CITA AMB LES URNES

La vicepresidenta admet que els catalans seguirien sent espanyols després d'una DUI

La vicepresidenta assegura que, sigui quin sigui el resultat del 27-S, el Govern mantindrà la seva posició "defensant la Constitució i la legalitat"

1
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS / PATRICIA MARTÍN / MADRID

Després dels dubtes mostrats per president del Govern, Mariano Rajoy, en una entrevista radiofònica, sobre si els catalans perdrien o no la seva condició d'espanyols si Catalunya s'independitzés, la vicepresidenta, Soraya Saénz de Santamaría, ha admès aquest divendres que els catalans seguirien tenint la nacionalitat espanyola després d'una declaració unilateral d'independència (DUI). Això sí, ha dubtat que la nacionalitat catalana tingués cap validesa.

Preguntada a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres per la seva opinió com a vicepresidenta i com a advocada de l'Estat, ha assenyalat que "quan un Estat es declara independent", segons les declaracions dels principals líders europeus i americans, "no seria reconegut fora" i per tant "no existiria com a Estat". "Per tant --ha continuat--, aquests ciutadans podrien seguir tenint els seus drets reconeguts en un altre Estat per la nacionalitat espanyola, no per una nació que no existeix si aquest Estat no és reconegut", ha assenyalat.

LES CRÍTIQUES A MAS

Més enllà del resultat que del 27-S, la número dos de l'Executiu ha criticat Artur Mas per reclamar al president del Govern "que se salti la Constitució" sense comptar amb el suport "unànime" o almenys de "dos terços" de la població, en referència al fet que les enquestes revelen que al voltant de la meitat dels catalans no són secessionistes. "Quan un divideix el poble, s'ho ha de fer mirar, si em permet l'expressió".

La vicepresidenta no ha admès per contra cap error o responsabilitat en el conflicte català, i ha asseverat que donin el resultat que donin les urnes, el Govern "seguirà treballant amb qui formi govern", això sí, en la "mateixa línia", és dir, "defensant la Constitució, la legalitat i treballant per enfortir la recuperació econòmica".

Saénz de Santamaría ha recordat a més que de les "manifestacions públiques" del líder del PSOE, Pedro Sánchez, es pot inferir que el principal partit de l'oposició recolzarà el Govern a l'hora d'impedir que es produeixi una DUI. "Una declaració d'independència no és possible i no es produirà", ha reiterat.

LES BANDERES A LA MERCÈ

Notícies relacionades

Pel que fa a la guerra de banderes que es va viure dijous a la Mercè, la número dos de l'Executiu ha defensat l'actuació d'Alberto Fernández Díaz (PP). "Jo vaig agrair que hi hagués un regidor que defensés la democràcia, la convivència, que és la Constitució que representa la bandera espanyola", ha assenyalat.

Això sí, ha evitat recolzar les manifestacions del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díazrelacionant l'incident amb ETA.