REVISTA DE PREMSA

"El PP envia els seus diputats espanyols als col·legis electorals el 27-S", titula 'La Razón'

El quiosc interpreta que el duel Margallo-Junqueras va acabar en taules i els diaris sobiranistes porten a portada la manipulació de la UE i que el Banc d'Espanya retira l'amenaça de 'corralito'

'El País' avança que Seat va muntar mig milió de motors trucats de VW i que 250.000 poden circular per Espanya; i 'Ara', que Rajoy tallarà els 12 milions d'ajuda a 61 entitats socials catalanes

portada-país-24-09-2015

portada-país-24-09-2015

5
Es llegeix en minuts
XAVIER CAMPRECIÓS / BARCELONA

Es podria dir, en el primer cop d'ull, que el que més crida l'atenció del quiosc d'avui són dues primícies que anuncien que Seat va muntar mig milió dels motors trucats de Volkswagen i la fi de les ajudes del Govern espanyol de Mariano Rajoy a les entitats socials catalanes, ja castigades per les retallades del Govern d'Artur Mas a compte del rescat de la banca espanyola.

Però el fons de les portades de les primeres edicions dels diaris de Madrid i Barcelona d'avui segueixen sent les eleccions al Parlament de Catalunya de diumenge, encara que només els dos diaris sobiranistes barcelonins porten a primera plana la manipulació de la resposta de Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, a un eurodiputat del PP sobre una hipotètica independència de Catalunya i només un d'ells dóna honors de portada al fet que el governador del Banc d'Espanya ha retirat l'amenaça de 'corralito'.

EL PP NECESSITA APODERATS

El tema dominant del 27-S és el cara a cara de José Manuel García-Margallo amb Oriol Junqueras sense un guanyador clar. Però també es treu suc d'altres temes. Com que Rajoy garanteix les pensions encara que el Parlament proclami la independència ('El Punt Avui'). També a la batalla metropolitana del PSC Catalunya Sí que es Pot (EL PERIÓDICO). Als "catalans, quedeu-vos i fem fora junts Rajoy" de Pablo Iglesias ('El País'). I al fet que "el PP envia els seus diputats [espanyols com a apoderats] als col·legis electorals el 27-S" ('La Razón').

Aquest últim diari recorda que la mobilització dels parlamentaris de la formació dretana té precedents en les eleccions del País Basc, quan ETA fins i tot no havia deixat les armes, i parcialment en alguns comicis catalans. Els apoderats tindran un doble objectiu: "Vigilaran que la jornada es desenvolupi d'acord amb la legalitat", com diuen els subtítols, i secundaran "els catalans que resisteixen la coacció separatista", com indica el titular de l'editorial.

DEBAT EDUCAT I SURREALISTA

Del debat del ministre d'Afers Estrangers amb el líder d'ERC, poc clar de resumir més enllà del seu tarannà educat i surrealista. Aquesta notícia obre 'La Vanguardia' (es va fer a la tele del comte de Godó) i 'El Mundo'. Tots dos ressalten que Margallo i Junqueras van discutir per la doble nacionalitat, però el segon ho retrata així: "Vostès són europeus perquè estan a Espanya". Ja entendreu que Junqueras va ser el vencedor per a 'Ara' ("Margallo no ho aconsegueix") i 'El Punt Avui' ("Margallo no convenç"). I que Margallo va guanyar per punts a 'La Razón' (encara que fins i tot Toni Bolaño escriu que va acabar en taules), a 'El Mundo' (que a dins titula amb la declaració ministerial del "se us estima, no trenquem") i sobretot a 'Abc' ("Margallo combat amb dades i lleis la retòrica secessionista"), l'únic diari, per cert, que serveix un editorial, titulat eloqüentment "García-Margallo va guanyar on no havia de jugar".

SEAT I ELS MOTORS TRUCATS

La primícia d''El País' explica que Seat va muntar des del 2009 mig milió de motors fraudulents de Volkswagen --els trucats EA189--, segons fonts no oficials vinculades a la companyia, i que podrien ser uns 250.000 els turismes de diferents marques que estarien circulant per Espanya, segons estimacions del sector automobilístic.

