el seu càrrec de president del comitè de govern d'UDC a disposició del màxim organ del partit entre congressos, el consell nacional.

Duran Lleida va comparèixer per reconèixer que Unió havia perdut les eleccions i que, com a màxim responsable del partit, havia d'«assumir les responsabilitats» perquè era la seva «obligació moral i política». El dia 17 d'octubre es reunirà el consell nacional d'Unió per prendre les decisions pertinents.

De totes maneres, Duran va treure pit: «No ens penedim de res, tornaríem a fer el mateix», va afirmar. Es referia tant a la campanya com a la ruptura amb CDC. Va defensar Ramon Espadaler com un «excel·lent candidat», amb qui continuarà comptant, va remarcar. Perquè Unió, encara que quedi fora del Parlament aquesta legislatura, continuarà viva, i es comprovarà, sense anar més lluny, el desembre que ve, quan «Unió serà una opció nítida a les eleccions a les Corts generals», va assegurar Duran.

«Nosaltres no dimitim de les nostres idees, penso el mateix que pensava ahir, que l'única manera de fer política és el diàleg i el temps del diàleg tornarà», va afirmar per la seva banda Espadaler. Segons el secretari general d'Unió, i cap de llista en aquestes eleccions, els han perjudicat dos fets: el poc temps que han tingut de vida en solitari (sense CDC) i la bipolarització de la campanya, que ha matat els matisos, que defensaven candidatures com la seva. «Quan es plantegen les coses amb mi o contra mi hi ha gent que fa l'opció pel rupturisme o per opcions com Ciutadans. Caldrà analitzar-ho», va respondre.

ELS GUANYADORS

Ni Duran ni Espadaler, que van comparèixer visiblement tocats, van maquillar la derrota d'Unió, però van tenir també un missatge sobre la complicada situació que dibuixen els resultats electorals. «A partir de demà, tothom tindrà problemes, potser més els que han guanyat», va dir Duran, al referir-se que l'opció independentista no sumava la majoria de vots. Però també va llançar un missatge a la resta d'Espanya: un 47% a favor de la secessió és un percentatge massa alt per ignorar-lo.

Notícies relacionades

Unió es va presentar a les eleccions molt debilitada, després que trenqués la federació amb Convergència el juny passat i els sobiranistes d'UDC descontents amb la línia oficial del partit s'escindissin en Demòcrates de Catalunya. Aquest nou partit, impulsat per Antoni Castellà, Núria de Gispert i Joan Rigol, es va acabar integrant a la llista de Junts pel Sí. Gairebé la meitat dels càrrecs electes d'Unió van marxar a Demòcrates de Catalunya. Unió, que va començar la legislatura amb 15 diputats al Parlament, va acabar amb 10.

Durant la campanya electoral, Espadaler afirmava que tenien «més espai que temps», per resumir que el catalanisme moderat que representa Unió continuava existint, però que tenien molt poc temps de vida. Ahir va mantenir que continuaven tenint espai. I també futur, va recalcar.