Eleccions catalanes 2015: les reaccions, en directe

L'endemà de la victòria de JxSí tots els partits valoren els resultats en els comicis al Parlament

2
Es llegeix en minuts
LAURA ESTIRADO / BARCELONA

Els catalans han votat aquest diumenge en unes eleccions autonòmiques d'enorme transcendència que es van plantejar com un plebiscit. El resultat, amb una participació rècord (77,4%, 10 punts més que el 2012), ha donat una victòria clara a Junts pel Sí, que no obstant no ha aconseguit el seu objectiu d'obtenir una majoria absolutaJunts pel Sí. La llista en què el president en funcions anava de número cinc ha guanyat les eleccions amb 62 diputats, però no ha guanyat el plebiscit, de  manera que la DUI s'allunya del calendari del procés.


09.10. El cap de llista del PP a les eleccions catalanes, Xavier García Albiol, ha augurat aquest dilluns que el líder de CDC, Artur Mas, no serà el nou president de la Generalitat de la mà de Junts pel Sí, després de la confirmació de la CUP que no recolzarà la seva investidura. Albiol ha alertat, en una entrevista a RNE, d'un període d'inestabilitat política i institucional a Catalunya.

09.00. Ara "el primer és aconseguir que [Artur Mas] dimiteixi i no es presenti a la investidura", ha dit aquest dilluns al matí Albert Rivera, president de Ciutadanas, en una entrevista a la Cope. Segons Rivera, "molta gent s'està despertant" i, gràcies a això, "hem impedit que una majoria de catalans aposti per la secessió que volia Artur Mas".

08.00. La premsa internacional s'ha fet ressò dels resultats de les eleccions catalanes del 27-S tant en les seves edicions digitals com en paper destacant la victòria de l'independentisme, encara que introduint matisos. Per exemple, el britànic 'Financial Times', que apunta que, malgrat el triomf de les forces independentistes, la victòria no és total, i el 'New York Times', que apunta que el resultat "intensificarà el camí de Catalunya cap a la independència tot i la ferma oposició de Mariano Rajoy".


Després de les eleccions del 27-S, les forces sobiranistes són majoria, sumats també els 10 diputats de la CUP (que ha obtingut 7 diputats més dels que tenia). Una victòria independentista que ho és en escons, 72, però no en vots (47,8%).

Artur Mas i la CUP van dir durant la campanya que sense una majoria de vots tant el procés com la declaració unilateral d'independència es frenaven. El resultat tampoc assegura la presidència a Mas, ja que la CUP va insistir en campanya que no el recolzaria.

CONTRA L'IMMOBILISME

El repartiment de vots i escons també deixa una resposta clara de la societat catalana a l'actitud immòbil del Govern de Rajoy: els resultats del PPC PPC el tornen als obtinguts a principis dels 90 (amb només 11 diputats després de perdre'n 8). 

Notícies relacionades

La cap de l'oposició serà Inés Arrimadas, de Ciutadans, que passa de 9 a 25 escons. En tercer lloc ha quedat el PSC, que, malgrat perdre quatre escons, els de Miquel Iceta interpreten com tota una victòria els 16 escons. Catalunya Sí que es Pot, amb 11 diputats, no ha obtingut els resultats obtinguts i, de fet, els de Lluís Rabell perden dos escons respecte al resultat obtingut per ICV el 2012.

Unió, que per primera vegada s'ha presentat sola a les eleccions, no ha obtingut representació (el líder de la formació, Ramon Espadaler, no ha tret ni el 3% a la seva ciutat, Vic).