LA CAMPANYA DEL 27-S

Podem promet un referèndum vinculant davant l'"apocalipsi" del PP i l'"il·lusionisme" d'ERC

Errejón i Iglesias apel·len als progressistes catalans perquè no recolzin Mas

Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, al Carmel, el 13 de setembre.

Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, al Carmel, el 13 de setembre. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Podem afina el seu missatge en la recta final de campanya, conscient que els dos blocs monolítics, a favor i en contra de la independència de Catalunya, dificulten enormement explicar la seva posició. Els líders del partit, Pablo Iglesias Íñigo Errejón, admeten implícitament que el seu tema força, el dels drets socials, no està en el debat, així que esprinten ara per aclarir la seva proposta sobre el sobiranisme i intenten sortir del marc dicotòmic establert que els fa la pinça. A saber: segons Podem, els problemes no es resolen ni amb fantasies ni inoculant por, sinó amb Pablo Iglesias a la Moncloa, compromès a posar en marxa tots els mecanismes perquè es porti a terme un referèndum vinculant a Catalunya.

De l'ambigüitat del "dret a decidir" els dirigents de la formació morada han passat a parlar de "referèndum vinculant", i han subratllat el compromís i la necessitat que sigui promogut des del Govern a Madrid. El secretari general va utilitzar l'expressió en el míting a l’Hospitalet i, aquest dijous, en una entrevista a RAC1 ho ha tornat a aclarir: "Un referèndum és sempre vinculant políticament".

El partit antiausteritat entén que la fórmula que proposa és la més realitzable, la més tangible i critica els bàndols contraposats. El secretari polític, Íñigo Errejón, ha utilitzat el debat entre el ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, per retreure la fal·lacitat del "xoc de trens". "Ni arguments apocalíptics, ni l'il·lusionisme que demà viurem al país de les meravelles", ha assenyalat Errejón.

'TRIA LA TEVA AVENTURA'

El número dos compara les propostes de Junts pel Sí amb els llibres infantils 'Tria la teva aventura' i recorda que si el PP apel·la a la por és perquè aquest discurs "recull vots" fora de Catalunya, i les eleccions legislatives estan a tocar.

Notícies relacionades

Davant una èpica declaració unilateral d'independència, Podem mira de situar-se com a proposta solvent perquè els catalans puguin votar amb garanties. Així, Iglesias i Errejón constantment fan gestos als progressistes d'altres formacions polítiques. Pablo Iglesias torna a allargar la mà als diputats d'ERC, CUP PSC. Errejón, en la mateixa línia, diu que no comprèn "que gent que es diu progressista vulgui recolzar el president Mas".

Tots dos són conscients que Sí que es Pot no és la marca més fàcil de comprendre, i també que el candidat Lluís Rabell segueix sent un desconegut entre àmplies capes de l'electorat, fins i tot dos dies abans del final de campanya. Per aconseguir un bon resultat diumenge, segueixen necessitant activar un electorat potencialment abstencionista que és difícil d'“irradiar” perquè és heterogeni i perquè està cansat del soroll, és a dir, desconnectat. I no hi ha cap missatge que arribi a algú que no està escoltant.