NOVA RETALLADA SOCIAL

I la d''Ara', que el Govern de Rajoy tallarà les ajudes a les entitats socials catalanes perquè pretén que només es beneficiïn dels diners de l'IRPF les organitzacions d'àmbit estatal. Això afecta 61 entitats de Catalunya que reben de les deduccions de l'impost uns 12,8 milions d'euros anuals. La garrotada aeconòmic tindrà forma de reial decret llei.

I APAREIX EL 3% DEL PP

De la corrupció hi ha dues noves rellevants. 'Abc' és qui treu més suc del fet que un exdirectiu del Barça, Jaume Ferrer Graupera, ha testificat que va pagar 435.000 euros a Jordi Pujol Ferrusola en successives mossegades/comissions d'entre el 20% i el 25% que abonava cada vegada que el primogènit de l'exhonorable li portava un client a la seva consultoria sobre sistemes de qualitat.

I 'El País' és l'únic que denuncia que un penedit ha testificat que el PP demanava també comissions del 3% a totes les empreses concessionàries de contractes públics. El penedit és l'exregidor d'Urbanisme del PP a l'Ajuntament de Palma Rodrigo de Santos. Les constructores locals pagaven a Mallorca. Les grans companyies pagaven al PP a Madrid.

TITULARS DE PORTADA

El País

"Seat va muntar mig milió dels motors fraudulents"; "Pablo Iglesias: 'Catalans, quedeu-vos i fem fora junts Rajoy"; "Felipe González se suma a la campanya"; "Santos arriba a Cuba per tancar el procés de pau amb les FARC"; "La cultura, davant el desafiament de secessió"

El Mundo

"Vostès són europeus perquè estan a Espanya'. El ministre i Junqueras s'embranquen en un debat jurídic sobre la pèrdua de nacionalitat"; "Capellà, ruandès i independentista"; "González compara Mas amb Maduro"; "Aznalcóllar pateix una 'greu' risc de desastre ecològic"; "Dimiteix el president executiu de Volkswagen pel frau".

Abc

"El Papa i Obama celebren els seus avenços al "reparar les relacions trencades amb Cuba. Més de cent mil persones aclamen a Washington el Pontífex, satisfet pels 'passos positius en el camí de la reconciliació, justícia i llibertat'".

La Razón

"El PP envia els seus diputats als col·legis electorals el 27-S"; "Cara a cara Margallo-Junqueras: 'És absurd voler un estat català amb 7,5 milions de persones amb nacionalitat espanyola"; "Zapata haurà de declarar com a imputat pels seus tuits contra les víctimes"; "El president de Volkswagen dimiteix pel Dieselgate".

Ara

"L’Estat tallarà els ajuts a les entitats socials catalans. 61 entitats en perill: El govern de Rajoy vol que només les organitzacions d‘àmbit estatal és beneficiïn dels diners de l’IRPF. 12,8 milions d'euros en joc: El nou reial decret suposarà un daltabaix econòmic per al conjunt del tercer sector del país"; "La Comissió Europea investiga la manipulació d’una resposta sobre la independència de Catalunya"; "Margallo no se'n surt davant Junqueras"; "Dimiteix el president de Volkswagen per l’engany dels dièsel"; "4-1: Desfeta del Barça".

El Punt Avui

"[Rajoy] Garanteix les pensions: 'El Govern espanyol sempre compleix les seves obligacions'. Manipulació barroera a la UE. El Banc d'Espanya ara nega el 'corralito'. Margallo no convenç [al debat amb Junqueras]".

La Vanguardia

"Margallo i Junqueras xoquen per la doble nacionalitat. ¿De tu o de vostè? Margallo va preguntar abans del debat com es tractaven"; "Raül Romeva, candidat de Junts pel Sí: "Les eleccions generals no condicionaran el mandat del 27-S"; "El president de Volkswagen dimiteix després d'una tensa reunió de la cúpula de l'empresa".

Notícies relacionades

EL PERIÓDICO

"Batalla metropolitana. PSC i Catalunya Sí que es Pot es bolquen amb els votants de l'àrea de Barcelona"; "Brussel·les expedienta 19 països pel dret d'asil"; "Els sindicats espanyols demanen a Volkswagen que garanteixi les inversions".