eleccions 27-S

Albiol ajorna en públic l'autocrítica i considera "deslegitimat" el projecte de JxSí

El candidat del PPC s'obre a "actualitzar" la Constitució però sense donar concessions al sobiranisme

Alicia Sánchez-Camacho i Xavier García Albiol, a la seu del PPC.

Alicia Sánchez-Camacho i Xavier García Albiol, a la seu del PPC. / CARLOS MONTAÑÉS

1
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

En privat la música sona d'una altra manera, però en públic Xavier García Albiol ha posposat aquest dilluns l'autocrítica després que el PPC baixés de 19 a 11 diputats en les eleccions del 27-S i obtingués els pitjors resultats des del 1992, quan va treure set escons. El candidat popular ha afirmat en una roda de premsa després del comitè executiu del partit que les conclusions no es poden treure en unes hores i que s'han de prendre amb serenitat. Ha defensat a més que la campanya electoral dels populars va ser "bona" i s'ha centrat sobretot a atacar el bloc sobiranista. "Junts pel Sí i la CUP no estan legitimats per seguir impulsant el procés. Els catalans han parlat de manera clara i majoritària: no aposten pel procés de ruptura", ha subratllat.

El cap de llista popular ha vaticinat Oriol Junqueras i Raül Romeva donen per "amortitzat" Artur Mas i ha pronosticat a més una etapa d'"inestabilitat" al Parlament que derivarà en unes noves eleccions autonòmiques l'any que ve. Fins i tot ha afirmat que Romeva és qui més números té de posar-se al capdavant de la Generalitat. També ha advertit que el seu grup parlamentari es plantarà davant qualsevol inici del procés cap a una declaració unilateral d'independència (DUI) i que des de l'Executiu central "prendrà les mesures adequades".

Notícies relacionades

Sobre la situació en què queda el PPC, Albiol ha atribuït la caiguda al desgast de la gestió del Govern de Mariano Rajoy i que Ciutadans, el partit que es nodreix principalment dels seus votants, s'ha aprofitat que no té responsabilitats i el seu projecte pot sonar així més "atractiu". Ha evitat més actes de contrició. I ha negat en tot moment que les cinc visites del cap de l'Executiu central a Catalunya durant la campanya hagin servit per restar vots. "En les anteriors eleccions va venir les mateixes vegades i vam treure  19 diputats", ha matisat. 

REFORMAR LA CARTA MAGNA

A preguntes dels periodistes, el cap de cartell dels populars ha negat que el seu partit sigui immobilista. Ha ressaltat que defensa un nou model de finançament i ha obert la porta a "actualitzar la Constitució" per adequar-la a la societat del segle XXI. Ara bé, al mateix temps ha advertit que aquesta reforma de la Carta Magna s'ha d'abordar en un clima de lleialtat institucional i de lleialtat. "I que ningú pretengui que a través d'aquesta reforma es doni satisfacció als que advoquen per la ruptura, perquè per allà no s'anirà", ha advertit.